Steer lanserer skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner

Det norske teknologiselskapet Steer AS lanserte i august 2019 sin skybaserte løsning for fjernstyring av anleggsmaskiner.

Løsningen er utviklet for å øke produksjonskapasiteten og minimere risiko ved å fjerne sjåføren fra farlige operasjoner og miljøer som bl.a. gruvedrift, ustabilt terreng, forurensing, ekstreme temperaturer, eksplosiver og stråling, mskriver selskapet i en pressemelding.

Maskinene kan kjøres fjernstyrt via høyoppløselig video uten forsinkelse - eller de kan kjøre semi-autonomt via forhåndsdefinerte ruter. Steer gir sjåføren mulighet til å håndtere flere maskiner samtidig og enkelt bytte kjøretøy med et tastetrykk. Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin ettersom kommunikasjon går over internett (Wi-Fi/4G/5G). Det er allerede i dag fullt mulig å plassere tre sjåfører i hver sin tidssone rundt om i verden - der alle tre kjører samme maskin i hvert sitt åtte timers skift. Slik kan produksjonen holdes gående uavbrutt syv dager i uken - gjennom hele året. Selskapet er i samtaler med en større aktør i Midt-Østen som ønsker å benytte denne løsningen for å kutte kostnader, øke kapasiteten og minimere sikkerhetsrisikoen for sine ansatte. I tillegg er et pilotprosjekt i USA under oppseiling.

Integrering av Steer inn i arbeidshverdagen er enkelt. Teknologien kan brukes på alle typer kjøretøy uten store investeringer eller ombygginger.

- Hittil har vi koblet opp og fjernstyrt gravemaskiner, bulldozere, dumpere og traktorer fra flere bl.a. Caterpillar, Volvo og John Deere inn i skyløsningen. Egenutviklet hardware og software gjør løsningen ekstremt fleksibel og rask å sette opp, sier Lars Tronsmoen leder for utviklingsteamet.

- Vi har et veldig kraftig og fleksibelt integrasjonslag som lar oss ta ut maskinens originale skjermer og hjelpesystemer for så å plassere disse hos sjåføren flere hundre kilometer unna. Man kan da gjøre akkurat det samme fra den fjernstyrte operasjonsstolen som man kan gjøre i maskinen, legger han til.

Siden oppstarten har en rekke anleggsmaskiner fra bl.a. Volvo og Caterpillar blitt testet ut i pilotprosjekter for bl.a. Statnett, Orica Explosives og Forsvaret. Flere tusen timer med fjernstyrt kjøring er gjennomført.

Daglig leder Ole Gjermundshaug forteller at pilotprosjekter som dette er helt avgjørende for å teste og videreutvikle teknologien.

- Vi opererer i en praktisk bransje med høyt tempo og mange ukjente faktorer. Her nytter det ikke med en ren akademisk tilnærming. Hele teamet tilbringer mye tid ute i felt sammen med maskinkjørerne slik at vi får raske tilbakemeldinger og innsikt for å kontinuerlig optimalisere og forbedre løsningen. Tett dialog med kunder og sjåfører er en av suksessfaktorene for at utviklingen skjer i takt med markedet, sier han.