LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber Jonas Gahr Støre om å endre arbeidsmiljøloven. Foto: Terje Pedersen / NTB

LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber Jonas Gahr Støre om å endre arbeidsmiljøloven. Foto: Terje Pedersen / NTB

Tre LO-topper krever at Støre endrer loven

LO-topper krever at Jonas Gahr Støre går i bresjen for å endre arbeidsmiljøloven for å hindre at arbeidstakerbegrepet uthules.

– Uthuling av arbeidstakerbegrepet er et alvorlig problem i mange bransjer. Det er ikke greit at folk som egentlig er arbeidstakere, mister rettigheter fordi de feilaktig betegnes som selvstendig næringsdrivende eller frilansere, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til VG.

Omsorgsselskapet Stendi tapte i sommer en sak i lagmannsretten der 22 ansatte krevde å bli anerkjent som arbeidstakere i stedet for innleide konsulenter eller selvstendig næringsdrivende. De ansatte jobbet tidligere for Aleris Ungplan & Boi, som nå er overtatt av Stendi. Mandag ble dommen rettskraftig.

Følsvik, Fellesforbundet-leder Jørn Eggum og Fagforbundet-leder Mette Nord krever nå at Norges kommende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går i bresjen for å endre arbeidsmiljøloven.

Støre er enig i at loven må vurderes.

– Stendi-saken har vist at selv om loven faktisk er på arbeidstakernes side, er den ikke tydelig nok. Arbeiderpartiet har lenge sagt at vi vil gjennomføre en opprydning i arbeidslivet, og styrke folks rett til en trygg jobb og en lønn å leve av, sier han.