Vestby kulturkvartal

AFlogo

AFlogo

L2arkitekter

L2arkitekter

AndersenIARK

AndersenIARK

Rambøllogo

Rambøllogo

Mlogo

Mlogo

Lindhaugen

Lindhaugen

MossGlass

MossGlass

CreativeTechnology

CreativeTechnology

Med Vestby kulturkvartal har kommunen fått på plass et signalbygg som man håper skal være med på å bygge opp satsingen rundt en omfattende utvikling av Vestby sentrum.

Fakta

Sted: Vestby

Prosjekttype: Kulturbygg

Byggherre: Vestby kommune

Totalentreprenør: AF Bygg Østfold

Størrelse: 9.500 kvadratmeter

Kontraktsum: 335 millioner kroner eks. mva.

Arkitekt: L2 Arkitekter

Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim

Interiørarkitekt: Andersen Interiørarkitekter

Byggherreombud: Advansia

Byggherrerådgiver, KP/KU SHA, UK: HR Prosjekt

Rådgivere: BH-RIV: Lars Myhre Østfold l BH-RIE: AFRY l BH-ITB: Ingenia l RIA: Brekke & Strand l RIBr: Norconsult l RIBfy, RIEn, BIM-koordinator: Sweco l RIB, RIG, RIM, RI Trafikk/RI Vei: Multiconsult l RIVA: Svendsen & Co l RIV: Structor l RIE-BIM: Rambøll l ITB: SRO Consult l RI Scene: Nils Gunnerud

Underentreprenører og leverandører: Sceneteknikk: Creative Technologies l Grunn- og utomhusarbeider: Lindhaugen l Rørlegger: Rørcompaniet l Ventilasjon: Klima Øst l Elektro: Vestby Elektro-Service l Automasjon: Nordomatic l Riving: AF Decom l Stikking: Anko l Prefab stål og betong: Spenncon l Glass/alu: Moss Glass og Fasade l Teleskopamfi og stoler: ForaForm l Porter: Hörmann l Taktekking: HesselbergTak l Parkett: Bo Andrén l Tømrer: Ergane l Flis: BBM l Fasader: J. Johnsen & Sønner l Maler: Malermester Buer l Gulvbelegg: AK Gulv lSkrapematter: Miljømatter l Himlinger: System 1 l Foldevegger: Trysil Byggprodukter

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Det legges nå opp til en stor utvikling av sentrumsområdet i Vestby, knappe fire mil sør for Oslo. Her skal det bygges mange nye boliger og øvrige servicetilbud. Målet er at dagens innbyggertall på cirka 19.000 skal økes til cirka 30.000 innen 2050. Og for å markere denne satsingen, og tydeliggjøre sentrumsområdet i kommunen, valgte de å realisere utviklingen av et større kulturbygg som skal fungere som et samlingspunkt i kommunen.

Stort prosjekt

1. september har kommunen invitert til en storslagen åpning av det nye kulturbygget midt i sentrum. Målet er at bygget skal bli en møteplass for læring, mestring og opplevelser, og inneholder blant annet bibliotek, kulturskole, storsal, fleksisal, kafé samt en rekke kontorer.

Det nye bygget er realisert i et samspillsprosjekt mellom Vestby kommune og AF Bygg Østfold. Nå pågår de siste finjusteringene, blant annet av det omfattende tekniske anlegget i ulike deler av prosjektet, før hele bygget åpnes for publikum 1. september. Biblioteket i bygget tas i bruk 17. august.

Prosjektet er samlet på 9.500 kvadratmeter. Selv om bygget fremstår som en helhet, er bygningskroppen teknisk delt i to. Den ene delen består av storsalen med tilhørende lokaler. Dette er gjort for å sikre at lyd og vibrasjon fra storsalen ikke forplanter seg i øvrige deler av bygget. Hoveddelen i prosjektet er i seks etasjer, inkludert en kjelleretasje.

AF Gruppens kontrakt endte på cirka 335 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.

Et signalbygg

Arkitekten i prosjektet, L2 arkitekter, skriver på sin hjemmeside at det nye kulturhuset skal være et estetisk og arkitektonisk signalbygg, og uansett hvilken retning man ankommer kulturhuset fra skal bygget være gjenkjennelig og skille seg ut fra sine omgivelser.

