Stadionkvartalet

Totalentreprenør Bermingrud er i mål med første byggetrinn på Stadionkvartalet i Mjøndalen.

Fakta

Sted: Mjøndalen
Prosjekttype: Boligblokker
Entreprisekostnad:
92.507.348 kroner
Bruttoareal: 8.234 kvm
Byggherre: Vestaksen Mjøndalen Stadion
Prosjektleder: HK Mangen
Totalentreprenør:
Bermingrud Entreprenør
Arkitekt: Link Arkitektur
Rådgivere: RIB: Will Arentz l RILY: Rambøll l RIG: Multiconsult
l RIBr: Norconsult l RIV: Moe
Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Stener Sørensen l Grunnarbeider: Kongsberg Entreprenør l Pel og spunt: Seierstad Pelemaskin l Prefab betong: Loe Betongelementer l Ferdigbetong: Unicon l Armering: Smith Stål l Gulvstøp: Betong og Industrigulv l Kjerneboring/ betongsaging: ME-RO Betongsaging l Flis: Styrken og Gudbrandsen l Taktekking og blikkenslagerarbeider: Taktekkermester Bjørn Schram l Malerarbeider: Chriab l Elektro: Borge Installasjon l Rørlegger: Vegard Meisingset l Ventilasjon: L.S. Solland l Heis: Reber Schindler l Tømrerarbeider: Morten Langbråthen l Kjøkken/ garderober: Kjøkkensenteret Drammen l Montasjearbeid: Trenova l Byggevarer: Norløff l Branntetting: Vestfold Brannsikring l Vinduer: Lian l Dører: Robust l Gulvsparkling: Trinnlyd og varme l Fasadepuss: Hilmatis l Gulvstøp: Vinstra sementpuss l Gartnerarbeider: Anleggsgartner Thorsby

53 leiligheter står ferdig i to blokker langs kortsiden på fotballstadion til Mjøndalen IF. Bygget overleveres samme år som fotballaget er tilbake i Tippeligaen etter over 20 år i lavere divisjoner. Og byggherre og entreprenør har også satset for toppnivå.
– De som flytter inn i disse leilighetene, får et veldig komplett prosjekt. Det er ikke ofte vi er med på å levere et bygg med de service-
tilbudene som er lagt inn i Stadionkvartalet, sier prosjektleder i totalentreprenør Bermingrud, Rolf Austli, til Byggeindustrien.
I tillegg til at mange av leilighetene har terrasse med uhindret utsikt ned mot fotballbanen til Mjøndalen IF, er det varme i alle gulv, felles bilpool, systue, hobbybod og smørebod for ski. Beboerne vil også kunne disponere en utlånsleilighet for gjester.
– I Stadionkvartalet har vi forsøkt å ta med en del av de verdiene som er i en enebolig, og som man ofte mister når man flytter inn i leilighet. Her kommer vi nok markedet i forkjøpet, men vi har fått veldig god tilbakemelding fra beboerne, og allerede merker vi en effekt på etterspørselen, sier Morten Hotvedt hos byggherre Vestaksen Mjøndalen Stadion.

Terrasse og tribune
De øverste leilighetene kan skryte av store terrasser med byens beste utsikt ned mot stadion.
Første blokk i prosjektet ble overlevert 9. mars, og ifølge prosjektleder Austli var det mange av de nye beboerne som inviterte til fotballfest på terrassen da Mjøndalen tok imot Viking i sin første Tippeliga-kamp siden 1992 i april.
– Men det er stort sett RBK- og Strømsgodsettilhengere hos oss, så interessen var kanskje ikke like stor i blokka hvor vi fortsatt jobber, sier trønderen med en liten latter.
4. mai overleveres også blokk nummer to i prosjektet, som etter planen skal få fem byggetrinn på til sammen 24.673 kvadratmeter bolig.
– Den første blokka ble overlevert med null feil, og vi har ambisjoner om å få til det i blokk nummer to også, forteller prosjektlederen.


Peler og prefab
Byggestart for Bermingrud var i desember 2013, og entreprenøren har hatt en stor tomt å boltre seg på. Nærheten til fotballstadion har dermed ikke bydd på noen problemer.
En del grunnarbeid har dog måttet til på Stadionkvartalet. Det er langt ned til moreneryggen i grunnen, og prosjektet er pelet til fjell med 342 peler på over 11 kilometer til sammen.
Blokkene har plasstøpt bunnplate og bæresystem, og bygningskropp av prefab i stål og hulldekker. Loe elementer monterte prefabelementene i løpet av 60 dager våren 2014.
– Det mest utfordrende i et slikt prosjekt er å få driften til å fungere, og det mener jeg vi har fått til. Vi utformet fremdriftsplanen i april 2014, og vi leverer på dagen.

Klar til avspark
Bermingrud har opsjon på hele prosjektet, og Austli forteller at man regner med å starte bygging i andre byggetrinn i løpet av mai i år. Hvis alt går etter den opprinnelelige planen for boligprosjektet, skal totalt 175 leiligheter bygges i løpet av fire år.
Morten Hotvedt hos byggherren sier til Byggeindustrien at dagens interesse og marked i Mjøndalen tyder på at disse planene kan bli en realitet.
– Jeg vet ikke om Mjøndalen tåler mange slike prosjekter på en gang, men jeg tror vi ligger godt an til å bygge dette ferdig som planlagt, sier han.
De 53 leilighetene i første byggetrinn ble solgt unna på omtrent ett år, og Hotvedt regner med at de neste byggetrinnene vil gå unna på stort sett samme måte.
– Dette er premiumleiligheter med litt ekstra av det meste. Vi har lagt vekt på arkitektur, har store fellesarealer og gode kvaliteter inne i leilighetene. Vi har også fokusert på stor variasjon, forteller Hotvedt.
Leilighetene i første byggetrinn strekker seg fra 48 kvadratmeter for omtrent 1,8 millioner til 130 kvadratmeter store leiligheter for omtrent 6,2 millioner.
I teglsteinspregede Mjøndalen stikker også Stadionkvartalet seg frem med sine pussede fasader med innslag av både trepanel og metallprofiler. I motsetning til de fleste andre boligprosjekter er også 2.133 kvadratmeter parkeringskjeller lagt til over bakkeplan, som en tilpasning til Mjøndalens hyppige flommer.
Hotvedt tror mange vil sette stor pris på grepene som er tatt i det nye prosjektet.
– Vi kommer nok til å følge en lignende mal videre i fremtiden. Vi er overbeviste, slår han fast.