Foto: Spenncon
Foto: Spenncon

Spenncon lanserer hulldekker i ny lavkarbonklasse

Spenncon lanserer nå hulldekker i lavkarbonklasse ekstrem, som er den strengeste klassen for lavkarbonbetong i Norge.

Morten Karlsrud, produksjonsleder for betong i Spenncon, har vært sentral i utviklingen av produktet.

– Vi har siden før Norsk Betongforenings publikasjon om lavkarbonbetong (NB37) kom ut for første gang i 2015 hatt fokus på miljø og det fotavtrykket vi etterlater oss. I takt med at NB37 har kommet med nye og oppdaterte krav har vi klart å holde følge med denne utviklingen. Når vi nå har fremstilt hulldekkelementer i den strengeste klassen i NB37, lavkarbonklasse ekstrem, er det fabrikken sett under ett som står bak det, sier Karlsrud i en melding fra selskapet.

– En betong som skal brukes i hulldekkproduksjon skiller seg litt ut sammenlignet med en ordinær konstruksjonsbetong eller selvkomprimerende betong. Betongen skal tilfredsstille en rekke krav, og ikke minst skal den bearbeides i en støpemaskin for at det faktisk skal bli et hulldekkelement. Det kan være litt ekstra utfordrende. Da har lang erfaring kombinert med teoretisk kompetanse vært en god kombinasjon i forberedelsesfasen, legger Karlsrud til.

Prøvestøping har pågått siden i sommer.

– For å redusere klimagassavtrykket fra betongsammensetningene må klinkerandelen i betongen ned. Redusert andel klinker forlenger herdetiden, som medfører at hulldekkene må herde lenger før de kan kappes og løftes. Det er viktig å ha kontroll på fasthetsutviklingen for å få en mest mulig rasjonell produksjon. Vi har jobbet iherdig for å finne den optimale betongsammensetningen, sier Britt Blom Marstrander, teknologi- og utviklingssjef i Spenncon.

– Hulldekkene i lavkarbonklasse ekstrem har et klimagassavtrykk på 61,6 kg CO2ekv per tonn, og betongsammensetningen i seg selv har et avtrykk på 128 kg CO2ekv per m3, skriver selskapet.

– Norske hulldekkeprodusenter har gradvis redusert utslippene for sine produkter, det er viktig fordi hulldekker av betong brukes i veldig mange nærings- og boligbygg. Generelt er utslippene kuttet med rundt 50 prosent på få år, miljøprofilen for etasjeskiller av betong er dermed bedre enn for alle andre materialgrupper. Når Spenncon nå lanserer hulldekker med ekstremt lave utslipp er det imponerende, det finnes ingen hulldekkeprodusenter som har dokumentert så god miljøprofil. Dette er bedre enn andre norske, nordiske og europeiske hulldekkeprodusenter, sier John-Erik Reiersen i bransjeforeningen Betong Norge i en kommentar.