Straumehagen

Straumehagen rommer 43 leiligheter, parkering, en bank og to butikker. Bygget har inntil sju etasjer og samlet areal er 8.453 kvadratmeter.

FAKTA

Sted: Straume, Fjell kommune

Prosjekttype: Nybygg, bolig og næring

Kontraktssum: 130 mill

Bruttoareal: 8453 kvm

Tiltakshavere: Obos, Sartor Holding og Veidekke Eiendom

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Arkitekt: 3RW Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst & Valen = RIV og RIE: Structor = RIAku og RIBr: Sweco Norge

Underentreprenører og leverandører: Rivning: PeWe Entreprenør (ue for Sartor Maskin) l Grunnarbeid: Sartor Maskin l Betongelementer: Spenncon og Nobi Voss l Stålarbeid: Børø Stål l Taktekking: Takentreprenøren l Glass/aluminium: Montal l Sanitær, varme, kjøling: Vestrheim og Oswald Jørs l Elektro: Bravida Norge l Ventilasjon: GK Norge l Heis: Reber Schindler Heis l Branntetting: Firesafe l Sprinkler: Tore Eide l Vinduer: Lian

Byggestart var i mars 2015, og de siste leilighetene stod

ferdige i desember i år. SR Bank, Byggtorget og Sotranot overtok sine lokaler ved deloverleveringer i løpet av 2016. Disse tre leietakerne har et samlet areal på cirka 1.500 kvadratmeter. 30 biloppstillingsplasser i parkeringskjeller er satt av til leietakerne.

Tiltakshavere er Obos, Sartor Holding og Veidekke Eiendom. Bygget er tegnet av 3RW arkitekter og ført opp i totalentreprise. Veidekkes kontraktssum er på 130 millioner kroner eks mva.

Trang tomt

ProsjektlederNils Ivar Erdal i Veidekke Entreprenør sier at den trange tomten gjorde prosjektet krevende.

– Det er vei på to sider og nabo på den tredje og byggegropen tok hele tomten. Vi måtte opparbeide første etasje før vi kunne fylle tilbake masser. Montering av elementer måtte utføres om natten, sier Erdal.

Anleggsleder Gjermund Grønhaug i Veidekke Entreprenør forteller at tomten i

Straume sentrum var småkupert og har et areal på 1,9 mål og at grunnen består av fjell.

– Det er sprengt ut cirka 9.000 kubikkmeter faste masser. Noe er lagt i deponi og noe er tilbakefylt på tomten. Det er radonduk og klargjort for ventilering under boder i kjelleretasjen, opplyser Grønhaug.

Gode solforhold

Leilighetene er fra 60 til 110 kvadratmeter. Standarden er god, med parkett og flislagte bad. Noen av leilighetene har vinterhager, og k jøperne hadde flere tilvalgsløsninger.

– Solforholdene er gode og alle leiligheter har egne balkonger eller terrasser, noen har to. Fra de øverste leilighetene er det flott utsikt, forteller Erdal.

På plan 2 ligger det en stor felles takterrasse. Alle leilighetene og fellesarealene har universell utforming. Tilkomst til leilighetene er via svalganger. I parkeringskjelleren har hver leilighet egen biloppstillingsplass. Det er kort vei til Sartor Storsenter. I regnvær kan man gå til kjøpesenteret via Kystbygarasjen og dermed slippe å bli våt.

Boomerangformet

Straumehagen har en næringsdel som er tilnærmet trekantet med en boomerangformet boligdel oppå. Parkeringskjeller og næringsetasje er bygget av plasstøpt betong og betongelementer. Bærekonstruksjon i boligdel er i plasstøpt betong. Totalt har det gått med 3.200 kubikkmeter betong, noe som betyr cirka 500 billass.

Svalganger og balkonger er i betongelementer. Taket er flatt, isolert med i snitt 30 cm og tekket med takbelegg. Overvann fra tak og takterrasse går via et borehull ned til Kystbygarasjen og renner så videre ut. Dermed slipper man pumping. Fasadene er kledd med Alubond. Utenpå hjørnene på svalgangene er det perforert metall som demper vind. Det er 25 cm isolasjon i veggene. Trykktesting av fire leiligheter viser en gjennomsnittlig luftveksling på 0,4 per time. Straumehagen er ført opp av robuste og vedlikeholdsvennlige materialer.

Da aktiviteten var på topp var 77 håndverkere med. Bygget er ført opp uten alvorlige skader.

Lyse farger

Diplomingeniør Susanne Puchberger i 3RW arkitekter forteller at byggets fasader er holdt i lyse farger og trekledning.

– Leilighetene har gode solforhold. Utearealene har stått i spesiell fokus. Alle leiligheter har sørvendte balkonger og kontakt med et det store grønne uterommet på taket av næringsetasjen. Vi håper at beboerne etterhvert vil sette sitt individuelle preg på balkongene. Byggets form prøver å skape gode lysforhold for beboerne samtidig som den skjermer for trafikkstøy. Boomerangformen åpner opp nedre del av gatetunet. Inngang til boligdelen og næringslokalene er lagt nær hverandre for å skape liv på bakkeplan. Et lite atrium i midten av gatetunet skal forsterke det urbane uttrykket, sier Susanne Puchberger.

Nærvarme

Straumehagen er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med viftekonventorer i bolig og med radiatorer og ventilasjon i næringsdel. Varmt vann kommer fra et lokalt nærvarmeanlegg. Både leiligheter og næringslokaler har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Hele bygget er sprinklet. I næringsdelen er det soldempende glass.


Flere prosjekter