Truls Nergaard, leder for Storebrand Eiendom (t.v.) og Stefan Tjust, CEO i Vestre.
Truls Nergaard, leder for Storebrand Eiendom (t.v.) og Stefan Tjust, CEO i Vestre.

The Plus vinner Storebrand Eiendoms Bærekraftspris

The Plus, Vestres nye møbelfabrikk på Magnor, er vinneren av Storebrand Eiendoms Bærekraftspris 2022.

Det er andre gang prisen deles ut til en aktør som har strukket seg langt for en mer bærekraftig eiendomsbransje.

– Dette er en stor anerkjennelse, særlig fordi vi ser at ambisjonene til prisen er de samme som vi har: Å pushe og gå foran i det grønne skiftet. At Storebrand Eiendom fremhever oss som et utstillingsvindu for å gå lengre enn de konvensjonelle kravene, og at vi føler oss sett og forstått, betyr mye, sier prosjektleder i Vestre, Marianne Preus Jacobsen, i en pressemelding.

The Plus er bygget i massivtre og regnes som den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår.

– Fabrikken vil stå som et globalt eksempel for bærekraftig og høyeffektiv produksjon, heter det i meldingen.

Juryen mener at når det først skal bygges nytt, kan det knapt gjøres mer gjennomført enn Vestre har gjort det i The Plus. Videre begrunner de valget slik:

«Ingenting relatert til bærekraft er overlatt til tilfeldighetene. Prosjektet har vurdert og regnet på mange alternativer før man har landet både lokalisering, utforming og tekniske løsninger. Man har optimalisert ved å se bygget og bruken av det i sammenheng, og tilrettelagt for endringer i fremtiden. Både prosjektaktører og publikum får ny innsikt. Prosjektet har benyttet krevende rammeverk som BREEAM-NOR og FutureBuilt for å definere høy bærekraftsstandard over et bredt spekter av temaer, og i tillegg sikret god arkitektur og andre menneskevennlige kvaliteter. Det er rett og slett "Outstanding".»

Preus Jacobsen påpeker at Vestre har 75 års historie som møbelprodusent, så deres kjernevirksomhet er ikke først og fremst signalbygg.

– Vi vokste ut av vår eksisterende fabrikk, og hadde store ambisjoner for den nye fabrikken. Vi er en bedrift i vekst og når vi stiller høye krav til produktenes kvalitet, design og bærekraft, må vi også sørge for å ha det samme i eget hus. Denne prisen deler vi med alle involverte; fra Fokus Rådgiving, entreprenører og leverandører som alle har strukket seg langt for å komme i mål, sier hun.

– Hensikten med denne prisen er å være til inspirasjon og motivasjon for en bransje som betyr mye med tanke på sitt klimaavtrykk, og som kan ha stor positiv påvirkning på miljøet dersom vi beveger oss i riktig retning, sier leder for Storebrand Eiendom, Truls Nergaard, i meldingen.

Etter første evalueringsrunde stod det til slutt mellom tre kandidater som pekte seg ut:

I Entras prosjekt, Rebel, i Oslo har 60-tallets hovedkontor for Televerket og Telegrafverket blitt reddet fra rivning.

Vestaksen Eiendoms SporX, Norges høyeste kontorbygg i tre, og er ett av få kontorbygg med BREEAM-NOR Outstanding-sertifisering.