Søreidpollen

LarsJønsson

LarsJønsson

HLMark

HLMark

Byggadministrasjon

Byggadministrasjon

Konstruksjonsteknikk

Konstruksjonsteknikk

EspelidTormod

EspelidTormod

Gravdalhage

Gravdalhage

Montal

Montal

BWH

BWH

TotalSprinkler

TotalSprinkler

VengeVidar

VengeVidar

I Dolvikbakken på Søreide i Bergen har Lars Jønsson ført opp 37 boliger fordelt på to bygg for BOB Eiendomsutvikling.

Fakta

Sted: Søreide

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad: 120 millioner kroner ekskl. mva.

Bruttoareal: Cirka 5.800 kvadratmeter

Byggherre: BOB Eiendomsutvikling

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: HLM Arkitektur

Landskapsarkitekt: Norconsult

Rådgivere: SØK: Sweco l RIB: Kontruksjonsteknikk l RIBr: Konsepta l RIVA: Harald Bjørndal Byggadminstrasjon

Underentreprenører og leverandører: Rørlegger: Chr. M Vestrheim l Ventilasjon: Venty l Elektro: Kjell Hansen Elektro l Grunnarbeid: Sartor Drange l Tømrer: Tormod Espelid l Pussfasade: AS Betongindustri l Fasadeplater: Lars Jønsson l Betong: Allbygg l Betongelement: Contiga l Heis: Alt Heis l Taktekking: Protan Entreprenør l Branntetting: Firesafe l Maling: Christensen & Heimdal l Gulvbelegg: Stigen & Kronheim l Rekkverk, glass og aluminium: Montal, Fana Glass l Blikkenslager: Vidar Venge l Lås og beslag: Heikki Bruvik l Vinduer og dører: Nordan l Porter: Norsk Portservice l Betonggulv og summing: Industrigulvspesialisten l Flislegger: Bru & Wiese-Hansen l Sprinkleranlegg: Total Sprinkler l Innvendige trapper: Hagen l Parkett: Select Gulv l Kjøkken: Drømmekjøkkenet l Anleggsgartner: Gravdal Hage & Anlegg l Rent tørt bygg: Servicealliansen

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Prosjektet er tegnet av HLM Arkitektur og ført opp i en total-entreprise. Byggene har tre eller fire etasjer og har et samlet areal på cirka 5.800 kvadratmeter, inkludert parkeringskjeller med tilhørende boder. Entreprisekostnaden er på 120 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i mars 2022 og det bygningsmessige ble fullført i november 2023. Uteområdene ble ferdigstilt våren 2024.

Kort byggetid

Daglig leder Per Einar Rotvoll i Lars Jønsson forteller at tilgang på byggematerialer og kort byggetid var de største utfordringene i prosjektet.

– Vi brukte BIM på hele prosjektet og praktiserte en enkel versjon av Lean Construction, sier Rotvoll.

Bilfritt

Det er 28 rekkehus over to plan og to leiligheter i Bygg B. I Bygg C er det fire rekkehus og tre leiligheter. Leilighetene er fra 49 til 94 kvadratmeter BRA og har to eller tre rom. Rekkehusene er fra 117 til 131 kvadratmeter BRA. Fire rekkehus har fire rom, 24 har fem rom, tre har seks rom og et har sju rom.

Alle boligene er gjennomgående og har dermed gode lysforhold. Alle har også egne terrasser eller balkonger. Rekkehus på bakkeplan har delvis skjermede inngangsparti. Både boliger og uteområder har universell tilgjengelighet. Solforholdene er gode. Fra en del av boligene er det sikt til Dolviken og Grimstadfjorden. På vestsiden av prosjektet ligger Fylkesveg 557 (Ytrebygdsvegen) og det vil derfor ikke komme bygg som skjermer for solen.

Kjøperne hadde muligheter for tilvalgsløsninger angående blant annet kjøkken, bad, gulv og fliser. Uteområdene er omfattende og påkostet. Og med parkering under bakkenivå er det bilfritt. Alle boliger har egen biloppstillingsplass. Det er både innendørs og utendørs sykkelparkering.

I nærområdet er det dagligvarebutikker, bussterminal, gangveier og annen bebyggelse.

Sammensatt bomiljø

Sivilarkitekt og partner Ragnvald Winjum i HLM Arkitektur forteller at Bygg B og C er deler i en større utbygging i Dolviken.

– Hele prosjektet består av ulike typer boligbygg, noe som gir grunnlag for et sammensatt bomiljø. Byggene, sammen med utomhusanlegg med felles møteplasser, lekeareal og parkerings-areal, utgjør et stabilt og hyggelig miljø. Målet er sosial bærekraft. Det er derfor lagt vekt på å skape en mangfoldig frodighet med ulikt uttrykk på byggene, sier Winjum.

Bygg B er et rekkehus i to høyder, altså to rekkehus oppå en annen. De øverste rekkehusleilighetene har inngang fra en svalgang i tredje etasje og fra parkeringsetasje. Bygg C er en fire-etasjes blokk med tre leiligheter på ett plan og fire rekkehusleiligheter i andre og tredje etasje. De to-etasjes leilighetene har inngang fra bakkeplan på nordsiden av bygget.

– De to byggene kranser rundt en sørvendt felleshage med lekeplass. Bygg B ligger som en skjerm mot veien. Balkonger og private uteplasser vender ut mot felles-hagen. Området ligger i en vestvendt skråning med utsikt vest- og nordover mot Dolviken og Løvstakken. Vi har lagt stor vekt på å lage gode felles uterom og god terrengtilpassing. Mellom byggene i de tre byggefeltene legges det opp til felles uteområder tilpasset til lek og aktivitet. Uteområdene ved bygg B og C får varierte overflater. Uteområdet blir mer bearbeidet på hagesiden med uteplasser og lekeapparater. Oppholdsrom og soverom har store vindusflater og balkong eller uteplass mot hageside. Leiligheter i bygg B har balkong/uteplass både på hagesiden og mot fjorden og utsikten, sier Winjum.

Plasstøpt betong og hulldekker

Søreidpollen er planlagt og ført opp etter Tek17. Ventilasjon og oppvarming av bygg og tappevann skjer med Nibe avtrekksvarmepumpe. Panelovner kan ta kuldetopper. Boligene er i energiklasse B.

Byggene er fundamentert på en sprengsteinsfylling og det er masseutskifting til fjell. Leiligheter med gulv på grunn har membran og er forberedt for ventilering mot radon.

Bygg B er slakt buet, mens Bygg C er rektangulært. Parkeringskjeller og fundamenter er i plasstøpt betong. Etasjeskiller i plan over garasje og over plan 2 er av hulldekker. Stål supplerer bærekonstruksjonen. Takene bæres av stålplater og er isolert og tekket med folie. Begge byggene har hvit Sto-puss på fasadene.

I boligene er det parkett eller laminat på gulv og helflisete baderom. Veggene er plassbygd av gips og stender. Himlingene er av plassbygd gips.

Det er støydempende tiltak på fasader og vinduer mot Ytrebygdsvegen.

Det er brukt steinull som isolasjon i yttervegger og tak. Vinduer har en U-verdi på 0,8. Trykktesting viser en luftveksling på 0,5 per time.

Det er nedkast til nedgravde søppelcontainere ved inngang til prosjektet.

Da byggeaktiviteten var på topp var knapt 50 personer med. Søreidpollen er ført opp uten ulykker med personskade.


Flere prosjekter