<p>I den konstruerte 3D-verdenen Electri City kan kursutviklerne skape realistiske scenarier, og i kombinasjon med  VR-teknologi blir det mulig å gjennomføre trening for risikofylt arbeid i trygge omgivelser. Illustrasjon: Trainor</p><p>I den konstruerte 3D-verdenen Electri City kan kursutviklerne skape realistiske scenarier, og i kombinasjon med  VR-teknologi blir det mulig å gjennomføre trening for risikofylt arbeid i trygge omgivelser. Illustrasjon: Trainor</p><p>I den konstruerte 3D-verdenen Electri City kan kursutviklerne skape realistiske scenarier, og i kombinasjon med  VR-teknologi blir det mulig å gjennomføre trening for risikofylt arbeid i trygge omgivelser. Illustrasjon: Trainor</p>

Vil flytte risikofylt HMS-opplæring inn i VR-studio

Tønsberg-bedriften Trainor er i ferd med å utvikle virtual reality-teknologi (VR) som kan simulere risikofylte bygg- og anleggsoppdrag. Veidekke er blant de som har fått teste løsningen.

Kreativ leder Kåre Vegar Sund i Trainor. Foto: Trainor

Allerede i høst planlegger Trainor å ta VR inn som en del av læringsprogrammet for noen bedrifter som jobber med risikofylte arbeidsoppgaver.

– Per i dag har vi en VR-lab hvor vi tester ut opplevelsen av være til stede på et anlegg. Vi ønsker å flytte e-læringsdelen av tilbudet sitt ett hakk nærmere virkeligheten gjennom bruk av VR-teknologi, sier kreativ leder Kåre Vegar Sund i Trainor til Byggeindustrien.

Selskapet kurser mange som jobber på risikofylte arbeidsplasser, og frem til nå har den praktiske treningen først fremst foregått med bruk av laptop, tastatur og mus.

– Det har naturligvis sine begrensninger. Men hele vår software og 3D-verden som vi har utviklet med avansert spillteknologi, kan også brukes som innhold til opplæring i sikkerhet i VR. Da får man en helt annen tilstedeværelse og man kan simulere de farlige arbeidsoppgavene man gjør i det daglige, legger han til.

Electri City

Med støtte fra Skattefunn og Innovasjon Norge, er de i full gang med å optimalisere brukergrensesnitt, interaksjon og realistiske scenarier for opplæring innen sikkerhet i VR.

Electri City, en virtuell verden utviklet for opplæring i elsikkerhet, er først ut.

Men det kommer mer.

Blant annet ser de på løsninger for hvordan de kan koble på arbeidsverktøy for å gi VR-brukerne en realistisk med fysiske gjenstander de bruker i daglige arbeidsoperasjoner.

– Vi har ikke et ferdig produkt, men tester VR-studioet ut sammen med våre kunder for å ideer til hvordan det kan bli mest mulig realistisk. Vi ser det trigger mange ideer hos de som prøver det ut, og det gir oss verdifulle innspill videre i utviklingsarbeidet, sier Sund.

Trainor ser ikke for seg å tilby hele opplæringskurs i VR.

- Men mengdetrening på risikofylte oppdrag kan det være hensiktsmessig å gjennomføre i en virtuell verden, både med tanke på å redusere kostnader, men også fordi det er sikrere, sier Sund.

Veidekke testet løsningen

Andreas Denk, HMS-sjef i Veidekke Entreprenør region Nordvest. Foto: Trainor

HMS-sjef i Veidekke region nordvest, Andreas Denk, er blant de som har testet den nye VR-opplevelsen til opplæringsbedriften Trainor.

– Det er absolutt spennende med tanke på HMS-opplæring i bygg og anlegg. På sikt tror jeg det er potensiale i å trene på ting som er for vanskelige og for risikofylte til å gjøre i den virkelige verdenen i en slik virtual reality-setting. Du kan for eksempel tenke deg en lift der noen sitter fast, og du trenger å gå gjennom prosedyrer og rutiner og avdekke feil og mangler underveis, sier Andreas Denk til Byggeindustrien.

Han tror programmet være et godt utgangspunkt for sikkerhetsdiskusjoner.

– Fordelen med programmet er at andre som sitter i klasserommet kan følge med på hva personen med VR-brillene gjør riktig og galt, sier han.

Veidekkes Andreas Denk tester VR-laben til Trainor og Kåre Vegar Sund. Foto: Trainor