Tidligere konkurransedirektør Lars Sørgard. Foto: Marit Hommedal / NTB
Tidligere konkurransedirektør Lars Sørgard. Foto: Marit Hommedal / NTB

Tidligere konkurransedirektør skal lede regjeringens energikommisjon

Lars Sørgard, som nylig gikk av som direktør for Konkurransetilsynet, skal lede regjeringens nye energikommisjon.

Sørgard, som nå er professor ved Norges Handelshøgskole, ble utnevnt til leder for kommisjonen i statsråd fredag.

Kommisjonen skal evaluere situasjonen i kraftmarkedet. Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) viste til strømkrisen da hun tidligere i vinter sa at det er naturlig at kommisjonen finner læringspunkter for senere år.

Det blir dermed sentralt for kommisjonen å kartlegge energibehovene og foreslå økt energiproduksjon, med mål om at Norge fortsatt skal ha overskuddsproduksjon av kraft og at rikelig tilgang på fornybar kraft fortsatt skal være et konkurransefortrinn for norsk industri.

I tillegg til Sørgard sitter blant andre tidligere leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg i kommisjonen. Hun er i dag leder for Norden-kontoret til en internasjonal stiftelse for ny oljepolitikk.

Tidligere Høyre-politiker og nå administrerende direktør i Norske Boligbyggelags Landsforbund Bård Folke Fredriksen er også med i kommisjonen. Det samme er Anniken Hauglie, tidligere Høyre-statsråd og leder i Norsk olje og gass, som i dag er viseadministrerende direktør i NHO.

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL. Foto: NBBL

Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL. Foto: NBBL

– Jeg ser frem til å bidra i dette viktige arbeidet. For at vi skal nå klimamålene innen 2030, er vi helt avhengig av å produsere og spare energi i bolig og bygg de kommende årene. Derfor er det også avgjørende at forbrukerne og denne bransjen er representert i kommisjonen, sier Bård Folke Fredriksen i en pressemelding fra NBBL.

Kommisjonen er en del av Arbeiderpartiets 100-dagersplan. Fredag har Jonas Gahr Støres regjering sittet i 116 dager, og opposisjonen etterlyste kommisjonen tidligere denne uken.