Valle Vision

Prosjektleder Stian Strande Valholm i NCC.
NCClogo

NCClogo

AsplanViaklogo

AsplanViaklogo

Artea

Artea

Mjøndalenlogo

Mjøndalenlogo

Johansenco

Johansenco

Degvold

Degvold

Treprosjekt

Treprosjekt

Parkettgruppen

Parkettgruppen

HTHlogo

HTHlogo

En klar visjon er realisert med den tredje av fire byggetrinn på kontorklyngen på Valle Hovin i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Næringsbygg

Bruttoareal: 22.500 kvadratmeter

Byggherre: Union

Byggherrerepresentant: Novaform

Totalentreprenør: NCC Norge

Kontraktsum eks. mva.: 511 millioner kroner

ARK: Lund & Slatto Arkitekter

LARK: LARK Landskap

Rådgivere: RIB: Stabil (tidl. Seim & Hultgreen) l RIB Prefab, RIV: Norconsult l RIE: Konsel l RIBr, RIA: Sweco l RIG: RiGeo l RIM: Asplan Viak l RIByFy: F.M. Haaland

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Håkanes Maskin l Pel: Hercules Fundamentering l Prefab betong: Norske Bæresystemer l Betongarbeider: NCC, Turboconstroi, Romerike Amering, Fron Betong lBrannisolering, branntetting: Firesafe l Glassfasade, dører: KG Construction Group l Dører: Daloc, Castor Autogen Mekaniske l Porter: Hørmann l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Tømrer: NCC/Noveta lGittervegger: Troax l Systeminnredninger, himlinger, glassfronter: Oslo Bygginnredning l Glass-/Aludører: Noractor l Lås og beslag: Certego l Maling: Artea Malermester l Støvbinding: Edvardsson Sandå l Fliser: BBM i Norge l Gulvbelegg: OTG l Parkett: Parkettgruppen l Taktekker: IcopalTak l Røykluker: Haaland Klima l Sedum: Blomstertak l Fasadevasksystem: Høyden l Kjøkken/Garderobe: HTH l Fast innredning, amfi: Treprosjekt l Garnityr: Johs Olsen l Garderobeskap: Sarpsborg Metall l Skilting: ElektroVakuum lTrapper: Nytrapp, Weland l Branngardin: BVS l Rørlegger: HR Rør l Luftbehandling: Haaland Klima l Elektro: Datek Installasjon l Kjølerom/Storkjøkken: T. Myhrvold l Heis: Schindler l Stål i sjakt: Skar Industriservice l Gulvsliping betong: Betotec l Epoxybelegg: Oslo Epoxybelegg l Flytsparkling: Gulventreprenøren l Epoxy og deckshield kjeller: Oslo Epoxybelegg l Telefonbokser: Degvold Kontormøbler l Konvektorkasser langs innvendig fasade: Johansen & Co l Sykkelstativ: Ing. Larsson l Fuging: Thermax l Stillas: Xervon

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Like ved Intility Stadion på Valle Hovin har NCC og byggherre Union kommet i mål med Valle Vision, det tredje høyhuset i en ny og spennende kontorklynge i Oslo.

– NCC har bygget alle tre byggene på Valle – Valle Wood, Valle View og nå Valle Vision. NCCs eiendomsselskap har utviklet tomten og satt i gang bygging, og så ble tomten og alt av eiendom solgt til Union Eiendomskapital i 2021. Vi konkurrerte også om å få føre opp tredje byggetrinn for Union, og vi vant den konkurransen også, summerer prosjektleder Stian Strande Valholm i NCC.

Han vedgår at de har hatt en solid hjemmebanefordel.

– Det er nok verdifullt for byggherre at vi kjenner godt til området og løsningene som er gjort på de tidligere byggene. Mange av løsningene er like, og vi har tatt med oss så godt som alle rådgiverne og flere leverandører fra tidligere byggetrinn, forteller Valholm.

14 etasjer høye Valle Vision er bygget med plasstøpt bunnplate, to kjelleretasjer og en sentral sjakt på 65,3 meter plasstøpt og hydraulisk klatret. Totalt 3.500 kubikkmeter lavkarbonbetong i klasse B er støpt i prosjektet. Ellers består råbygget av prefabrikkerte betongelementer med lavkarbon betong i klasse A, stål og prefabrikkerte elementfasader.

– Det er jo ikke et firkantet bygg, og vi har dermed hatt en spennende geometri å jobbe med. Vi har et stort åpent atrium som forbinder de nederste etasjene, og her er det også ekstra takhøyde, men aller størst takhøyde finner vi i øverste etasje, hvor det er seks meter under taket på det meste. Her er det også masse fasetter og vinkler. Det ser veldig kult ut, men det har vært en liten nøtt, sier prosjektlederen.

