Vassbotnen 11 (Hillma II)

Vassbotnen 11 (Hillma II)

Sted: Forus

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
65 millioner kroner

Bruttoareal: 5.000 kvm

Byggherre: Hillma Eiendom

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Arkitekt:
Brandsberg – Dahls Arkitektkontor

Rådgivere:
RIB: Multiconsult - RIBr: Norconsult

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Dimensjon Rådgivning - Grunnarbeider og utomhus: T. Stangeland Maskin - Peling: Holt Risa - Betong: Lura Forskaling - Betongelementer: Egersund Betongteknikk og Spenncon - Gulvstøp: Oltedal Golvstøp - Fugearbeider: Allfug - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Taktekking: Sandnes Tak - Vinduer og dører: Time Aluminium - Rekkverk: Trappeteknikk - Systeminnredning: Moelven Nordia og Skeie - Maler: Goa Malerservice - Gulvlegger: Vikeså Golv - Murer: Chem Con - Rørlegger og ventilasjon: DNF - Elektro: Roxel Elektro Automasjon AS (Risa Elektriske AS) - Branntetting: Thermax - Låsesystemer: Sikring & Låseservice - Kjøkkeninnredning: Norrøna Storkjøkken - Heiser: Thyssen Krupp Elevator


På Vassbotnen på Forus har Brandsberg-Dahls Arkitekter tegnet og Lothe Bygg AS ført opp et kontorbygg med en rektangulær del og en buet del.

Formen og valget av grå teglforblending gir et særpreget og stilfullt inntrykk.

5.000 kvm
Bygget er på 5.000 kvadratmeter, fordelt på fire kontoretasjer over bakken og en parkeringsetasje under bakkeplan. Kontraktssummen er 65 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Hillma Eiendom II AS. Det er oppført i totalentreprise. Byggestart var i januar 2010. Bygget ble tatt i bruk i august i år.

Det er cirka 200 kontorarbeidsplasser i byget, det meste i form av cellekontorer. Leietakere er Ernst & Young AS, Bavaria AS, Fabi AS og Secal AS. Det er felles resepsjon og kantine med storkjøkken i første etasje. I denne etasjen ligger det også et auditorium som kan brukes av leietakerne og som kan leies ut som konferansesenter til eksterne brukere. I parkeringskjelleren er det plass til 30 biler. Tekniske rom er plassert på taket.

Seks km peler
Tomten på Forus er flat og på cirka tre mål. Grunne består av siltholdig leire, noe som har gjort peling nødvendig. Under bygget er det 300 betongpeler, de lengste på 22 meter. Hjørnet av tomten nær veien på vestsiden av bygget er spuntet.

Bygget består av en rektangulær del og en buet del som er bundet sammen med en glassbygg. Områdene mellom de to bygningskroppene gir dagslys til kontorer. Bygget har plasstøpt konstruksjon i grunnen og prefabrikkert konstruksjon over bakken, med unntak av plasstøpte våtromskjerner og noen vegger. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har forblending av grå tegl. I første etasje er det flis og parkett på gulvene. I andre til fjerde etasje er det i hovedsak teppeflis. Inntrukne aluminiumsvinduer og teglforblending gir en tilnærmet vedlikeholdsfri fasade med lang levetid. Bygget har universell utforming.

Prosjektleder Alf Rune Stokka i Lothe Bygg sier at bygging med elementer ga rask byggetid.

– Innredningen startet etter at vi hadde tett bygg og etter at konstruksjonen var tørket ut med både byggvarme og rotoravfuktere. Vi praktiserte rent bygg under oppføringen.

110 kWh
Bygget har vannbåren oppvarming med varmegjenvinning. Beregnet energibruk er 110 kWh per kvadratmeter per år, noe som plasserer bygget i energiklasse B. Det er 25 cm isolasjon i vegger og 40 cm i taket. Bygget er fullsprinklet og har sentral driftskontroll. Rutene mot øst, sør og vest har solstoppglass. Rundt bygget er det beplantning, belysning og natursteinsmurer.

Alf Rune Stokka sier at den korte byggetiden var den største utfordringen under oppføringen.

– Grunnforholdene skapte ingen problemer. Nærmere 50 håndverkere var med da aktiviteten var på topp. Byggingen skjedde uten fraværsskader. Vi ligger an til en sorteringsgrad på byggavfall på rundt 80 prosent.

Arkitektene ved Brandsberg-Dahls Arkitekter forteller at de har prøvd å gjøre bygget stilrent.

– Bygget har rene fasader med få karnapper. Vinduene er tilnærmet like og har en rytmisk lik repetisjon over hele fasaden. Dette sammen med valget av grå teglstein, gir bygget et homogent og tidsriktig uttrykk.

Tekst og foto: Ole Harald Dale