Nybygget til Svalbard folkehøyskole i Longyearbyen er klar til innflytting.

Nybygget til Svalbard folkehøyskole i Longyearbyen er klar til innflytting.

Foto: Hæhre Arctic.

Hæhre Arctic overleverte folkehøyskole til Store Norske

13 måneder etter byggestart kunne Hæhre Arctic overlevere nybygget til Svalbard folkehøgskole til byggherren Store Norske.

Prosjektet ble gjennomført innenfor tidsrammen og budsjettet på 200 millioner kroner har blitt overholdt, skriver Store Norske på sine nettsider. LINK Arkitektur er arkitekt og ansvarlig søker for prosjektet.

– Nok en gang viser Store Norske at vi er en byggherre som leverer høy kvalitet innenfor avtalte rammer. Svalbard folkehøgskole gir unge mennesker muligheten til å bli kjent med et helt unikt sted, og vi ser frem til et langsiktig samarbeid med folkehøyskolen, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

Verdens nordligste folkehøyskole har holdt til i midlertidige lokaler siden oppstarten for tre år siden. Med ny campus ferdigstilt, er det 125 skoleplasser klar på Sjøskrenten. Skolen eies av KFUK-KFUM sammen med Longyearbyen lokalstyre, og de har inngått en langvarig leieavtale med Store Norske som byggeier. Hæhre Arctic AS har hatt byggeoppdraget som totalentreprise. De har sørget for et moderne, bærekraftig og spennende bygg med en sterk miljøprofil, skriver Store Norske.

Bruken av massivtre er godt synlig i området ved nybyggets hovedtrapp.

Bruken av massivtre er godt synlig i området ved nybyggets hovedtrapp.

Foto: Hæhre Arctic.

– Vi har tatt i bruk massivtre, som er et levende materiale som gir et godt inneklima og gir et lunt miljø i det harde arktiske klimaet. Bygget holder dessuten de fleste egenskapene til passivhusstandard. Det er klargjort for fornybar energi og har betydelige elementer av gjenbruk i seg, forteller Martin Nerhus Øen, prosjektleder i Hæhre Arctic.

Sveinung Lystrup Thesen, leder for eiendom i Store Norske, trekker frem det gode samarbeidet med Hæhre Arctic som en kritisk suksessfaktor.

– Vi er to aktører som tenker likt om ambisiøse mål for gjennomføring, energi og gjenbruk. Vi har utfordret hverandre gjennom hele byggeprosessen, og våre prosjektledere har samarbeidet svært godt, basert på åpenhet og tillit. Resultatet har blitt meget bra, sier Lystrup Thesen.

Svalbard folkehøgskole har overtatt nøklene til campusen, og nå begynner innflyttingen i skoledelen av bygget. Internatdelen av bygget er allerede tatt i bruk. I begynnelsen av mars skal hele campusen være ferdig innflyttet og tatt i bruk.

– Det har vært krevende å holde på i midlertidige lokaler, så dette er en etterlengtet dag. Vi er svært fornøyde med å samarbeide med Store Norske, som har levert «svalbardpolitikk på bakken» i 100 år. Vi håper at vi at folkehøyskolen kan være med på å sikre god aktivitet og norsk tilstedeværelse på Svalbard i 100 år til, sier Espen Klungseth Rotevatn, rektor ved Svalbard folkehøyskole.