Branntepper er effektivt ved slukking av bilbranner. Foto: Gøran Sofienlund / Statens vegvesen
Branntepper er effektivt ved slukking av bilbranner. Foto: Gøran Sofienlund / Statens vegvesen

Vegvesen gir bort branntepper til brannvesen med tunnelberedskap

Statens vegvesen gir nå branntepper som skal kvele bilbranner i tunneler til seks brannvesen på Østlandet som til sammen har ansvar for 17 tunneler. Flere brannvesen står for tur utover vinteren.

– Innkjøpet av brannteppene er en liten kostnad i forhold til hva vi kan forebygge og begrense av skade ved en brannhendelse, sier Endre Quie Stephensen, rådgiver for sikkerhetsstyring og beredskap i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Det elektrotekniske utstyret i taket av en tunnel er kostbart, og om vi kan redusere eller eliminere skader i infrastrukturen i tunnelen, vil vi kunne spare store summer i reparasjon og, ikke minst, så vil vi kunne åpne tunnelen igjen raskere og dermed spare trafikantene for langvarige omkjøringer, legger han til.

Statens vegvesen deler i denne omgangen ut branntepper til brannvesen på Østlandet.

– Utstyr, kabling og installasjoner i tunnelene er laget i henhold til spesifikasjoner på hvor lenge de tåler en gitt temperatur over en viss tid. Vi gir derfor branntepper til brannvesen som vil kunne være i innsats i tunnelen før det har gått 30 minutter, sier Stephensen i meldingen.

Brannteppene spyles etter bruk, og kan brukes opp igjen 30-50 ganger.