Etter dagens deponering er det nå 1,2 millioner frøprøver, fra 100 genbanker representert på alle kontinentene i verden, som er lagret i Svalbard Globale frøhvelv.
Foto: Lise Åserud / NTB
Svalbard Globale frøhvelv markerer femtenårsjubileet med nye frødeponeringer
I dag ble femtenårsjubileet for åpningen av Svalbard Globale frøhvelv markert ved at 20 internasjonale genbanker deponerte 20 000 nye frøprøver.
Denne artikkelen er over to år gammel.
Det skjedde ved frøhvelvet i Longyearbyen, som nå har lagret 1,2 millioner frøprøver etter dagens deponeringer.
– Svalbard Globale frøhvelv tilbyr en langsiktig sikkerhetsforanstaltning i en verden hvor en rekke naturgitte katastrofer og menneskeskapte handlinger vil ramme plantemangfoldet, sa landbruks- og matminister Sandra Borch under dagens frødeponering.
Hun nevner naturgitte katastrofer som jordskjelv og flom, menneskeskapte handlinger som krig og konflikter, og uheldige situasjoner som langsiktig strømbrudd, som potensielle årsaker til å ramme plantemangfoldet og dermed framtidas landbruk.
Genbankene i Benin, Nord-Makedonia, Albania og Kroatia deponerte frø for første gang.
Den totale kapasiteten er på 4,5 millioner frøprøver. Svalbard Globale frøhvelv, som ligger 78 grader nord for ekvator, er verdens største sikre reservedeponi, og lagrer kopier av frøprøver fra nesten alle land i verden.
Frøhvelvet kjøles kunstig ned til minus 18 grader, og tele og massivt fjell sørger for at frøprøvene forblir frosne selv om strømforsyningen periodevis skulle bli ustabil.