– Fasadene i de nederste etasjene er tenkt som et sammenhengende glassbånd. Dette gjør at bygningens funksjoner blir inviterende og synlige utenfra, understreker at det er ingen bakside til prosjektet samt at man får god kontakt fra innvendige funksjoner ut mot omgivelsene. Innvendig er husets hjerte den store og lyse vestibylen i midten som binder sammen de forskjellige funksjoner og de ulike etasjene. Hovedtrappen er plassert sentralt i vestibylen og skal være hovedadkomst for alle publikumsfunksjoner, besøkende og ansatte, skriver arkitekten.

Stor grad av samspill

Prosjektet er basert på en omfattende bruk av samspill mellom byggherre og entreprenør, og dette er noe som har gjennomsyret prosjektet fra start til slutt.

– Vi vant en design- og prosjektkonkurranse sammen med L2 Arkitekter, i konkurranse med flere andre aktører, og kontraktsignering for fase 1 ble gjennomført 1. juli 2019. Med dette startet en større jobb for å utarbeide et skisseprosjekt sammen med arkitekt og kommunen. Her ble det jobbet mye med å optimalisere prosjektet og finne de beste løsningene innenfor den økonomiske rammen vi hadde til rådighet. Det omfattet både en ideell rominndeling og å få på plass de tekniske avanserte produktene som kreves i et bygg av dette formatet. Signeringen av utførelseskontrakten fant sted i februar 2021, sier prosjektleder Martin Hunsrød i AF Bygg Østfold. Han har vært involvert i prosjektet fra AF Gruppen leverte inn sitt første forslag i konkurransen til å være på byggeplassen inn mot overlevering og ferdiggjøring.

Han forteller om en samspillsprosess han tidligere ikke har vært med på.

– Jeg har aldri vært med på et samspillsprosjekt der man har tatt dette så langt som her. Ofte har man en samspillsfase i starten som etterfølges av en ordinær totalentreprise. Her valgte man en samspillskontrakt også i utførelsesfasen, der alt har vært gjort helt transparent, med åpne bøker, samlokasjon på byggeplassen, og helt åpne dører gjennom alle faser av utbyggingen. Nettopp dette med åpne dører på brakkeriggen har vært viktig for tydelig å vise at ikke noen av partene har noe å skjule eller dysse ned, sier Hunsrød.

Han forteller at dette har vært en vellykket strategi og at det har gitt mye tilbake til partene.

– Vi har funnet frem til mange gode løsninger i fellesskap, og har klart å optimalisere prosjektet uten å gå på akkord med hverken kvalitet eller kostnad. Har vi støtt på utfordringer har vi funnet frem til løsninger i fellesskap, og vi har hele tiden sammen jobbet for å finne optimale løsninger. Flere nye momenter har kommet frem underveis, og dette er noe jeg ikke tror vi hadde fått til om vi hadde kjørt en vanlig totalentreprise, utdyper prosjektlederen.

– Det meste har gått på skinner her hele veien. Underveis har vi også hatt et samspillsbarometer som har logget stemningen i prosjektet. Det har vært spennende å se hvordan denne har endret seg underveis, legger Hunsrød til.

– En spennende reise

Også prosjektleder Hans Ola Krog i Vestby kommune roser hvordan samspillsprosjektet er blitt gjennomført.

– Dette er vår første samspillsentreprise, og vi valgte denne kontraktsformen fordi dette prosjektet for oss er et komplisert og omfattende prosjekt. Gjennom tidlig involvering av entreprenøren har vi kunne dra nytte av deres kunnskap og erfaring, og sammen sett på hvordan bygget kunne utformes, hvilke funksjoner vi ønsker at det skulle inneholde, og se dette opp imot vår tilgjengelige budsjettramme og hva vi faktisk hadde midler til å bygge. Jeg tror også at entreprenøren har fått en økt forståelse av hvordan kommunale byggeprosjekter gjennomføres og styres, gjennom blant annet møter med en politisk valgt byggekomite og møter med forskjellige brukerrepresentanter i kommunen, sier Krog.

– Vi har vært heldige med gjengen AF Bygg Østfold stilte med i dette prosjektet. Deres engasjement i prosjektet og ønske om å levere et godt resultat, og innstilling til å ha «åpen dør» hvor ingenting skjules, gir oss som byggherre en trygghet om at sluttresultatet vil bli av rett kvalitet til rett pris. Det har selvsagt vært noen diskusjoner underveis, men slik skal det også være, utdyper Krog.

Ved siden av ham selv har kommunen også hatt et byggherreombud fra Advansia inne i prosjektet.

To års byggetid

AF Bygg Østfold startet rivingen av eksiterende bygg som sto på tomten i april 2021. Her lå det tidligere et bibliotek, og kommunen eide selv tomten. Det var AF Decom som sto for gjennomføringen av rivingen.

