Seks av ti vestlendinger som går med byggeplaner svarer at de har vurdert å bruke vedlikeholdsfrie materialer. Her fra en vedlikeholdsfri terrasse i Sandnes. Foto: Kathrine Sørgaard

Vestlendingene på terrassetoppen

250 000 vestlendinger går med planer om å bygge eller utvide terrassen i løpet av de neste par årene.

Det kommer frem i en stor undersøkelse YouGov har gjennomført for Kebony.

I den landsrepresentative undersøkelsen oppgir bare 15 prosent av vestlendingene at de ikke har platting/terrasse. Det er ingen andre landsdeler som har lavere andel, og det plasserer vestlendingene på den norske terrassetoppen.
Undersøkelsener utført av Kebony, som er en av leverandørene av vedlikeholdsfrie materialer til terrasser og plattinger. Kebony-teknologiener en norsk oppfinnelsesom gjennom en miljøvennlig prosess gir bærekraftige tresorter de samme egenskapene som eksklusivt, tropisk treverk.
Vurderer vedlikeholdsfritt
Hele seks av ti (56 %) vestlendinger som går med byggeplaner svarer at de har vurdert å bruke vedlikeholdsfrie materialer. Det er den høyeste andelen i hele landet. Jørgen Toppe Aarlie er driftssjef hos Monter Minde i Bergen. Han bekrefter denne trenden.
- Ja, etterspørselen etter vedlikeholdsfrie materialer vokser fra år til år. Når det først er oppholdsvær og sol vil vi vestlendinger være utendørs og kose oss i sola, sier driftssjefen.
I tillegg til ønsket om å slippe vedlikehold er vestlendingene opptatt av materialenes lange varighet. Tre av ti mener også at det øker verdien på eiendommen deres.
- Vi bor i en region med veldig mye nedbør. Det er det viktig å tenke på når du skal legge terrassegulvet. Vi anbefaler mer lufting og litt større avstand mellom bordene enn det som ofte blir anbefalt i Gjør-det-selv-artikler og leggeanvisninger på nettet, påpeker Aarlie.
Tenk utradisjonelt
Flertallet av vestlendingene planlegger en terrasse på mellom 20 og 40 m2 (39 %), mens en av ti vil bygge mellom 40 og 60 m2. Tre av ti sier de vil bruke mellom 20 og 40 000 kroner på utbyggingen.
- Hvis du går med byggeplaner så råder jeg deg til å tenke litt utradisjonelt. I tillegg til å tenke vedlikehold, er det viktig å tenke på helheten og hva du vil bruke uterommet ditt til. Prøv gjerne å kombinere materialer som tre og stein. Du kan for eksempel legge en ramme rundt hele uteplassen eller et felt med bord i 45 grader midt på terrassegulvet. Det er også fint å legge gulvet i fiskebensmønster. Flere og flere velger dessuten å dele inn terrassen i ulike soner og høydeforskjeller, sier Aarlie.
To av ti (17 %) vestlendinger sier de ikke er fornøyd med plattingen de har i dag. Først og fremst fordi den ser slitt ut, men også fordi de ønsker større uteplass.
Ni av ti vestlendinger som skal legge terrasse oppgir at den skal legges hjemme, mens to av ti sier de har planer om å legge den på hytta.
Flere funn fra undersøkelsen
24 % planlegger å bygge eller å utvide terrassen i løpet av de neste to årene
15 % av vestlendingene oppgir at de ikke har terrasse/platting
56 % vurderer å bruke vedlikeholdsfrie materialer
48 % planlegger en terrasse på mellom 20 og 59 kvm
29 % sier de vil bruke mellom 20 og 40 000 kroner på utbyggingen
17 % sier de ikke er fornøyd med plattingen de har i dag
Først og fremst fordi den ser slitt ut, men også fordi de ønsker større uteplass.
89 % oppgir at den planlagte terrassen skal legges hjemme, mens 21 % sier de har planer om å legge den på hytta.
6 ting du må tenke på når du skal bygge terrasse
1. Sørg for å skaffe deg info om hvordan du skal planlegge og bygge en terrasse før du starter. Det er viktig for sluttresultatet at du setter deg inn i hvordan du planlegger beliggenhet, størrelse, fundamentering og hvilke materialer du ønsker å bruke. Byggevarehuset har ofte gode folk som kan gi råd om de fleste valg.
2. Hvordan skal terrassen brukes, hva skal plasseres oppå den, er det eventuelt noe som kan bygges inn? Bruk plantekasser med avløp for vann, og hold jord adskilt fra kontakt med terrassedekket.
3. Hvor mye tid ønsker du å bruke på vedlikehold? Mange materialer krever at du oljer eller beiser med jevne mellomrom for at gulvet skal holde seg pent. Velger du vedlikeholdsfritt kan du nøye deg med å rengjøre overflaten med børste og vann ved behov.
4. Hvordan ser du for deg at overflatene skal se ut over tid? En pen og holdbar overflate er viktig for de fleste av oss og kvalitet henger sammen med pris. De rimeligste bordene vil oftest ha en kortere levetid og vil trenge mye mer vedlikehold enn vedlikeholdsfrie, men mer kostbare alternativ.
5. Hvor mange forskjellige materialer ønsker du å bruke på uteplassen? Kan du begrense deg til rundt 2-3 hovedmaterialer på uteplassen og samle disse i områder så vil det gjøre rengjøring og eventuelt vedlikehold enklere. Dette avhenger selvsagt av mulighetene uteplassen gir for utforming og ønsket bruk.
6. Ta en titt på andre terrasser, hos naboer og på nettet for å finne inspirasjon
Kilde: Kebony
Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov.  Det er i perioden 24.-29.1 gjennomført til sammen 1011 CAWI-intervjuer med personer over 18 år.