Dag og natt

Siden Valle Vision er det tredje av totalt fire planlagte byggetrinn, kom prosjektorganisasjonen til temmelig ferdigpreparert tomt til byggestart i oktober 2021. Mesteparten av bygget er direktefundamentert til fjell, og der fjellet har skrånet nedover, har deler av bygget blitt pelet til fjellet.

Selv om tomten og byggeriet ikke har bydd på mange overraskelser for NCC, understreker prosjektlederen at det ikke bare har vært et enkelt bygg å føre opp.

– Det er ikke akkurat en kjempestor tomt vi har hatt å bygge på, og vi har bare én innfartsvei her, så logistikk har vi måtte jobbe kontinuerlig med. Samtidig har vi hatt et ønske om å få inn første leietaker tidlig, så da har vi jobbet parallelt med å montere elementfasadene på nattestid. Det har vært viktig å ha god dialog med beboerne i området, spesielt med tanke på støyende arbeider og nattarbeider. Vi har også hatt 420 lastebiler med prefab og elementer som har kjørt inn til prosjektet, og vi har vært svært påpasselige med å ha personell i gaten, forteller Valholm.

Første deloverlevering var allerede i september 2023.

Prosjektet har kun hatt én skade med fravær, som skjedde da en arbeider snublet og slo skulderen.

Excellent

Bygget er sertifisert til Excellent-karakter i Breeam-Nor. Valholm forteller at nøkkelen til å lykkes med sertifiseringen ganske enkelt har vært å ha Breeam-tankegangen på plass fra dag én, og å sørge for å ha Breeam med i alle ledd av prosjektet.

I tillegg til å være bygget med lavkarbonbetong i plasstøpte og prefabrikerte konstruksjoner, har Valle Vision en klimaskjerm med god U-verdi, energieffektiv ventilasjon og kjøling, vannbesparende kraner og armaturer og fjernvarme som også har blitt brukt til byggvarme i hele byggefasen.

– Det har blitt et kontorbygg med høye kvaliteter, som ser bra ut og som er effektivt å drifte. Det er mye kontorarealer i hver etasje, og god utnyttelse av lysforholdene med alt av toaletter i byggkjernen, hvor vi også viser frem betongen, sier Valholm.

NCC har opparbeidet seg god lærdom på Valle. På Valle Vision-utbyggingen er den mest oppdaterte av denne lærdommen satt til verks.

– Det er jo ikke rocket-science dette, men når man bygger et slikt høyhus, er det viktig å gjøre tiltak for å starte opp parallellaktiviteter før råbygget er helt oppe. Å komme inn med tekniske føringer og fag før råbygget er ferdig, krever en del tiltak for å holde vær, vind og vann ute. Man oppdager alltid noen små punkter som man kan forbedre fra byggetrinn til byggetrinn, forteller prosjektlederen.

I tillegg til en erfaren prosjekt-organisasjon og gode løsninger understreker Valholm at et godt samarbeid med byggherre har vært viktig for å lykkes.

Fremtidsvisjon

Prosjektleder Lars Erik Wogsted i byggherre Union sier til Byggeindustrien at byggherre også er godt fornøyd med hva de og NCC har greid å utrette i en svært krevende tid på Valle Vision.

– Vi har en standard her som er bedre enn hva man gjerne forventer i denne typen område. Vi har gode fellesfasiliteter og funksjoner for en lettere hverdag, fine overflater og en god atmosfære som skaper arealer som er hyggelige å oppholde seg i. Finansielt er det klart at vi har vært gjennom en røff periode med høye renter og byggekostnader, så slik verden ser ut nå, er det jo ikke full jubel, men hjulene går rundt, og det er en suksess i seg selv i dag, sier Wogsted.

Prosjektlederen forteller at bygget for øyeblikket har en utleiegrad på 76 prosent, men at de har flere pågående prosesser for å fylle arealene.

– Investeringene vi har gjort på Valle, ligger i et fond med en del muskler, så dette kan vi stå godt i. Vi har også svært solide leietakere med bunnsolid betalingsevne, og de virker gjennomgående godt fornøyde med fasilitetene. Kvalitets- og bygningsmessig er dette utført med høy standard, alle tekniske fag er utført godt, og arkitekten har også tegnet et prosjekt som vil stå seg godt i mange år fremover, sier Wogsted.

Største leietaker i Valle Vision er Statens vegvesen, men også Patentstyret og logistikkselskapet Kuehne+Nagel leier lokaler i bygget.

Siste planlagte byggetrinn på Valle, som har fått navnet Valle Value, venter nå på å få på plass en stor leietaker før oppstart.

– Økonomien er nok på bunn nå i 2024, men verden begynner allerede å se lysere ut. Vi ser ikke så altfor mørkt på 2025 og ’26 sier Wogsted.


Flere prosjekter