Omsetningen av fritidsboliger i fritt salg stupte i hele 2022 og fortsetter i 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
Omsetningen av fritidsboliger i fritt salg stupte i hele 2022 og fortsetter i 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB

SSB: Salget av nye og dyre hytter holdt stand i 2022

Omsetningen av fritidsboliger i fritt salg stupte i hele 2022 og fortsetter i 2023. Salget av nye og kostbare hytter var imidlertid stabilt i fjor.

Det viser en analyse av hyttesalget i Norge fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– En viktig årsak til at salget av nye og kostbare hytter holdt stand, mens salget av brukte hytter falt sterkt i 2022, er nok at de som har råd til de dyreste hyttene, ikke ble like raskt påvirket av høyere renter og kostnadsvekst, sier seniorrådgiver Trond Steinset i SSB.

Så da hyttesalg generelt falt bratt, fra 14.800 solgte hytter i 2021 til 9700 i 2022, økte nye hytter sin andel av totalsalget fra 8 til 15 prosent. Tre av fire nybygde hytter var for øvrig en fjellhytte, med flest nye hytter solgt i Hol i Hallingdal og Øyer i Innlandet. Kragerø hadde i fjor den høyeste medianprisen for nye hytter, med 6,7 millioner kroner

Det gjenstår å se hvordan salget ender i 2023, men mye tyder på at nysalget vil stupe. SSBs tall for forrige kvartal viser fortsatt nedgang, med 22 prosent, i andre kvartal 2023 sammenlignet samme kvartal året før.

Ifølge DN er det i år nedgang i antall godkjente byggesøknader av fritidsboliger og fritidsleiligheter på 60 prosent, og mange hytteprodusenter nedbemanner og permitterer.

– Det er bom stopp i hyttemarkedet. Du kan nesten kalle det kollaps, lød det fra Norges Hytteforbund sist uke, ifølge NRK.