Foto: Lars Hamrebjörk
Foto: Lars Hamrebjörk

Stålprofilen 2021 til Bjørn Rotheim og Liv Eltvik

Stålprofilen, som er den norske stålbyggebransjens hederspris, gikk i år til Bjørn Rotheim og Liv Eltvik.

Prisen deles ut årlig av Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner.

Stålprofilen gis til personer som har gjort en spesiell og fremtredende innsats for stålbyggingens utvikling i Norge, på land eller til vanns. Utmerkelsen symboliseres ved et emaljert jakkemerke i sølv og gull, håndlaget ved OPRO, og prisen gikk i år altså til Bjørn Rotheim og Liv Eltvik.

Prisutdelingen fant sted under banketten på Norsk Ståldag, torsdag 11. november, på Grand Hotell i Oslo.

Bjørn Rotheim var en av initiativtagerne til å innføre stål og hulldekker som bæresystem i Norge på 80-tallet.

– Hans firma bygget i 1987 Idun Gjærfabrikken, et av de første fleretasjes kontorbyggene som hadde stål og hulldekker som bæresystem i Norge. Fra 1987 og til 1994 produserte og leverte Ingeniør Bjørn Rotheim AS bæresystem i stål og hulldekkeelementer til mange kontorbygg, hoteller og lagerbygg i Norge, Sverige og i Polen. I 1994 ble bedriften solgt, og den er i dag en del av Contiga. Han har etter 1994 holdt på med prosjektutvikling, prosjektledelse, rådgivning og med utvikling av industri og eiendom, skriver Norsk Stålforbund i en pressemelding om prisvinneren.

Liv Eltvik var en av initiativtakerne til dannelsen av Norsk Forening for Stålkonstruksjoner (NFS) i 1985, og har i hele sin yrkesaktive karriere prosjektert stålkonstruksjoner, med hovedvekt på hengebruer og stålbruer.

– Liv Eltvik har vært aktiv i utviklingen av standarder for beskrivelse, prosjektering og utførelse av stålkonstruksjoner, og vært med i komite- og arbeidsgrupper for Eurokode-standardene og utførelses-standardene for stål, samt oversettelse av standarder. Hun har jevnlig vært foreleser på stålkursene til NFS, skriver foreningen.