Høstblomstrende staudebed – frodighet i stort bed der flere stauder får vokse sammen. (Foto: OBP)Frodig staudebed med Orientvalmue, Vårvortemelk og Astilbe. (Foto: OBP)Hosta og Kattemynte. (Foto: OBP)Karpatklokke og Steppesalvie. (Foto: OBP)

Tid for høstplanting

Hagesesongen er på ingen måte over selv om høsten kommer nærmere. Nå er det tid for høstplanting.

Planting i de varme sommermånedene medfører ofte svært mye vanning, mens høsten med fuktigere klima og kjøligere temperaturer gir en god start for plantene.

Busker og trær trenger tid for å etablere seg på nye voksesteder. Kanskje kan det se ut som om de har stagnert etter planting, men om vi har lagt godt til rette er det mye god rotvekst og etablering under bakken. Dette gir en stor fordel når vår og varmere dager atter returnerer, ifølge en pressemelding fra OBP.

Spesielt godt egnet for høstplanting er hardføre busker og trær, og stauder. Bladfellene trær kan plantes selv om bladene er borte. Det er naturlig for plantene å avmodnes på høsten, og på denne måten gjøre seg klare til å tåle vinter.

Plantetips for høsten
· Grav et hull som er romslig, og fyll med god jord. Legg til rette for god rotutvikling

· Unngå gjødsling ved høstplanting – planter som får mye næring setter i gang med stor vekst og vil lettere fryse når vinteren kommer

· La jordklumpen som skal plantes være skikkelig våt før planting, og vann etter at plantingen er ferdig