Foto: Tom Wilhelmsen AS
Foto: Tom Wilhelmsen AS

Tom Wilhelmsen investerer i nytt gjenvinningsanlegg

Tom Wilhelmsen AS har investert i et nytt gjenvinningsanlegg som behandler 250 tonn per time.

Anlegget er designet og produsert av CDE.

Massebalanse Norge AS er avfallsavdelingen til Tom Wilhelmsen AS, og de vil ta i bruk dette nye gjenvinningsanlegget i Disenå i Innlandet.

– Med en årlig kapasitet på 350.000 tonn, representerer dette CDEs fjerde gjenvinningsanlegg for bygg og riving i Norge. Denne siste avtalen sikres sammen med deres strategiske partner, Nordic Bulk. Med en kapasitet på opptil 250 tonn per time, vil anlegget kunne ta imot variert matning av utvunnede og forurensede jordstyper for å produsere nye salgbare sand- og blandingsprodukter, heter det i en pressemelding.

Det nye anlegget vil bli installert innendørs i en allerede eksisterende hall på 4.400 kvadratmeter i Sør-Odal kommune.

Tom Wilhelmsen undersøker nå også mulighetene for å utvikle en jernbanerute mellom mottakssenteret for avfall fra bygg og rivning i Oslo og området for det nye vaskeanlegget.

– Idriftsettelsen av det nye CDE-anlegget vil være nok en milepæl for vårt samfunnsoppdrag: vi skal skape en grønnere materialforedlingsindustri. Vi og CDE deler samme siktemål. Utvunnede og forurensede jordstyper representerer en betydelig avfallsstrøm, men ved hjelp av CDE-teknologi kan vi tilbakeføre materialer til god bruk, gjenvinne kvalitetsmaterialer og redusere samfunnets avhengighet av jomfruelig utvunnet sand og blandingsmaterialer, sier Tom Wilhelmsen i meldingen.

Han legger til at CDEs dokumenterte erfaring i det norske markedet var en viktig faktor i beslutningen om å investere i selskapets teknologi.

– Vårt nye anlegg vil være det fjerde i sitt slag som er bestilt av CDE i det lokale markedet. Teknologien er utprøvd og testet og gir positive resultater i regionen. Denne kunnskapen og suksessen gav oss stor trygghet i vår beslutning om å inngå partnerskap med selskapets ekspertteam i prosjektet. Å vite at Nordic Bulk vil hjelpe med lokal service og støtte når det trengs gir også trygghet i beslutningen, legger Wilhelmsen til.

Stian Wilhelmsen, Tom Wilhelmsen og Gilberto Enkerlin. Foto: Tom Wilhelmsen AS
Stian Wilhelmsen, Tom Wilhelmsen og Gilberto Enkerlin. Foto: Tom Wilhelmsen AS

Planen er at anlegget skal være driftsklart tidlig i 2023.

– Tom Wilhelmsen AS har en sammenhengende merittliste i å flytte grenser for å nå sine ambisiøse miljømål. Selskapets innovative tilnærming til transport, deponiavledninger og materialgjenvinning gir en ekte og meningsfull innvirkning på forsyningskjeden i den lokale byggebransjen i Oslo, påpeker Eunan Kelly, CDEs leder for forretningsutvikling i Nord-Europa, uttaler om Tom Wilhelmsen AS at de er en visjonær innen bærekraft.

Dette annonseres samtidig med at familieeide Tom Wilhelmsen AS kunngjøres som offisiell klimapartner i Oslo by. For å oppnå dette har selskapet forpliktet seg på å nå et nullutslippsmål innen 2025.

I 2020 tok Tom Wilhelmsen i bruk helelektriske tipplastebiler i anleggsvirksomhet, og har i dag har seks Volvo FE Electric tipplastebiler. Innen 2023 skal selskapet doble størrelsen på den elektriske bilparken.