Sund Senter

Ulvesethlogo

Ulvesethlogo

Straconlogo

Straconlogo

BergenProsjekt

BergenProsjekt

Lønningen

Lønningen

Torsvikelektro

Torsvikelektro

Toftmesterrør

Toftmesterrør

Brødrene Ulveseth har totalrenovert et kjøpesenter i Øygarden kommune.

Fakta

Sted: Sund, Øygarden kommune

Prosjekttype: Rehab, kjøpesenter

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 37 millioner kroner

Bruttoareal: 3.200 kvadratmeter

Tiltakshaver: Sund Senter

Totalentreprenør: Brødrene Ulveseth

Arkitekt og byggherreombud: Stracon

Rådgivere: RIB: Siv ing Bjarte Fyllingen l RIBr: Konsepta

Underentreprenører og leverandører: Taktekking: Bergen Air l Tømrer: Bergen Prosjekt og Sotra Entreprenør l Rørlegger: Toft Mesterrør l Elektro: Torsvik Elektro l Ventilasjon: Automatikk og Klimaservice l Sprinkler: Brann & Sprinklerteknikk

Klikk her for å sepresentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggherre er Sund Senter AS. Stracon har vært byggherreombud og laget tegninger og illustrasjoner, mens Brødrene Ulveseth har utført arbeidet i en samspillsentreprise. Bygget har tre etasjer og kjeller. Kjøpesenterdelen ligger i første etasje og har et areal på cirka 3.200 kvadratmeter. Entreprisekostnaden er på 37 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mars 2023 og rehabiliteringen ble fullført 1. februar i år.

Gått greit

Prosjektleder Terje Landro i Brødrene Ulveseth forteller at arbeidet har gått greit.

– Vi rehabiliterte et og et butikklokale. Alle butikkene har prøvd å holde åpent ved å kunne flytte internt i senteret. Det har vært noe støy under rehabiliteringen. StreamBIM ble benyttet til tverrfaglig distribusjon av 3D modeller og arbeidsgrunnlag, sier Landro.

Seks butikker

Sund Senter har seks butikker; dagligvare (Kiwi), jernvarehandel, blomsterbutikk, vinmonopol, frisør og apotek. Bygget inneholder også bibliotek med innbyggertorg for Øygarden kommune. Kiwi har fått utvidet sitt areal fra 900 til 1.480 kvadratmeter. Det er cirka 30 arbeidsplasser i kjøpesenteret. Senteret har den sørlige delen av Øygarden kommune som nedslagsfelt.

Utgangspunkt i leietakernes behov

Prosjektleder Magnar Eide i Stracon sier at selskapet har gjennom sin rolle som byggherreombud ivaretatt arkitektoppdrag.

– Med utgangspunkt i leietakernes behov har vi bidratt med tegninger og illustrasjoner som har vært til hjelp under gjennomføringen av prosjektet. Arbeidet gikk greit, uten spesielle utfordringer, sier Eide.

Solceller

På taket er det to solcelleanlegg, et for Kiwi og et for resten av kjøpesenteret. Det forventes at solcelleanleggene skal kunne drifte senteret fremover. Kiwi benytter i tillegg varme gjenvunnet fra kjøleanlegget til å varme opp butikken. Senteret har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Form tilpasset tomten

Sund Senter ble bygget i 1986 av Brødrene Ulveseth. Bygget består av tre avlange rektangulære deler som ligger parallelt og er tilpasset tomten. Kjeller er beholdt og fungerer som lagerlokale og tilfluktsrom. Bærende konstruksjon er av betong. Bygget har skråtak. Betongpanner fra 1986 måtte skiftes.

Det er lagt ny takstein over kjøpesenterdelen. Her er det benyttet integrerte solceller på de solutsatte takflatene. Det er i denne omgang gjort lite med fasadene. Det forventes rehabilitering av fasader og glass når en reguleringsplan for Skogsvåg sentrum er endelig godkjent.

Butikkene i kjøpesenteret har gulv på grunn. Det er nye fliser i fellesareal og nylagt belegg eller nye fliser i butikkene. Innervegger er en kombinasjon av lettvegger, gipsvegger, trevegger og vegger av Leca-blokker. Glassfelt er beholdt eller skiftet ut med nye rulleporter. Det er både åpne himlinger og systemhimlinger i senterdelen.

De flate delene av taket er etterisolert med 100 millimeter. Innvendig er alle tekniske installasjoner skiftet. Det er montert akustiske absorbenter i fellesarealer.

Ingen personskader

Senterets hovedinngang ligger mot nordøst, ved hoveddelen av parkeringsplassen. Både fellesareal og butikker har universell tilgjengelighet. Det er cirka 150 biloppstillingsplasser utenfor senteret.

Når en reguleringsplan for Skogsvåg senterområde er ferdig kan en boligutbygging på 400 til 600 enheter og nye næringsareal starte.

I byggetiden har i snitt ti til tolv personer vært i aktivitet på senteret. Sund Senter er rehabilitert uten personskader.


Flere prosjekter