Tre Søstrer blokk A

Ronny Østenstad (t.v.) er prosjektleder for Tre Søstrer for totalentreprenør Åsen & Øvrelid. Narve Dvergsdal er en av to partnere i det største eierselskapet Dvergsdal & Sunde Bygg som eier 40 prosent av byggherreselskapet Jølstra AS. Han er også daglig leder for utbyggingen.
ÅsenØvrelid

ÅsenØvrelid

Holvik

Holvik

DvergsdalOttar

DvergsdalOttar

SunnfjordBetong

SunnfjordBetong

Nordvestvinduet

Nordvestvinduet

HTHlogo

HTHlogo

Blokk A med 24 leiligheter og parkeringskjeller for hele området er ferdigstilt i boligprosjektet Tre Søstrer i Førde. Åsen & Øvrelid er totalentreprenør.

Fakta

Sted: Førde

Prosjekttype: Boliger

Byggherre: Jølstra

Arkitekt: Helen & Partners, Arkitektkontoret Børtveit & Carlsen (revidering)

Areal: Byggetrinn 1 - garasje og blokk A cirka 2.800 kvadratmeter

Entreprise: Blokk A og garasje cirka 70 millioner kroner inkl. mva. (2019-kroner)

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Rådgivende ingeniører: RIVA: Norconsult l RIV, RIE: Caverion l RIBr: Firesafe l RIB: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Betong, tømrer, flisarbeid: Åsen & Øvrelid l Elektro, ventilasjon, VVS: Caverion l Maler: Maler Skilbrei l Kjøkken, bad og garderobe: HTH Kjøkkenforum l Taktekker: Skårhaug Taktekk l Alu/glass: Holvik Glas l Rekkverk: Hornnes Agenturer l Heis: Heisplan l Grunnentreprenør: Ottar Dvergsdal l Vinduer: Nordvestvinduet l Dører: Daloc l Ferdigbetong: Sunnfjord Betong l Fasadeplater: Cembrit

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Dvergsdal & Sunde Bygg er største eier i byggherreselskapet Jølstra AS med en eierandel på cirka 40 prosent. Narve Dvergsdal som utgjør den ene halvparten av utbyggerduoen fra Jølster, sier de fikk hånd om den sentralt beliggende tomten midt i Førde sentrum tilbake i 2014.

– Vi brukte fem år på reguleringsarbeid frem og tilbake på grunn av Førdepakken. Det var i praksis full stopp i området her på grunn av krysset på E39 ved bensinstasjonen på nabotomten. Men vi kom i gang med byggingen i mai 2021, leilighetene i første byggetrinn ble overlevert i september 2022, forteller Dvergsdal.Det stod tre gamle bygg på tomta, blant annet det såkalte Skomaker Engen-huset som Dvergsdal & Sunde kjøpte da det kom for salg. De to andre byggene var ifølge Dvergsdal eid av Arle Hjelmeland, en eiendomsutvikler som kanskje er mest kjent som sanger i bluesbandet «Good Time Charlie». Han er en del av Hjelmeland-familien med entreprenører som satte et sterkt preg på utviklingen av Førde fra 1960-tallet og utover.

– Vi ble enige om å utvikle området sammen, men Arle fant etter hvert ut at han måtte bruke tiden og pengene på Fokusgården ved siden av rådhuset. Det medførte at Ole Johnny Øen kjøpte parten på 25 prosent fra Arle. Også grunnentreprenør Ottar Dvergsdal og Engen-familien, som eide den opprinnelige eiendommen, er blant eierne med en eierandel på 10 prosent hver, sier Dvergsdal.

Han forteller at de i utgangspunktet planla å bygge større leiligheter i A-blokken, men at markedet ikke responderte slik de tenkte.

– Dermed prosjekterte vi om og delte leilighetene i to slik at de ble mindre. Det ga umiddelbar respons. Alt var solgt til jul 2021, sier han.

Leilighetene varierer i størrelse fra 28 til 62 kvadratmeter, og i pris fra 1,650 til 3,8 millioner kroner.

– Vi tenkte i utgangspunktet at markedet ville være unge førstegangskjøpere som vil bo sentralt og lettvint. Men vi ser at det også fenger eldre. Kjøpergruppen er om lag 50-50 unge og eldre. Tre-fire av leilighetene er solgt til utleiere.

Bygget er på til sammen seks etasjer pluss parkeringskjeller der det også er sportsboder til leilighetene.

Skal bygge to blokker til

Nå er de i gang med salg på byggetrinn to, og Dvergsdal tror de realistisk sett kan komme i gang med byggingen i løpet av 2023. Han sier markedet er avventende.

– Det er usikkerhet i markedet nå på grunn av økte renter, samtidig som det er bygget mye i Førde de siste årene. Situasjonen er den samme i de andre markedene vi er til stede, i Sogndal, Florø og Nordfjordeid. Det bruker å løsne når våren kommer. Meglerne sier det begynner å bli bevegelse igjen. Alt ligger klart for videre utbygging siden alt av grunnarbeid er ferdig, sier han.

