Utenlandske arbeidere jobber svart i nord

Byggeplasskontrollen til Skatt nord har avdekket at to av tre utenlandske arbeidstakere i de nordligste byene ikke er registrert.

Tallene kan tyde på at mange av de utenlandske arbeidstakerne jobber svart, heter det i en pressemelding fra Skatteetaten.

- På bakgrunn av at det har vært mye oppmerksomhet rundt ulovligheter i bygg og anlegg, er det skuffende at det er liten bedring i de større byene siden 2007, sier avdelingsdirektør Marit Stenersen.

Kontrollene ble foretatt i Tromsø, Kirkenes, Hammerfest, Alta, Finnsnes, Kabelvåg, Svolvær, Bodø og Lofoten/Vesterålen. 85 byggeplasser ble besøkt og 240 firmaer måtte gjøre rede for om de ansatte var lovlig registrert. 800 ansatte svarte på spørsmål, 300 av dem var utlendinger.

Kontrollene avdekket at i Tromsø, Bodø, Hammerfest og Alta var rundt to av tre utlendinger som ble kontrollert, ikke registrert som arbeidstakere i Norge. Disse arbeidet både for norske og utenlandske firmaer.

Arbeidstilsynet delte ut mange pålegg i løpet av aksjonen.

- Vi er ikke fornøyd med å avdekke så mye ulovligheter på byggeplasser, sier Stenersen, og varsler at kontrollene vil fortsette de nærmeste ukene.