F.v. Camilla Moster, leder for mobil energi i Eviny, Jørgen Alvheim, teknisk prosjektleder for mobil energi i Eviny og Thomas Tyssøy, maskinfører i Sartor & Drange. Foto: Eyvind Bohne-Kjersem, Eviny

F.v. Camilla Moster, leder for mobil energi i Eviny, Jørgen Alvheim, teknisk prosjektleder for mobil energi i Eviny og Thomas Tyssøy, maskinfører i Sartor & Drange. Foto: Eyvind Bohne-Kjersem, Eviny

Tester ny lynlader til større anleggsmaskiner

Eviny tester nå ut en ny norskprodusert lynlader på 420 kW til større anleggsmaskiner.

– Entreprenørene tar i bruk stadig tyngre elektriske kjøretøy med økt effektbehov. Det krever også kraftigere ladere. Den nye laderen har to ladepistoler som gjør det mulig å lynlade to store elektriske gravemaskiner i lunsjpausen. Dermed går mindre tid vekk til å vente på lading. Dette vil gjøre det enda enklere og mer attraktivt for bygg- og anleggsbransjen å gå over til utslippsfrie løsninger, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i Eviny, i en pressemelding.

Eviny skal i første omgang tilby den mobile laderen til bygge- og anleggsplasser for å lade elektriske anleggsmaskiner, men den kan også brukes til lading av biler.

Den første testen skjer på Bergen Travpark, der entreprenøren Sartor & Drange utfører et miljøprosjekt for Bymiljøetaten i Bergen kommune.

I Enova-prosjektet «Pilotering av elektrisk infrastruktur til utslippsfri anleggsplass» har Eviny fått støtte av Enova til å utvikle og prøve ut nytt utstyr som skal muliggjøre omstilling til nullutslippsprosjekter innenfor bygg og anleggsbransjen.

Det er bergensselskapet Ayond som har produsert laderen på 420 kW. Laderen har standard CSS2-ladeplugg, og kan dermed brukes av både personbiler og tyngre kjøretøy.

– For oss har det vært en spennende utfordring å bli først i Europa med en lader på over 400 kW. Vi håper laderen vil bidra til enda raskere overgang til nullutslippsløsninger i bygg- og anleggsbransjen. Det er helt nødvendig for å lykkes med klimamålene, sier Joar Vik Larsen, teknisk sjef i Ayond, som er eid 50 prosent av Eviny og 50 prosent av BOS Group AS.