Slik sto det ut etter brannen i Østre Porsgrunn kirke. Foto: Christian Aarhus

Vil bygge ny kirke i Porsgrunn

Kirkelig fellesråd i Porsgrunn vil bygge en helt ny type kirke på tomten der Østre Porsgrunn kirke sto før brannen i 2011. Riksantikvaren er uenig, og vil ha en kopi av den gamle trekirken.

Til Aftenposten sier leder for kirkelig fellesråd i Porsgrunn, Ole Johnny Dahle, at de ønsker en ny moderne kirke som er mer praktisk å bruke.

- En viktig grunn er at kirken var en korskirke. Det betyr at mange sitteplasser i sidefløyene ikke hadde utsikt mot alteret. Det var også trangt rundt alteret og vanskelig å ha et kor eller band der, sier han til avisen.

Selv om kirken var en av landets største trekirker, bygget i 1760, var den ikke fredet av Riksantikvaren. Derimot var den på listen over verneverdige bygg. Det betyr at Riksantikvaren ikke kan stanse planene, men kun komme med råd. De har hele tiden vært opptatt av å bygge en kopi av den gamle korskirken.

I et brev til Porsgrunn kommune skriver riksantikvar Jørn Holme at kirken var blant de arkitektonisk viktigste fra barokk- og rokokkoperioden her til lands. Han mener også at en gjenoppbygging kan bidra til å heve kompetansen om slike bygg.

En undersøkelse Telemarksavisa gjorde nylig viste også et solid flertall for å bygge en kopi av den gamle kirken. 70 prosent av de spurte mente dette var riktig vei å gå.

Porsgrunns ordfører Øystein Beyer sier til Aftenposten at de ennå ikke har bestemt seg for om de skal gå for innstillingen fra Porsgrunn kirkelige fellesråd.