Lederen i Transportarbeiderforbundet, Lars Johnsen (t.v) og lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, gir hverandre en klem etter å ha signert en avtale om sammenslåing av Transportarbeiderforbundet og Fellesforbundet Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Transportarbeiderforbundet og Fellesforbundet vil slå seg sammen

Lederne for Fellesforbundet og Norsk Transportarbeiderforbund er enige om å slå sammen forbundene. LOs nest største forbund får dermed over 160.000 medlemmer.

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet og Lars Johnsen Transportarbeiderforbundet (NTF) signerte fredag en avtale om sammenslåing som de anbefaler de to forbundenes besluttende organer å godkjenne neste år.

-‪ Denne sammenslåingen vil gi styrke til 160.000 vanlige arbeidsfolk. Et enda større forbund vil få økt faglig, politisk og organisatorisk innflytelse, sier Eggum til NTB.

Forbundet er det største som organiserer arbeidstakere i privat sektor.

– Enorme endringer

Johnsen mener de to organisasjonene kan levere bedre sammen enn hver for seg.

– Norsk industri, transportsektor og næringsliv gjennomgår enorme endringer. Da er det vår plikt å være på dekk med løsninger som svarer på utfordringer som deregulering, sosial dumping og landegrenser som viskes ut. Skal vi ha en fagbevegelse som kan forme dette landets fremtid, må vi tenke kollektiv styrke og kraft, sier Johnsen.

Landes neste år

Hans forbund skal behandle sammenslåingen på et ekstraordinært landsmøte 8. mai neste år, mens Fellesforbundet lander saken på landsmøtet i oktober 2019.

NTF ble stiftet i 1896 og har i dag rundt 20.000 medlemmer som jobber i landtransport og rutebilselskaper, så vel som havnearbeidere og lastebileiere.

Forbundet var involvert i en av Norges mest langvarige arbeidskonflikter, nemlig striden om havnearbeidere organisert i NTF skulle ha fortrinnsrett til lossing og lasting i norske havner. Havnearbeiderne tapte den såkalte Holship-saken i Høyesterett i 2016.

Fellesforbundet organiserer i dag rundt 140.000 arbeidstaker innen industri, byggebransjen, hotell- og restaurant og bilbransjen. Det ble dannet i 1988 da Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund og tre andre organisasjoner slo seg sammen. Siden har to nye forbund kommet til.