Nytt regjeringskvartal. llustrasjon: Statsbygg/Team Urbis.
Nytt regjeringskvartal. llustrasjon: Statsbygg/Team Urbis.

Statsbygg inngår kontrakt om smarte vegger i regjeringskvartalet

Et nytt innovasjonspartnerskap skal utvikle smartere vegger til regjeringskvartalet.

Statsbygg har jaktet innovasjonspartner til utvikling av såkalte smarte vegger til nytt regjeringskvartal. Nå inngås det kontrakt med et konsortium bestående av Inventas, Vyrk og Spilka Industri, ifølge en pressemelding.

– Gode ideer utvikles i fellesskap, derfor har vi søkt partnere til prosjektet om smarte vegger. Nå har vi bestemt oss for hvem vi skal jobbe videre med, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg.

De smarte veggene skal ha integrert teknikk, være til å flytte på og skal kunne brukes om igjen andre steder når behov endres.

– Vi snakker om industrialiserte innervegger i tre til det nye regjeringskvartal. Altså en type lettvegg som for eksempel kan erstatte gipsvegger, sier Weiby.

Målet er å bygge rimeligere, raskere og mer bærekraftig ved bruk av industrialiserte byggesystemer, lokalt trevirke og med søkelys på gjenbruk i produksjon, montasje og drift.

Det nye regjeringskvartalet vil få industrialiserte innervegger i tre, som har integrert teknikk, kan flyttes på og som kan brukes om igjen andre steder når behov endres. Illustrasjon: Statsbygg
Det nye regjeringskvartalet vil få industrialiserte innervegger i tre, som har integrert teknikk, kan flyttes på og som kan brukes om igjen andre steder når behov endres. Illustrasjon: Statsbygg

En konkurranse om å bli innovasjonspartner for smarte vegger ble utlyst i fjor, og etter forhandlinger med tre tilbudsgivere har Statsbygg bestemt seg for å gå videre med Inventas fra Trondheim, Vyrk fra Rogne og Spilka Industri fra Ålesund. Dette konsortiet blir dermed innovasjonspartner for utvikling av smarte vegger sammen med Statsbygg.

– Vi er stolte og svært fornøyd med tildelingen av kontrakten. Den bekrefter og anerkjenner den kunnskapen og kompetansen som ligger i selskapene, og vi ser frem til å gjennomføre prosjektet sammen med Statsbygg, sier daglig leder Ove Pryde Pettersen i Inventas.

Det prefabrikkerte veggsystemet skal ivareta samme funksjoner, ytelser og behov som en tradisjonelt bygget innervegg, men med intelligente innebygde løsninger for skjulte tekniske installasjoner, dørmiljø og tekniske gjennomføringer. De smarte veggene skal kunne flyttes på og brukes om igjen andre steder når behov endres.

– Et industrialisert system vil kunne spare samfunnet for store summer, samtidig som det vil bedre det totale miljøavtrykket betydelig, det samme gjelder utstrakt bruk av trebaserte materialer som også muliggjør for sirkulære og bærekraftige produkter, sier Steinar Lyseng, som er markeds- og innovasjonsleder i Vyrk.

– Vi er trygge på at konsortiet med bred sammensatt erfaring og kompetanse i produktutvikling og industriell produksjon vil komme frem til gode løsninger i prosjektet, sier Terje Bøe som er administrerende direktør for AS Spilka Industri.

Innovasjonspartnerskapet kan ende opp i en opsjon for kjøp av smarte lettvegger til det nye regjeringskvartalet.

Konkurransen om smarte vegger er støttet av Innovasjon Norge, LUP og Direktoratet for forvaltning og økonomi.