– I B-blokka blir størrelsen fra 54 til cirka 110 kvadratmeter. Reguleringsplanen sier at vi ikke kan bygge mindre. I C-blokka planlegger vi en blanding av mindre og større leiligheter, slik at det blir 57 leiligheter i prosjektet til sammen. C-blokka blir den klart største med et areal på 2.200 kvadratmeter.

Parkeringskjelleren for hele prosjektet under bakkeplan er bygget i forbindelse med A-blokka. Det er også bygget parkeringskjeller for de to naboeiendommene vestover. Totalt er det bygget 44 garasjeplasser til prosjektet. Parkeringsplassene har de solgt med et tillegg i prisen på 350.000 kroner.

– I utgangspunktet tenkte vi at de minste leilighetene ikke trengte parkeringsplass, men parkeringsplassene har vært ettertraktet.

Knekte hjørner

Nybygget er på 1.000 kvadratmeter pluss kjeller. På gateplan er det næringslokaler der en medisinsk klinikk har flyttet inn. 2.-5. etasje er boliger, mens det på toppen av bygget er en cirka 230 kvadratmeter stor felles takterrasse, der 50 kvadratmeter er overbygget slik at den kan brukes hele året.

– Vi håper den vil den fungere som et naturlig samlingspunkt for alle leilighetene, sier Dvergsdal.

Åsen & Øvrelid har avtale som totalentreprenør for alle tre blokkene, og prosjektleder Ronny Østenstad sier de står klare til å fortsette så snart byggherre får de nødvendige salgene. Fundamentene for de to siste blokkene kan ses som sekskantede avstøpninger i betongen over parkeringskjelleren. Samlet totalentreprise har en verdi på 160 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

– Formen på byggene har gjort det noe spesielt å bygge. Det er knekte hjørner, slik at bygget er sekskantet, noen steder åttekantet. Vi fikk det ikke til med betongelementer og hulldekker på grunn av utformingen. Vi har stedstøpt hele bygget. Konstruksjonen er stålsøyler og plasstøpt betong. Også dekkene er plasstøpt. Vi brukte tårnkran for å få betongen oppover i bygget, forteller Østenstad om byggeprosessen. Sunnfjord Betong har levert ferdigbetong.

Trappesjakten i 1.- og 2.-etasje er også plasstøpt, mens det her er betongelementer videre oppover.

Når de var ferdig med konstruksjonene i de nedre etasjene, gikk de inn med arbeidslag som innredet. Slik jobbet de seg oppover til toppen. Østenstad anslår at de var 30-40 arbeidere på prosjektet i den mest hektiske fasen, inkludert tekniske fag. 15-20 av dem var i egenregi.

Hvit fasade med nyanser

Materialene på fasaden er tofargede Cembrit-plater som gir brytning i hvitfargen. Det er også en del mørkmalt trekledning på fasaden. Ifølge Dvergsdal er Cembrit-platene konstruert slik at fargenyansene blir mer synlig etter hvert som de tar opp urenhet fra luften.

– Vi hadde ute en arkitektkonkurranse der Helen & Partners kom ut som vinner. Arkitekturen skal ta igjen linjene i andre bygg i sentrum, som eksempelvis kunstmuseet, og fjell med snø som omkranser Førde. I forbindelse med at vi reviderte planene, bidro Arkitektkontoret Børtveit & Carlsen, forklarer Dvergsdal.

Dominerende materialer innvendige er malt gips på vegger og i tak i leilighetene, med listfrie overganger mellom vegg og tak. Gulvene har laminat. Badene har flislagte vegger og gulv. I fellesarealene er det malt betong som dominerer, med flislagte gulv og systemhimling.

Byggeprosessen har pågått i en utfordrende tid for byggebransjen der koronarestriksjoner, leveringsutfordringer og galoperende materialpriser er stikkord. Det har også Tre Søstrer fått merke.

– Vi slet spesielt med å få tak i deler til trafoen.

Fjordvarme

At det foregår graving i området for tiden i forbindelse med Førdepakken og oppgradering av E39, har også sine fordeler. Søppelløsningen er gravd ned, noe som markerer starten på en ny søppelløsning i Sunnfjord kommune. Fjordvarmenettverket er også bygget ut, og kommer nå forbi den nye blokken.

– Energiløsningen i prosjektet er fjordvarme. Vi blir koblet til systemet i løpet av året. Det medfører at bygget er i energiklasse A. Det er slynger i gulv med vannbåren varme på bad, kjøkken og i stue.

12 av leilighetene har egen balkong, resten har fransk balkong. Bygget er konstruert slik at leilighetene er vendt i ulike vinkler.

– Noen har utsikt mot elva Jølstra som renner rett forbi, mens andre har utsikt mot sør. Alle retningene har sine fordeler. Leilighetene mot sør har sol fra klokken 10 til 18 om sommeren.


Flere prosjekter