St. Marie gate 42

Peab AS DK Østfold har gjort gull av gråstein ved å bygge leiligheter i den gamle bygningen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Fakta

Sted: Sarpsborg

Prosjekttype: Leiligheter

Kontraktssum: Cirka 55 millioner kroner eks. mva.

BRA: 3.100 kvadratmeter

Byggherre: Sarpsborg Sentrumsbolig

Byggherrerepresentant og medeier: EVR Norge

Totalentreprenør: Peab DK Østfold

Arkitekt: Pöyry Norge

Rådgivere: RIB: Pöyry Norge l BIM koordinator: Pro Consult l RIBr, RIAku, RIByFy: Union Consult l RIE: Rådgiverhuset l RIV: Planteknikk

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger og ventilasjon: Total Klima og VVS l Elektro: Østfold Elektro l Taktekking: Fagprosjekt l Grunnarbeider: Juliussen Anlegg l Heis: GM Heis l Tømrerarbeider: Klavestad Entreprenør l Rivearbeider, utomhus: Stensetting l Betongarbeider: Diedrichsen l Kjøkken: Optimera l Parkett: Bo Andren l Flytsparkel, gulvbelegg: Malermester Ronny Gulbrandsen l Malerarbeider: Bohlin l Rekkverk/glasstak: GBS Produkter l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Stikking/oppmåling: Ingeniørfirmaet BIG

I St. Marie gate 42 i Sarpsborg sentrum holdt tidligere Sarpsborg Arbeiderblad til. I det gamle næringsbygget hadde avisen også trykkeriet sitt, men nå er det ingen ting som minner om den svunnende tiden. Peabs totalrehabilitering av bygget fremstår som et flunkende nytt bygg med 38 leiligheter med en ny, tilliggende parkeringskjeller.

– Oppe på taket av det eksisterende bygget har vi etablert en inntrukket femte etasje, mens leilighetene for øvrig befinner seg i andre, tredje og fjerde etasje. I første etasje av bygget har et eksisterende treningsenter, som har vært i drift i hele byggetiden, lokaler, sier prosjektleder Lars Hønningstad i Peab AS DK Østfold til Byggeindustrien.

Store og små leiligheter

Leilighetenes størrelser varierer fra cirka 50 til 120 kvadratmeter, og til de fleste følger en parkeringsplass i garasjen. På toppen av denne er det utvendig beboer- og gjesteparkering, samt parkering for treningssenteret.

Den gamle fasaden til bygget har Peab revet, slik at det bare er den gamle bærekonstruksjonen som står igjen.

– Vi satte opp nye fasade som består av platekledning med innslag av trepanel. Taket på det eksisterende bygget er nå blitt utearealet for beboerne i femte etasje, sier Hønningstad.

God standard
Leilighetene har normal, god standard der kjøperne har hatt muligheter for tilvalg. Det er parkett på alle gulv, med unntak av badene som er flislagt på gulv og vegger. I korridorer og trappeganger er det lagt gulvbelegg.

Sarpsborg Arbeiderblads gamle lokaler er en solid, plassbygd betongbygning. Men den eksisterende takkonstruksjonen i fjerde etasje, har Peab forsterket for å tåle den inntrukne femte etasjen.

– Vi kontrollerte statikken i det eksisterende bygget, som viste seg å være tilfredsstillende. For øvrig har vi ikke hatt noen utfordringer med selve bygget under rehabiliteringen. Grunnforholdene til den nye parkeringskjelleren er bra, sier Geir Dammyr, Peabs DK-sjef i Østfold.

Utfordringer i prosjektet
Det har vært utfordrende både for entreprenøren og treningssenteret å ha full drift i gjennom byggeperioden. Dessuten har etableringen av ny infrastruktur, som blant annet fjernvarme, hovedvannledning og ny strøminnførsel også skapt logistikkutfordringer.

– Dessuten har det vært krevende å bygge midt i sentrum av byen. På hver side av bygget går det hovedgater, noe som har gjort at det har vært en trang byggeplass. Og på grunn av omlegging av infrastruktur under den nye parkeringskjelleren, kunne ikke denne ferdigstilles som planlagt. I sum ble logistikkutfordringen større enn ventet. Totalrehabiliteringen av et gammelt bygg har i seg selv også gitt en del utfordringer. Men vi er fornøyd med hvordan vi har løst oppgaven, og gjennom hele prosessen har vi hatt et godt samarbeid med byggherren, sier Dammyr.

Pöyry-prosjektering
Det er konsulent- og ingeniørselskapet Pöyry Norway AS som har hatt ansvaret for prosjekteringen av St. Marie gate 42. Til Byggeindustrien sier administrerende direktør Jon Julsen at prosjektet har vært både spennende og innovativt.

– Vi har hatt ansvaret for prosjektering av det bygningsmessige, i tillegg til bærekonstruksjonene, lyd, brannsikring og detaljering av arkitektur. Det er et innovativt prosjekt i den forstand at hele den eksisterende bygningen er laserskannet på forhånd, og vi har brukt BIM med 3D-modulering for å styre prosjektering og planlegging av tekniske løsninger for prosjektet. Det gjorde at alt det bygningsmessige var kjent på forhånd, og de ulike faggruppene fikk komme til i riktig rekkefølge på en effektiv måte, sier Julsen.

Pöyry har hatt prosjekteringsansvaret for prosjektet fra rammetillatelsen til ferdigstillelse.

– Det er imidlertid andre arkitekter som har designet selve bygget, sier Julsen.

– Dyrere enn planlagt
Ifølge styreleder Thore Bergum hos byggherrerepresentanten EVR Norge AS, var det et ønske fra byggherren om å konvertere deler av det gamle næringsbygget til boliger.

– I dette området av Sarpsborg, er kommunen allerede i gang med en fornyelse av byen. Vi fant det interessant å være med på denne utviklingen, sier Bergum til Byggeindustrien.

Han forteller at det har vært et mer krevende prosjekt enn de antok på forhånd.

– Det skyldes blant annet at det var både nyere og eldre infrastruktur i grunnen som vi ikke visste om før vi startet opp. Denne måtte legges om, og det var utfordrende. I tillegg måtte vi forsterke toppen av bygget, noe som medførte en ekstra kostnadsøkning for oss. Prosjektet har i sin helhet blitt dyrere enn planlagt, men leilighetene har ikke blitt dyrere for kjøperne. Ellers er vi fornøyd med at vi har oppnådd et fullverdig bygg rent kvalitetsmessig, sier Bergum.


Flere prosjekter