StatoilHydro byttet til billigere og enklere slange

StatoilHydro erstattet i 2002 en bit av den originale oljeslangen på Statfjord A til en enklere og langt billigere gummislange. Det skal være i denne gummislangen at bruddet onsdag skjedde.

 

Den opprinnelige slangen består av flere lag stål og plastikkapper. Men deler av slangen er erstattet med mindre robuste gummislanger.

Kjell Mork, styreleder og daglig leder i Marine Technology, sier til Stavanger Aftenblads nettutgave. at det ser ut som bruddet har skjedd i en av gummislangene.

Han var tidligere med på å utvikle og installere lastesystemet på Statfjord A-plattformen. Siden har deler av lastesystemet blitt vedlikeholdt ved at originale deler blant annet ble byttet ut med enklere gummislanger.

- De opprinnelige delene består av Coflexip-slanger, som nok er mer robuste enn tilsvarende gummislanger StatoilHydro har satt inn på flere punkt. Gummislangene har kortere levetid, men det er alltid snakk om kostnader, eller rettere sagt kosteffektivitet ved slike innkjøp, sier Mork.

StatoilHydro bekrefter at slangen som brøt ble skiftet for fem år siden. Informasjonssjef Gisle Johansen sier at slangen ble inspisert i august i år uten at det ble funnet noen skader.