Utsikten Nesodden

Neppe passer et boligprosjekt bedre til navnet sitt enn Utsikten på Nesodden.

Fakta

Sted: Bjørnemyr på Nesodden

Prosjekttype: Leiligheter

Byggherre: Solon Eiendom

Totalentreprenør: J.I. Bygg

Kontraktsum eks. mva.: 75 millioner kroner

BTA: Cirka 4.900 kvadratmeter inkl. p-kjeller

Arkitekt: A–Lab

Rådgivere: RIA: Brekke & Strand l RIB, RIG: Bubbledeck Norway l RIBr: Fokus Rådgivning l RIV, RIVA og vei: Norconsult l RIE: Structor Fredrikstad

Underentreprenører og leverandører: Maler: ATG l Sedumtak: Blomstertak l Prefab: Con-Form l Belysning utomhus: Flos Norge l Låsesmed: Follo Lås og Glassikring l Landmåler: Follo Oppmåling l Taktekker og blikkenslager: Follo Tak og Vedlikehold l Aluminium og glass: Glassteam l Grunn- og utomhusarbeider: Oliva Park l Graveentreprenør vei: Hans Rosten l Sprengningsarbeider: Sprengningsservice l Flislegger: HJJ Mur og Flis l Ventilasjon: Hurum Ventilasjon og Blikk l Innerdører: Swedoor l Stålarbeider: Johs Sælen & Sønn l Elektro: Kreativ Elektro l Gulvsparkling: Lydgulvsystemer l Garasjeport: Monterings-Service l Vinduer: Natre Vinduer l Flisleverandør: Norfloor l Tømrerarbeider: NRF Bygg l Polyureamembran: Opticon Solutions l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Heis: Otis l Parkett: Parkett & Gulv Studio l Rekkverk: Q-Railing l Sprinkler: Rør-Varme l Kjøkkenleverandør: Ski Bygg l Bodvegger: Troax Nordic l Rørlegger: Vaco Rør l Tilvalgssystem: Viscenario l Stålleverandør: VM Sveis og Montering l Gulvvarme: Canes

Det er J.I. Bygg AS som har satt opp leilighetskomplekset på Bjørnemyr på Nesodden for byggherren Solon Eiendom AS. I de tre blokkene, hver med fire etasjer, er det totalt 24 leiligheter mellom 52 og 107 kvadratmeter. Leilighetene ble lagt ut for salg i januar 2018, og bare i løpet av noen få uker var samtlige solgt.

– Vi startet byggearbeidet i april 2018, og nå i juni har folk flyttet inn, sier prosjektleder Håkon J. Ålerud i J.I Bygg AS til Byggeindustrien.

Storslått

Utsikten over Oslofjorden er storslått fra alle etasjer.

Under de tre blokkene er det et felles, temperert garasjeanlegg på rundt 1. 000 kvadratmeter. Det følger med en p-plass til hver leilighet, med unntak av de fire sokkelleilighetene. Kjøperne av disse har fått tilbud om p-plass mot et tillegg i prisen.

– Det er en bratt tomt som har gitt oss utfordringer i byggetiden, blant annet med plasseringen av tårnkranen. Vi har også måttet lage et eget brannvann-magasin, da det er for lite kapasitet på slukkevann i området, sier Ålerud.

Blokkene er fundamentert på pute på utsprengt tomt. På betongplaten er det bæresystem med plattendekker, og betongskall veggelementer.

Brent trekledning

Blokkene har fasader med brent tre-kledning i to forskjellige varianter. De stående panelene er brent gran, mens liggende panel er brent og oljet malmfuru. Hele fasaden er inndelt i et rutenett, hvor de ulike trekledningene utfyller hverandre på en lekker måte. Et stort utheng på balkongene med ulik retning i annenhver etasje, fremhever designen.

– Samtlige leiligheter har en stor balkong på 23 kvadratmeter. De øverste leilighetene har i tillegg hver sin takterrasse på cirka 60 kvadratmeter, sier prosjektlederen.

Leilighetene har vannbåren fjernvarme i alle rom, badet inkludert.

– Det har blitt et flott leilighetskompleks, og vi har hatt et godt samarbeid med alle som har vært involvert i prosjektet. Vi er stolte av at vi nok en gang har overlevert et prosjekt med eksklusive leiligheter, sier Ålerud.

A-Lab

Det er A-Lab arkitekter AS som har tegnet Utsikten. Prosjektleder Linn Rosnes skriver i en e-post til Byggeindustrien at hensynet til siktlinjer og utsikt både for beboere og omgivelsene har vært førende for utformingen av prosjektet.

– Utsikten er et boligprosjekt som ligger på vestsiden av Nesodden, med fantastisk utsikt over Oslofjorden, og med eksepsjonelt gode sol- og dagslysforhold. Tomten grenser til et naturlig skog- og fjordlandskap mot Oslofjorden i vest, villabebyggelse mot syd, og leiligheter på andre sider av Steinveien. I denne konteksten ble det viktig for å leve oss inn i brukernes opplevelse av både ute- og innerom.

– Variasjon

– Vi har i den arkitektoniske utformingen og plasseringen av husene lagt stor vekt på variasjon i innbyrdes avstander, etasjehøyder og avstand til Steinveien. Dette skaper dynamikk vertikalt og horisontalt, og bidrar til nye siktlinjer innbyrdes mellom husene og fra Steinveien, samtidig som det sikrer at alle leilighetene får fantastiske utsiktsforhold. Balkongutformingen varierer også i alle etasjer, og har både overdekket og «åpne» deler med vidt utsyn over fjorden.

Rosnes forteller at den største utfordringen var å håndtere overganger mot vei og fortau, og hun berømmer Solon for å investere tungt i å løse dette på en god måte. Løsningene måtte utvikles i tett samarbeid med totalentreprenør J.I. Bygg AS og andre dyktige konsulenter.

Videre skriver hun blant annet at alle leilighetene er tosidige og eller gjennomgående med private oppholdssoner, stue, kjøkken og balkonger mot Oslofjorden i vest, og soverom mot syd, øst og nord. På takene vil det være private takterrasser med adkomst via trapp.

– Stor arkitektonisk frihet

– Solon prioriter arkitektonisk kvalitet i sine prosjekter, og har på Utsikten gitt oss stor frihet til å utvikle prosjektet arkitektonisk og fasademessig. De nye boligene har fått to sjikt av fasader. Det ytre sjiktet rammer inn vinduene med en stående kledning i gran i ulike bredder som er «brent», en eldre teknikk for behandling av tre som gir en varig, mørk brunsvart og vedlikeholdsfri farge til trekledningen. Det innerste sjiktet, der fasaden er trukket tilbake, har fått liggende kledning i oljet og «brent» furu. Tanken er å skape et slags rutenett med en variasjon av ulike dybder og skyggevirkninger i fasadene, med vekt på en felles visuell «takt» eller «rytme» i helheten.

– Rutenettet rammer inn de delvis inntrukne balkongarealene, glassfelt mot fjorden og høye balkonger mot soverom og bad. Det var modig av Solon å la oss prøve ut den gamle brenneteknikken i treverket, og det er veldig gøy å se virkningen av det «brente» treet i det moderne formspråket og opp mot de presise glassrekkverkene i balkongene, skriver Rosnes, som også vil kreditere Kirsti Øygarden, Luis Fonseca og Erik Olav Marstein i A-Lab.