Det ble satt ut over 2000 prøver av 22 ulike teiper på sju ulike underlag på en feltstasjon i Trondheim for naturlig aldring. Foto: Nicola Lolli/SINTEF

Det ble satt ut over 2000 prøver av 22 ulike teiper på sju ulike underlag på en feltstasjon i Trondheim for naturlig aldring. Foto: Nicola Lolli/SINTEF

– Viktig å velge riktige teipeløsninger for bygg

– Kjennskap til teipprodukter og deres egenskaper er avgjørende for å få god lufttetthet i bygg, påpeker SINTEF som nå har presentert en ny rapport som gir oversikt over resultater fra forskningsarbeid rundt tematikken.

Lufttetthet er et viktig ledd i å møte krav om en energieffektiv bygningskropp.

– Tradisjonelt har man brukt klemming med klemlekter for å tette overlapp av vind- og dampsperrer og overgangen til andre bygningsdeler som vinduer, dører, ventilasjonskanaler og gjennomføringer av rør og kabler. Imidlertid viser nyere felt- og laboratoriestudier at disse løsningene kan oppnå forbedret lufttetthet ved bruk av teip, skriver SINTEF i en pressemelding.

– I Norge er det vanlig å fokusere på både dampsperrer og vindsperrer for lufttetting av bygningskroppen. Disse produktene er som regel skjult bak kledning og ikke lett tilgjengelig for utskifting. Derfor må ytelsen opprettholdes over flere tiår, sier seniorforsker Malin Sletnes i SINTEF, i meldingen.

Bruk av klebeprodukter for å sikre tilstrekkelig lufttetthet i bygningskropper er relativt nytt. Siden den første SINTEF Teknisk Godkjenning for et teipprodukt ble utstedt i 2012, er det i dag 15 slike produkter med godkjenning. I tillegg kommer mange teipprodukter som er en del av godkjenninger for vind- og dampsperrer.

– Vi har manglet kunnskap om hvordan teip og andre klebeprodukter fungerer generelt, og spesielt over tid. I bygningskroppen brukes det mange forskjellige materialer som klebingen skal fungere imot, for eksempel malt og umalt tre, gipsplater, plast (PVC og PE), stål og betong, sier Sletnes.

Rapporten Tetting av bygningskroppen ved bruk av teipprodukter oppsummerer resultatene fra kunnskapsprosjektet TightEN (2019–2023). 

– Rapporten er et resultat av omfattende forskningsarbeid og sammenfatter resultater fra forskningsartikler, master- og prosjektoppgaver, skriver SINTEF.

Det overordnede målet med prosjektet har vært å øke kunnskap om klebeløsninger til bygningsformål og deres bestandighet. Det er gjennomført et testprogram for å prøve å finne korrelasjon mellom naturlig aldring, altså under reelle forhold, og aldring i laboratoriet.

Rapporten er rettet mot prosjekterende og utførende, og viser spesielt hvilke praktiske hensyn som er viktige for å oppnå tilstrekkelig lufttetthet over tid. Men den gir også bakgrunnsinformasjon om luftlekkasjer i bygninger og en oversikt over produkter, krav og testmetoder.

– For å oppnå varige klebeforbindelser i både dampsperre- og vindsperresjiktet er det viktig å ta hensyn til teipingen allerede i prosjekteringsfasen. Det bidrar til å unngå situasjoner der utførende står overfor utfordrende løsninger under teipingen. Prosjekterende bør også på et tidlig tidspunkt gjør seg kjent med de forskjellige produktene som tilbys i markedet. Det fins spesialprodukter som er skreddersydd for ulike geometriske utfordringer, inkludert teiping mot ulike typer underlag, heter det i meldingen.

– Å velge riktig produkt til det aktuelle formålet og å følge bruksanvisningen for produktene nøye, er avgjørende for å sikre lang levetid for tettesjiktene, understreker Sletnes.

BMI, Isola, Siga og Veidekke har vært prosjektpartnere. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet.