Vikhammer barnehage

Sentrale personer bak byggeprosjektet. F.v: anleggsleder Joachim Ytterås, prosjekteringsleder Marit Drugli, prosjektleder Stian Steinsvik, alle fra Consto, og prosjektlederne Frank Larsen og Daniel-Alexander Bernal-Halvorsen fra Malvik kommune.
Constologo

Constologo

Woodconlogo

Woodconlogo

Anleggutemiljø

Anleggutemiljø

ASrørlegger

ASrørlegger

Midthauglogo

Midthauglogo

Nordanlogo

Nordanlogo

BrødreneHalle

BrødreneHalle

SolidInnredning

SolidInnredning

Barnehagen er universelt utformet. Den er tilrettelagt for barn med spesielle behov og blir den første i sitt slag i Malvik kommune.

Fakta

Sted: Vikhammer i Malvik kommune

Prosjekttype: Barnehage

Bruttoareal: 1.475 kvadratmeter

Byggherre: Malvik kommune

Totalentreprenør: Consto Midt-Norge

Kontraktsum: 73 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: Spinn Arkitekter

Landskapsarkitekt, rådgiver: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Betong: Innherred Entreprenør l Massivtre: Woodcon l Rør: AS Rørlegger l Elektro: Vintervoll l Inneklima: Bryn Byggklima l Automasjon, adgangs-kontroll, lås og beslag: Bravida l Brannsikring: Firesafe l Maling og gulvbelegg: MTG l Himling: Valtec l Blikk: Blikkenslagermester Brækstad l Porter: Autolift l Stillas: Aktiv Stillas l Vinduer: NorDan l Innerdører: Swedoor l Grunnarbeid: Brødrene Halle l Utomhus: 3 Kløver l Smedarbeid: Brødrene Midthaug l Oppmåling: Field Group l Taktekking: Norgestak l Blåseisolering: Isomax Energi l Heis: Otis l Sedum: Anlegg og Utemiljø l Solavskjerming: Kvint Blendex l Solcelle: Solbes l Brukerutstyr handicap: Etac l Byggvask: Eir renhold l Flisarbeider: Ragnar Skånøy l Fast innredning: Solid Innredning l Glass/alu: H-fasader l Merking, skilting: Plenum l Byggevarer: Byggmakker

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Vikhammer barnehage har 104 plasser, med fire grupper for barn under tre år og to grupper for barn over tre år. 16. juni kunne totalentreprenør Consto Midt-Norge overlevere den 1.475 kvadratmeter store barnehagen til byggherren Malvik kommune.

Det skjer én måned før tiden og godt under målsummen. Det er derfor en stolt og glad prosjektleder fra Consto, Stian Steinsvik, som viser frem den splitter nye barnehagen som er bygget i massivtre.

Barnehagen erstatter Vikham-mer Vestre barnehage og ligger mellom gården Vikhammer Nedre og Vikhammer Motell og Camping. På andre siden av riksveien ligger Malvik videregående skole og den nye ungdomsskolen og kulturarenaen, der de to sistnevnte sto ferdig i mars.

Den nye barnehagen gir økt kapasitet i området, og det er ingen hemmelighet at Malvik kommune planlegger å bygge ytterligere to tilsvarende barnehager. Consto har bygget en rekke barnehager rundt omkring i Norge tidligere, og nå bygger konsernet parallelt en liknende barnehage i Molde som den på Vikhammer.

Krigsflyktninger som naboer

Gravearbeidene startet i april 2022 og har bydd på en del utfordringer. Grunnen var forurenset og en god del fjell måtte sprenges bort. Ved oppstarten opprettet kommunen flyktningmottak på naboeiendommen, Vikhammer Motell. Det var ikke særlig gunstig med tanke på sprengningsarbeidene. På mottaket ble flyktninger fra Ukraina innlosjert, og de var sterkt preget av krigen i hjemlandet. Derfor var det ekstra viktig å kunne gi god informasjon før sprengningsarbeidet ble satt i gang.

Vikhammer barnehage er på tre etasjer med kjeller. Den har tre avdelinger samt personalavdeling. Teknisk rom og renholdsentral er plassert i kjelleren. Kjeller og dekke over kjeller er i betong. Øvrig bæresystem er i massivtre, utfyllende bindingsverk er også i tre.

Videre er det flatt kompakt tak med sedum (takløk) på alle takflater, med unntak av areal for solcelleanlegg. Byggets fasade består i all hovedsak av kledning i tre, malmfuru, i stående dobbelfals. Ved inngangspartiene er plater fra Cembrit benyttet.

Fellesrom med storkjøkken

Barnehagen har felles allrom som er åpent over to plan med storkjøkken i kjernen av bygget. Det skal benyttes av alle avdelingene, og ungene skal kunne delta i matlagingen. I tillegg har avdelingene samt de ansatte hvert sitt mindre kjøkken. Allrommet og storkjøkkenet er tilrettelagt for utleie på ettermiddag og kveld.

