Grünerløkka er et av områdene som er innlemmet i området leilighetsnormen gjelder for. De andre bydelene er Gamle Oslo, Sagene og St. Hanshaugen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Grünerløkka er et av områdene som er innlemmet i området leilighetsnormen gjelder for. De andre bydelene er Gamle Oslo, Sagene og St. Hanshaugen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sterke reaksjoner etter at Ap sa nei til å skrote leilighetsnorm

Den såkalte leilighetsnormen for boligbygging i Oslo sentrum skal videreføres, mener Arbeiderpartiet. – Usosialt, sier Høyre.

Én av sakene det har vært mest spenning knyttet til under Arbeiderpartiets program- og nominasjonsmøte lørdag, har vært spørsmålet om Oslo Ap skal snu i spørsmålet om små leiligheter i Oslo sentrum, skriver Aftenposten.

Byrådsleder Raymond Johansen har foreslått å droppe leilighetsnormen en periode, men forslaget ble nedstemt lørdag.

Leilighetsnormen innebærer blant annet at det ikke skal bygges boliger under på under 35 kvadratmeter i Oslo sentrum. I tillegg kan bare 35 prosent av dem være mellom 35 og 50 kvadratmeter. Minst 40 prosent av leilighetene må være over 80 kvadratmeter.

– Usosialt

Byrådslederkandidat for Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg, sier til NTB at han er skuffet over det som ble bestemt på Arbeiderpartiets møte.

– Resultatet av standpunktet til Ap er at det bygges færre leiligheter og at de blir dyrere. Unge mennesker uten velstående foreldre er allerede utestengt fra store deler av boligmarkedet i Oslo fordi det er for dyrt.

Solberg hevder standpunktet er usosialt, og at det kommer til å bli vanskeligere for dem som vil inn på boligmarkedet.

– Vi vet at så godt som halvparten av byens husholdninger består av én person. Det de trenger og etterspør, er mindre leiligheter i sentrumsnære områder, sier Oslo Frps førstekandidat Lars Petter Solås.

– En sinke

Han sier gir Johansen ros for å ha løftet debatten, men sier at det nå er klart at det bare er de borgerlige som kan endre boligpolitikken.

Høyres stortingspolitiker Mudassar Kapur sier at Ap er en sinke i boligpolitikken både nasjonalt og lokalt.

– Nok en gang vedtar Ap en boligpolitikk som bidrar til boligmangel, økte priser på sikt og stenger flere unge ute av boligmarkedet, sier han.