Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vedum lover å skrote omstridt arbeidsgiveravgift neste år - RIF er fornøyde

Den økte arbeidsgiveravgiften for høye lønninger blir fjernet helt i 2025, lover finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Vi kommer til å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften før valget i 2025, sier Vedum i et intervju med Aftenposten.

Han sier ikke når på året den forsvinner.

Siden januar i fjor har norske bedrifter vært nødt til å betale ekstra arbeidsgiveravgift for høye lønninger.

Dette grepet fra regjeringen har møtt mye motstand, både fra næringslivet og NHO, men også fra LO og budsjettpartner SV.

Midlertidig
Regjeringen har hele tiden sagt at ordningen skulle være midlertidig, men har til nå vært forsiktige med å si når den skal helt bort.

I årets budsjett ble den justert noe ned, ved at grensen for når man må betale ekstra avgift ble økt fra 750.000 kroner til 850.000 kroner.

Overfor Aftenposten varsler også Vedum et stort løft for Forsvaret i neste års budsjett.

– Det blir en stor og tung prioritering. Et nasjonalt løft for å trygge Norge. I tillegg til det vi gjør for kjøpekraften til folk, sier Vedum.

Fornøyd
– Dette er gledelig nyhet, sier Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF (Rådgivende Ingeniørers Forening) i forbindelse med lovnaden fra Vedum om å skrote arbeidsgiveravgiften neste år.

– Avgiften har ikke bare vært et problem for våre medlemsbedrifter. Den økte arbeidsgiveravgiften har vært utfordrende på mange plan. Norge trenger å investere i kompetanse for å takle store utfordringer, som grønn omstilling og klimaendringer. Derfor er det helt avgjørende at Vedum nå holder løftet, og at han fjerner mest mulig av avgiften allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Skudal Hansteen.

Hun viser til at for RIFs medlemsbedrifter alene koster den ekstra avgiften cirka 159 millioner kroner hvert år.

– Isolert sett kutter avgiften ingeniørfirmaenes resultatmargin, før skatt, fra 7,41 prosent til 6,6 prosent. Det er en markant nedgang på cirka 10 prosent. I en bransje der marginene allerede er små, spiser dette opp reserver bedriftene kunne brukt på å investere i kompetanse og gode fagmiljøer i hele landet. Avgiften har svekket vår evne til å konkurrere om oppdrag og prosjekter her hjemme mot utenlandske bedrifter som ikke har en slik ekstra kompetanseavgift, sier hun.