Tårn 12

Prosjektingeniør Rolf Johan Sæbø Auran i Veidekke slapper av i den ekstra brede vinduskarmen som tjener som sittenisje.
Veidekkelogo

Veidekkelogo

Mlogo

Mlogo

Danielsenlogo

Danielsenlogo

Sigdallogo

Sigdallogo

TrondheimStål

TrondheimStål

Tverås

Tverås

Lianlogo

Lianlogo

Midthauglogo

Midthauglogo

Swedoor

Swedoor

Mursystem

Mursystem

Optimeralogo

Optimeralogo

Tårn 12 troner som det høyeste bygget på Lilleby, det gamle industriområdet i Trondheim.

Fakta

Sted: Lilleby i Trondheim

Prosjekttype: Boliger

Bruttoareal: 4300 kvadratmeter

Byggherre: Lilleby Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum: 190 millioner kroner, inkl. moms

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter

Landskapsarkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Siv. Ing. Danielsen l RIE: OneCo l RIBr, RIA: Cowi l RIV: PUMN l RIEn: Rambøll l RIG: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Rør: GK l Ventila-sjon: Bryn Byggklima l Elektro: OneCo l Maler: Sandå l Kjøkken: Studio Sigdal Trondheim l Blikkenslager: Dahle Blikk l Lås og beslag: Låssenteret l Vinduer: Lian Vinduer l Ståldører: Firesafe l Glass og aluminium: Daaland l Badekabiner: Norac l Bærestål: Trondheim Stål l Rekkverk: Brødrene Midthaug l Taktekking: ARW Entreprenør l Grunn- og utomhusarbeider: Tverås Maskin og Transport l Flisarbeider: Mursystem l Systemhimling: Modulvegger l Systemboder: Troax Nordic l Gulvavretting: RS Gulv l Heis: Schindler l Fallsikring tak: Høyden l Innderdører: Swedoor l Byggevarer: Optimera l Ytterkledning tre: Woodify l Tredetaljer: Nidarvoll Trevare

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Lilleby Eiendom er største utbyggeren i bydelen Lilleby og er byggherre for Tårn 12, områdets første ekte høyhus. Utbyggingen på det tidligere industriområdet kryper stadig nærmere enden.

Lund Hagem Arkitekter AS laget i 2008 planen for utbyggingen. Eiendomsutviklingsselskapet Nordr er storaksjonær i Lilleby Eiendom og er ansvarlig for utviklingen av området. Nordr har i nesten alle sine 17 byggeprosjekter her brukt Veidekke som entreprenør.

Langvarig samarbeid

– Vi har hatt Veidekke med helt fra starten, og samarbeidet om Tårn 12 har vært veldig bra, selv om vi har fått både ny prosjektleder og ny anleggsleder hos Veidekke underveis, sier prosjektleder Solveig Sunniva Djønne Haugli i Nordr.

– I Tårn 12 har vi lagt ekstra kvaliteter og derfor ligger prisene noe høyere, sier Haugli, og nevner: skifergulv i gangareal-ene i første, teppeflis i korridorene oppover i etasjene, sittenisjer i vinduskarmen, Norac badekabiner, hvitlakkert énstavs eikeparkett i alle leiligheter og postkasser i inngangspartiet som kan åpnes med mobiltelefon.

Haugli er svært fornøyd med salget, tre leiligheter står per i dag usolgte. Størrelsen på leilighetene er fra 34 til 123 kvadratmeter, og prisen spenner fra 2,85 millioner til 16,5. Byggingen startet i januar 2021 og overleveringen skjedde etter planen, 1. november.

Vrient

Rolf Johan Sæbø Auran i Veidekke kom inn som prosjektingeniør for ett år siden, og synes samarbeidet med byggherre har fungert meget bra.

– Kjempefint, rett og slett, sier Auran.

Alle de 53 leilighetene har utkragede balkonger, plassert ulikt og i forskjellige størrelser, fra etasje til etasje.

– Balkongreisen var en nøtt, innrømmer Auran.

– Det var komplisert og arbeidskrevende på grunn av de uregelmessige plasseringene. Heldigvis har vi dyktige betongarbeidere.

De to leilighetene i 12. etasje har i tillegg til balkong to takterrasser hver. Ifølge prosjektingeniøren har særlig tømrerne likt å jobbe med bygget.

Variasjon

Arkitektene har lagt vekt på å lage en effektiv kjerne for å variere og plassere leilighetene slik at de utnytter fasaden og utsynet mest mulig.

– Vi har kledd bygget i en fasade med variasjon og mangfold for å vise at det høye huset består av mange individuelle leiligheter. På denne måten blir alle leilighetene unike, på hver sin måte, sier Per Suul. Selv om de store leilighetene har mer plass, har arkitektene tilstrebet at alle enhetene skal dele mange av de samme kvalitetene.

Bæresystemet er stålbjelker og plattendekker i betong. 43 prosent av betongen er lavkarbon klasse A, mens resten er av klasse B. Fasaden på bygget er Woodify, et mye brukt materiale i kledningen på Lilleby. Bygget har vannbåren gulvvarme, som forsynes av fjernvarme fra det store søppelforbrenningsanlegget i Trondheim. Energiklassen for de aller fleste leilighetene er B.

Under bakken er en felles parkeringsgarasje som blir utvidet trinnvis etter hvert som utbyggingen skrider frem. Parkeringsdekningen i området er 0,5. Tårn 12 disponerer 27 plasser for bil og har parkering for 103 sykler, halvparten innendørs.

Uteområdene på Lilleby har ulike temaer. Arealet vest for Tårn 12 har fått navnet Sykkelmekke--plassen. Der finnes en mini sykkelløype for de minste og sykkelholder og arbeidsbenk for den som trenger å mekke litt.

Området har en felles grønnsakshage og et eget hagelag. Sentralt mellom boligene ligger Michelin-restauranten Credo og Jossa Mat og Drikke, i de gamle lokalene til Bergs Maskin AS.

Lilleby var lenge en bydel med en stor andel industri. Nidaros Teglverk ble grunnlagt der i 1899, Norsk Ståltaugfabrikk kom i 1917 og starten på Lilleby Smelteverk, senere Ila & Lilleby Smelteverker, var i 1927. I 2002 ble smelteverket nedlagt og området omregulert til boligbygging. Før noe kunne bygges måtte en stor operasjon til for å fjerne forurensede masser.

Området er i dag cirka 80 prosent utbygd. Lilleby ligger samtidig nær Nyhavna som vil bli det største byutviklingsområdet i Trondheim i mange år.


Flere prosjekter