Tokerud flerbrukshall

Rutalogo

Rutalogo

Fjeldheim

Fjeldheim

Iversby

Iversby

HansenSveis

HansenSveis

Seabrokers

Seabrokers

Qrådgivning

Qrådgivning

På Stovner i Oslo har Ruta Entreprenør bygd Tokerud flerbrukshall for byggherren Oslo kommune.

Fakta

Sted: Stovner i Oslo

Prosjekttype: Flerbruks idrettshall

Byggherre: Oslo kommune

Byggherrerådgivere: RIE: Bjørn Jørgensen l RIV: Lars Myhre Østfold lByggeleder: Aase Prosjekt

Totalentreprenør: Ruta Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 70,3 millioner kroner

BTA: 2.558 kvadratmeter

Arkitekt: FuthArk Arkitekter

Landskapsarkitekt: Oliva Park

Rådgivere: PGL, RIEn, RIBfy, RIV vent: Multiconsult l RIB: PRO Consult l RIG: Rigeo l RIBr: Q-Rådgivning l RIV rør: Siv.ing Giert Aasheim l RIVA: Conturo l RIE: Norconsult l RIAku: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Oliva Park l Peling: Seabrokers fundamentering l Lås og beslag: Ingeborg Beslag & Låssystemer l Sportsutstyr: Egas l Stål: Hansen Sveis & Montering l TRP: Borg Bygg l Heis: TKS Heis l Sandwich: Brødrene Iversby l Taktekker: System Tak l Mur og flis: Fjeldheim & Knudsen l Sedum: Bergknapp l Maler: Regnbuen Malermesterbedrift l Glass/Alu: H-fasader Glassteam l Vinduer: Norgesvinduet l Tømrer og brannisolatør: Byggimpuls l Porter: Industriporter l Inventar: Sørlie Prosjektinnredning l Trafo montør: Omexom Norge l Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon l Rør: Komplett Rørservice l Elektro: Datek Installasjon l Automatikk: Johnson Controls l Rivearbeider: Øst-Riv

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Ruta Entreprenør startet arbeidet med prosjektering i september 2020, og tre måneder senere selve byggearbeidet etter å ha revet et gammelt småbygg og fjernet en tennisbane.

– Under arbeidet med peling hadde vi en liten risikoutfordring på grunn av tunnelen til T-banen som går rett ved siden av flerbrukshallen, men den løste vi sammen med Sporveien. Pandemien var en stor utfordring for oss, da vi var, som øvrige i bransjen, avhengig av østeuropeiske arbeidere som hadde problemer med å reise til og fra Norge. Det var en stor utfordring som varte gjennom hele pandemien. Men vi har lyktes veldig bra på grunn av det gode samarbeidet med Oslo kommune, som har vært veldig løsningsorientert, sier prosjektleder Lennart Lessnert i Ruta Entreprenør til Byggeindustrien.

Klimavegger

Flerbrukshallen er fundamentert på peler med plate på mark, og med et bæresystem i stål. Bygget har klimavegger og lettak med sedum. Fasaden er kledd med Cembritplater og panel på den nedre delen.

Inne i hallen er det gulv med vinylbelegg i våtrom og garderober, mens selve hallen har sportsgulv. I publikumsarealene og i andre etasje har gulvet parkett. Egne energibrønner som forsyner bygget med varme og kjøling. LED-belysning styres automatisk.

– Ut i fra forutsetningene har jobben gått bra. Men det har vært et slitsomt prosjekt på grunn av de ytre påvirkningene vi ikke har kunnet styre, sier Lessnert.

Kan benyttes til undervisning

Hallen vil først og fremst tjene idrettens behov, men hallen er tilrettelagt slik at den benyttes til undervisning dersom fremtidig behov tilsier dette. Flerbrukshallen er oppført som standard flerbrukshall etter passivhus-standard, og har fri innvendig gulvflate på 25x45 meter, med takhøyde syv meter. Hallens spilleflate kan deles i to deler med skillevegg. Totalt skal hallen kunne romme 500 personer, 300 i første etasje, og 200 personer tilskuerkapasitet i andre etasje.

Ballidretter

Flerbrukshallen er tilrettelagt for blant annet badminton, volleyball, basketball, håndball, innebandy og fotball. Hallen er utformet med et gulvdekke som er egnet for rullestolidrett. Prosjektleder i Oslo kommune, John Sørensen, sier til Byggeindustrien at intensjonene har vært å få et moderne bygg for idretten på Stovner.

– Flerbrukshallen ligger i nærheten av Tokerud skole med et uteareal og Jesperudjordet idrettspark. Det lille skitrekket Liabakken ligger også rett ved. Dessuten er området der hallen er plassert et fint utgangspunkt for å ta seg ut i skogen, sier Sørensen.

I flerbrukshallen er det lagt til rette for en utlånssentral hvor intensjonen er å drive utlån av sportsutstyr for aktiviteter utenfor hallen.

– Vi tror flerbrukshallen vil bidra til å skape et godt miljø og nabolag, sier Sørensen, og legger til at prosjektet har svart til forventningene.

– Det har vært et veldig godt samarbeid med Ruta Entreprenør, som fra start av har vist stor interesse for å levere et godt prosjekt. Det har vært en god miks av folk med ulike erfaringer som har komplettert hverandre, sier Sørensen.


Flere prosjekter