Bygget står på fjellgrunn, og hele kjelleretasjen er utført i plasstøpt betong. Det er også delen av bygget som omfatter storsalen.

– Bygget har hatt veldig fokus på akustikk. Storsalen er plasstøpt og resten er utført med betongelementer. Dette har gitt gode resultater og vi har fått gode tilbakemeldinger fra akustikerne, sier Hunsrød.

Prefabdelen av prosjektet er utført av Spenncon, mens egne arbeidere har stått for den plasstøpte konstruksjonen.

– Vi satte tidlig fokus på å inkludere underentreprenører og leverandører i prosjektet, noe vi har hatt stor nytte av, mener Hunsrød.

Veggene er utført med veggkassetter og fasaden er i aluminium, og har en gullaktig farge som endrer seg etter lyset. Fasaden kan også lyssettes.

– Det er blikkenslager J. Johnsen & Sønner fra Stavanger som sto for fasadearbeidet. Det ble tatt mange ulike prøver i oppstartsfasen for å finne de rette løsningene og fargenyansene. Det var et skikkelig puslespill å få dette arbeidet til å komme i mål på en god måte, men med solid planlegging gikk dette fint. Denne fasaden er gjennomgående fra plan tre og oppover. I de to første forhøyede etasjene er det glassfasader, sier Hunsrød.

Takkonstruksjonen er utført på normal måte med påstøp på hulldekker som er tekket med to lag membran. På taket av storsalen er det også anlagt sedumtak.

– Ingen store utfordringer

– Vi har ikke støtt på noen spesielle utfordringer underveis. Det vil alltid være mindre forhold å tenke på, men hele prosessen har gått som planlagt, sier Hunsrød.

Bygget innehar mange ulike rom og funksjoner, og har totalt tre innganger. I kjelleren er det ikke lagt opp til parkering, men lager, garderober, tekniske rom og så videre. I plan én er det bibliotek, en kafe, samt to saler.

– Vi har en fleksisal og hovedsalen med plass til 500 personer, sier Hunsrød.

Det er også laget en direkteadkomst til storsalen ut hvor utstyr kan fraktes inn og ut.

I plan to er andreetasjen av biblioteket, artistgarderober, green-room samt flere møte- og fellesrom. I plan tre finner man kulturskoleadministrasjon, øvingsrom og dansesal. I plan fire og fem er det kontorer for kommunalt ansatte.

– Innredningsarbeidene for fjerde og femte etasje ble utført gjennom en opsjon som kommunen valgte å innløse, sier Hunsrød.

Bygget ble mekanisk ferdig i mars i år, med overlevering av bygget 1. juni og overlevering av utomhus 1. juli.

Hunsrød sier at selv om bygget ikke er Breeam-sertifisert, så har de hatt et miljøfokus gjennom hele prosessen.

– Vi vurderte Breeam-sertifi-sering, men valgte å ta med de viktigste elementene fra Breeam, påpeker Hunsrød.

Han understeker at dette har vært et spesielt bygg å være med på å realisere, både med tanke på byggets utforming og innhold, men ikke minst med tanke på gjennomføringsprosessen.

– Det har vært et veldig fint prosjekt å være med på, hvor vi har kunnet vært helt åpne. Vi har snakket godt sammen, og prosesser som denne viser hvor viktig personene er i slike utbygginger. Kjemien må stemme, sier han, og roser kommune for å ha valgt denne gjennomføringsstrategien.

Kommunens største

Denne utbyggingen er kommunes mest omfattende noensinne.

– Budsjettmessig er dette bygget cirka like stort som utbyggingen av Solhøy omsorgsboliger i Son, men kulturkvartalet er det mest spesielle og teknisk krevende prosjektet Vestby kommune noensinne har bygd, påpeker Krog.

Han mener innbyggerne nå har fått et unikt bygg med mange flotte funksjoner og en sprek og spesiell fasade.

– Bygget innehar mange ulike funksjoner, som skal favne alle kommunens innbyggere, i alle aldersklasser. Bygget som tidligere stod på tomten inneholdt et mindre bibliotek og noen mindre næringslokaler. Nå får vi et nytt bygg som gir noe langt mer, bibliotek, kulturskole, to store kulturarrangementssaler, kafé og kontorlokaler. Et bygg som forhåpentligvis vil være til stor glede for innbyggerne i Vestby kommune i årene som kommer, sier Krog.


Flere prosjekter