Ian Jogole (HENT), Ole-Martin Rognerud (Aspelin Ramm), Øystein Sjøstrand ( LPO Arkitekter), Øyvind Stenstad (HENT) og Helge Seim (Ing. Seim & Hultgreen) tok i mot Årets Bygg-prisen for Sommerrokvartalet. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Ian Jogole (HENT), Ole-Martin Rognerud (Aspelin Ramm), Øystein Sjøstrand ( LPO Arkitekter), Øyvind Stenstad (HENT) og Helge Seim (Ing. Seim & Hultgreen) tok i mot Årets Bygg-prisen for Sommerrokvartalet. Foto: Sindre Sverdrup Strand

Sommerrokvartalet kåret til Årets Bygg 2022

Storprosjektet Sommerrokvartalet er kåret til Årets Bygg 2022. Vinneren ble utropt i forbindelse med Byggedagene, som ble arrangert på Clarion hotel The Hub i Oslo i regi av Byggeindustrien/bygg.no, onsdag kveld.

Hotellet Sommerro inviterer til art deco-luksus på Solli Plass i Oslo. Ved siden av et totalrehabilitert hotell består milliardprosjektet Sommerrokvartalet av parkområder, restauranter og boliger utviklet etter alle kunstens regler.

I tillegg til rehabiliteringen av rundt 7.000 kvadratmeter av det gamle 30-talls-kontoret til elektrisitetsverket Oslo Lysverker, har byggherre Aspelin Ramm og totalentreprenør HENT bygget rundt 30.000 kvadratmeter nybygg, både til hotelldelen av kvartalet, men også tre boligtårn med totalt 56 leiligheter skjermet bak de historiske teglsteinsveggene ut mot Solli Plass.

Hotellet Sommerro rommer seks restauranter, to barer, 231 hotellrom og -suiter, møte- og selskapslokaler, bibliotek og kulturscenen Lysverker Scene. Bygget rommer også en velværeavdeling på 1.400 kvadratmeter med behandlingsrom, medlemsgym og det fredede Vestkantbadet.

Aspelin Ramm kjøpte Sommerrokvartalet sammen med Stordalen-selskapet Strawberry, og startet forprosjektering tidlig i 2018. 1. januar 2019 startet Veidekke grovriving på tomten. Senere den våren signerte HENT avtale med Aspelin Ramm om bygging, og entreprenøren var på plass i juni for å starte på milliardprosjektet.

Så godt som alt av nybygg i prosjektet har grensesnitt mot gammel og verneverdig bebyggelse, om det er boligdelen som deler vegg med det gamle 30-tallsbygget eller en splitter ny takterrasse og restaurantbygg som er bygget på toppen, noe som har vært utfordrende for entreprenøren.

Bebyggelsen i kvartalet som stammet fra 1957 er revet i sin helhet, og så har man tatt vare på bygningsmassen fra 1931. 30-tallsbygget er rehabilitert med en kvalitet på utførelsen som skal overbevise svært kravstore gjester ved luksushotellet.

Sommerrokvartalet er sertifisert i Breeam, og har karakteren Very Good.

Juryleder Per-Arne Horne påpeker at det er et omfattende arbeid som ligger bak kåringen av Årets Bygg 2022.

Foto: Sindre Sverdrup Strand
Foto: Sindre Sverdrup Strand

– Juryen har en stor oppgave og går totalt gjennom flere hundre prosjekter før man lander på fem finalister og til slutt en vinner. Som vanlig var det en rekke gode kandidater inn i finaleheatet, men vi landet til slutt på en meget verdig vinner, sier Horne.

Han peker på at det hvert eneste år leveres en rekke gode prosjekter som utmerker seg innen mange områder, og at det dermed er en krevende oppgave å kåre de aller beste prosjektene.

– Vi får gjennom dette arbeidet en god innsikt i mange prosjekter, og dermed også mulighet til å finne momenter som viser hvrodan de beste prosjektene totalt sett utmerker seg, sier Horne, og understreker at dette er en helhetspris som samler en rekke ulike momenter.

– Årets Bygg er en helhetspris hvor prosjektene skal ha dokumentert fremragende gjennomføring i henhold til en rekke sentrale punkter. Det omfatter blant annet seriøsitet, samarbeid i byggeprosessen, innovasjon, god byggeskikk/arkitektur, HMS og miljø og selvsagt en god kvalitet på totalproduktet, sier jurylederen.

Han viser til at et godt samarbeid mellom partene i utbyggingen, i tillegg til kvaliteten på selve arbeidet som er blitt gjort, samt hvrodan dette prosjektet tilfører omgivelsene noe nytt, som avgjørende i årets kåring.

– Dessuten er også både innovasjon og miljøfokus noe vi ser på, legger Horne til.

Han viser til at det bygges en lang rekke gode prosjekter i Norge i løpet av et år, og at man gjennom denne kåringen får vist frem hva næringen skaper.

– Det er liten tvil om at det er mange gode eksempler på flotte prosjekter som er bygget i løpet av fjoråret, ikke minst eksemplifisert gjennom Sommerrokvartalet, sier han.

Juryens trekker blant annet også frem at bevaringen og omformingen til hotell og serveringssteder er utført med stor omsorg for detaljene og den integrerte kunsten av blant annet Per Krogh. Valg av nye materialer og møbleringen løfter prosjektet ytterligere og bygger videre på den eldre arkitekturen med respekt, men samtidig med en tydelig og moderne identitet.

Fakta Sommerrokvartalet

Sted: Oslo
Prosjekttype: Rehabilitering/nybygg hotell/bolig
Bruttoareal: 37.000 kvadratmeter
Byggherre: Aspelin Ramm
Byggherrerepresentant: Insenti
Totalentreprenør: HENT
Kontraktsum eks. mva.: 1,25 milliarder kroner
ARK: LPO Arkitekter
LARK: SLA Norge
Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIBr: TekØk Rådgivning l RIEn, Ansvarlig SØK: HENT l RIE: Bjørn Jørgensen l RIG: Multiconsult l RIA: Brekke & Strand Akustikk

Les mer om prosjektet her

Øvrige nominerte til prisen var: Gullhaug Torg 5, The Plus, VIA Vika og Saemien Sijte.

Juryen består av:

  • Per-Arne Horne (DiBK) (juryleder)
  • Heikki Eidsvoll Holmås (EBA)
  • Harald Martin Gjøvaag (Union)
  • Tone Nakstad (Norsk forening for fjellsprengningsteknikk)
  • Trine Dyrstad Pettersen (Byggevareindustriens Forening)
  • Arve Brekkhus (Byggeindustrien/bygg.no)
  • Lene Eikefjord (Byggenæringens Mediesenter)