Jan Endre Vartdal, daglig leder i Vartdal Plast sier han er glad for at arbeidet deres med bærekraft har blitt lagt merke til. Foto: Oclin AS, Andreas Solbakken

Vartdal Plast får Miljøprisen 2020 i Møre og Romsdal

Kultur-, næring-, og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune har vedtatt å gi Miljøprisen 2020 til Vartdal Plast AS. I begrunnelsen står det at bedriften har tatt på seg produsentansvaret og har funne løsninger som er sirkulære og reduserer bruken av plast.

– Plast har de siste årene blitt et «verstingprodukt», men når vi ser på alternative materialer, kommer plast likevel ofte godt ut med tanke på klimagassutslepp, produksjonskostnad og miljøavtrykk. Dette er et eksempel på hvordan en bedrift tar på seg produsentansvaret og finner løsninger som er sirkulære og reduserer bruken av jomfruelig plastmateriale, sier fungerende leder av kultur-, nærings- og folkehelseutvalget, Joakim Skaar (MDG) til fylkeskommunens nettsider.

Vinneren Vartdal Plastindustri AS er et familieeid, norsk selskap som vart grunnlagt av Jan Vartdal i 1961, i Ørsta kommune. Bedriften leverer produkt og løsninger innen forretningsområdene bygg, næringsmiddel og industri. Den produserer isolasjons-, emballasje- og konstruksjonsmateriell av Styropor (EPS). Dette er et plastprodukt som inneholder lye luft, også kjent som isopor.

– Vi i Vartdal Plast er glade for å vinne Møre og Romsdal fylkeskommune sin Miljøpris 2020. Det er veldig positivt at bærekraftarbeidet vårt blir lagt merke til, og det gir oss en kjempemotivasjon på reisen videre mot å bli 100 prosent sirkulære. Ekstra kjekt er det å få prisen fra fylkeskommunen, da vi mener at bærekraftsmål nr. 17 er avgjørende for å skape en god sirkulærøkonomi. Vi skal stå på videre, dette er bare begynnelsen, sier Jan Endre Vartdal, daglig leder i Vartdal Plastindustri AS.

I oktober 2020 åpnet de et nytt gjenvinningsanlegg for EPS på Liadal i Ørsta. Her skal bedriften gjenvinne innsamlet isopor, før det blir omgjort til nytt råstoff som igjen blir brukt til å produsere nye produkt.

Foto: Oclin AS, Andreas Solbakken