Vi er mer produktive

I flere ulike sammenhenger hevdes det at produktiviteten i byggenæringen i Norge de senere årene har gått ned eller i beste fall har hatt en flat utvikling, mens andre næringer har hatt en relativt kraftig produktivitetsøkning. Nye beregninger viser at det står bedre til innen bygg og anlegg enn mange tidligere har gått ut med.

Det er ikke få økonomer eller eksperter som har pekt på den lave produktivitetsutviklingen innen bygg og anlegg som en stor utfordring – og som en del av forklaringen på hvorfor andre næringer har vært mer lønnsomme eller mer effektive. Nå skal ikke næringen skryte på seg en super produktivitetsutvikling – men en ny måte beregne tallene på viser en langt bedre utviklingtrend enn tidligere antatt.

Det er Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) som ikke helt har slått seg til ro med tallene SSB har presentert de senere årene. Disse er basert på en internasjonal næringsstandard. Nå har SSB med input fra EBA kommet med helt nye tall, som er mer tilpasset den norske byggenæringen – hvor også andre enn kun de utførende virksomhetene er med. Dermed er blant annet byggevareprodusentene, handelen, arkitekter, utleie av maskiner nå også med. Disse tallene viser at det har vært en produktivitetsoppgang siden 2011. Planen er at oversikten som nå er presentert skal være basis for fremtidige produktivitetsmålinger som skal gi et mer riktig bilde av den reelle utviklingstrenden ute i byggenæringen.

Noen vi kanskje hevde at dette er tall som ikke vil gi et riktig bilde, men at dette kun er tall som er pyntet på for å stille næringen i et bedre lys. Her er det viktig å huske på at hensikten selvsagt er å gi et mest mulig riktig bilde av utviklingstrekkene i næringen, og da må man plukke frem tall som virkelig gjenspeiler utviklingen til hele næringen – og ikke er basert på en standard som rett og slett ikke passer den norske næringen. Ingen tjener på å gå ut med fiktive tall. Nå har man fått på plass mer riktige parametre å måle etter, og da vil man også kunne se utviklingen over tid i et mer riktig bilde enn tidligere. Dette gjenspeiler det mange både i og utenfor næringen har ment i lengre tid – det skjer en langt mer positiv effektivitetsutvikling i næringen enn tidligere målinger har klart å fange opp.

Nå er det selvsagt slik at næringen ikke kan legge seg bakpå på grunn av disse tallene. I forhold til flere andre næringer ligger vi fortsatt etter – og det er mange som er langt flinkere til å ta i bruk nye metoder for å bedre effektiviteten. Nå er det slik at det er mange arbeidsoperasjoner som må utføres på samme måte som det er gjort i årevis i byggenæringen – ikke alle operasjoner kan automatiseres. Næringen har de siste par årene likevel tatt lange effektiviserings- og digitaliseringsskritt – og det blir blant annet bygget langt mer med bruk av elementer og moduler enn tidligere. Samtidig er byggeplassen blitt mer digital enn tidligere. Vi er likevel bare i startgropa i dette arbeidet – og det er fortsatt mange effektiviseringsgevinster å hente – som både vil gjøre næringen mer rasjonell og økonomisk lønnsom. Heldigvis er det slik at det fortsatt er forbedringsmuligheter – og det er mange som vil ha mye å tjene på å jobbe både bedre og smartere. Dette vil vi se mange glimt av i tiden fremover – vi vil se store endringer inn bygg og anlegg de neste 5-10 årene.

Samtidig vil forhåpentligvis de nye målemetodene også fange opp mange av de smarte hverdagsløsningene som dukker opp rundt på om landets byggeplasser – de som fort går under radaren både til næringen selv, media og forskningsinstitusjonene.