Uavhengig test av luft-vann varmepumper

En luft-vann varmepumpe kan under gode forhold mer enn halvere strømforbruket til varme og varmtvann. Energimyndigheten i Sverige har satt 11 varmepumper på prøve.

Varmepumpene henter varme fra uteluften og gir både varme og varmtvann. De kan kun benyttes i boliger tilpasset vannbåren varme. Avhengig av størrelsen på boligen kan pumpene levere varme ned til minus 15 grader uten såkalt spissvarme.

Pumpene kan kobles til elektrisk eller oljefyrt kjele, ellers man kan velge å kjøpe et komplett system. For nordiske forhold vil det i praksis være behov for en kompletterende energikilde for oppvarming under kalde forhold.

Her kan du se alle modellene som Energimyndigheten har testet.

Testvinneren ble Thermia Atec, som ble varmepumpen som ga de største besparelsene. Pumpen får topp resultat når det gjelder temperatur på vannet, lydnivå og den kan vise til et lavt energitap.

- Et svært gledelig, men ikke helt uventet resultat, sier Svein Nilsen salgsdirektør i Danfoss Heating Solutions som eier varemerket Thermia.

Han forteller at Thermia Atec er en nyutviklet varmepumpe med en helt ny type styring, som sikrer at varmepumpen til enhver tid arbeider med maksimal effektivitet.

- Våre interne tester har hele tiden vist at Atec leverer topp ytelser på alle områder. Det er gledelig at det nå også kommer frem i en uavhengig test av produktet, sier han.

Et annet testresultat som er verdt å merke seg er Thermia Atecs høye varmtvannstemperatur som gir ekstra mye varmt vann. Den testede modellen hadde en varmtvannsbereder på 180 liter, noe som gir 300 liter 40 graders varmt vann ut av kranen. Hvis man ønsker å koble til en 300 liters tank får man hele 500 liter med 40 graders varmt vann. Det er kundens behov som bestemmer størrelsen på berederen.

Åtte av varmepumpene er testet i 2011 og tre av modellene fra 2006 til 2009. I testen er det beregnet strømbesparelsen og årsvarmefaktoren for tre hus med ulikt energibehov, 15 000, 25 000 eller 35 000 kilowattimer per år.

Testen viser store forskjeller blant luft-vann varmepumpene.

Her kan du lese hele testen fra Energimyndigheten.