– Prosjektet har vært gjennomført som et samspillsprosjekt. Det ble tidlig skapt et godt samarbeidsklima mellom byggherre, totalentreprenør, arkitektfirma, rådgivere og underentreprenører, sier prosjektleder Stian Steinsvik fra Consto og får støtte fra Malvik kommunes prosjektleder, Daniel-Alexander Bernal-Halvorsen.

De legger til at dialogen har vært god mellom alle parter og har vært avgjørende for resultatet i utførelsesfasen. Involvering av alle, fra prosjektgruppen hos byggherre til og med utførende håndverkere har vært en suksessfaktor for prosjektet og gjenspeilet seg i ryddighet, kvalitet og samarbeid.

Steinsvik fremholder at prosjektet har vært drevet godt i alle faser med søkelys på å ha det gøy sammen.

Vist forståelse for hverandre

– I tillegg har alle våre underentreprenører, rådgivere og leverandører vist høy grad av forståelse for hverandres fagområder og vært løsningsorientert i de tilfeller utfordringer har oppstått, understreker han.

Gjennom samspillet ble det utarbeidet målpris 0,1 og 2. Kontrakten ble signert på målpris 2, og oppdraget har vært utført som en totalentreprise med målpris og incitament.

Ved bruk av massivtre har man under byggeperioden opplevd mindre støy og støv enn hva som ellers er vanlig på en byggeplass. Steinsvik benytter anledningen til å skryte av håndverkerne, som har vist stor yrkesstolthet. Fem lærlinger fra Consto har laget hver sin utebod, som delprøve.

Kommunen har hele tiden ønsket mest mulig synlig massivtre. En del innvendige lettvegger er kledd med kryssfiner fra Woodify.

Designet for mye lys

Daglig leder i Spinn Arkitekter, Daniel P. Barth opplyser at barnehagen er designet for å gi mye lys, luft, gjennomsyn og gjennomskinn. Det er derfor en del glassarealer mellom ulike rom og i fasaden for å skape god visuell kontakt inne i bygget og ut mot uteområdene.

– Det er benyttet en del tre på innvendige vegger, hvilket bidrar til opplevelsen av lune og taktile rom med godt innemiljø, forteller Barth.

Han legger til at bygget har en variasjon i rom og størrelser, som gir mulighet for ulike gruppestørrelser, forskjellige pedagogiske opplegg og varierte aktiviteter.

Interiørarkitektene i Spinn har tatt utgangspunkt i kornåkrene og sjøen i området når de har valgt farger, gjennom nyanser i gult og blått. Det er lagt vekt på nøytrale farger, slik at barnas egen kunst kan få komme til uttrykk. Likevel har noen mindre rom fått et litt friskere fargevalg.

Et variert uteområde

De første barna kommer allerede 26. juni. Fullt belegg blir det ikke før i august i forbindelse med skolestart. Til tross for økte byggepriser som følge av krigen i Ukraina og streiken i vår ble prosjektet både tidligere ferdigstilt og billigere enn planlagt. Med hensyn til HMS har det skjedd bare en mindre skade, og det var under bruk av vinkelsliper.

Anleggsleder Joachim Ytterås fra Consto opplyser at utendørs leke-/oppholdsareal er på om lag 2.650 kvadratmeter. Det er lagt stor vekt på at uteområdet skal være bærekraftig, med søkelys på dyrking av grønnsaker og bær til eget bruk. Man har fått til variasjon i lekeareal for barna, tilpasset alderen ett til seks år. Det er direkte tilgang fra barnehagen og ut til tilliggende friområde.

Barnehagen har energimerke A. Det er stilt krav til at fornybar elektrisitet skal produseres lokalt. Solcelleanlegg er anlagt på deler av taket til hovedbygget. Forventet solcelleproduksjon er på rundt 14 MWh/år. På en god dag skal så godt som all strøm kunne hentes fra solcellepanelene, og overskuddsstrømmen skal kunne selges. Oppvarming skjer via en 240 meter dyp energibrønn.

Drevet som fossilfri byggeplass

Bygget skal tilfredsstille kravet til nær nullenergibygg (nZEB). Og det er laget en omfattende miljøoppfølgingsplan (MOP), som er innarbeidet i prosjekteringsarbeidet. For enkelte av punktene i MOP er det sett til emner i Breeam-Nor 2016, men bygget er ikke sertifisert. Ifølge Stian Steinsvik er MOP jevnlig blitt fulgt opp gjennom prosjekterings- og utførelsesfase.

– Vikhammer barnehage har vært drevet som en fossilfri byggeplass innenfor byggegjerdene, understreker Steinsvik.

Prosjektet har krav om minimum 85 prosent avfallssortering, og det er brukt pre-cut materiale der det har vært mulig for å få redusert avfallsmengden mest mulig. Samtidig har det vært kontinuerlig søkelys på rent, tørt bygg under hele byggeperioden.

Daglig har vel 30 personer vært i sving på byggeplassen.

– For Constos del må byggingen av Vikhammer barnehage kunne sies å ha vært en solskinnshistorie, der alle involverte har vist en fantastisk yrkesstolthet, understreker prosjektleder Stian Steinsvik.


Flere prosjekter