Sognsveien 66

Sognsveien 66

Sognsveien 66

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boliger med 58 leiligheter

Kontraktsum eks. mva: 140 millioner kroner

BTA: 5.000 kvm

Byggherre: Peab Bolig AS

Totalentreprenør: Peab AS

Arkitekt og LARK: Arkitektskap AS

Rådgivere: RIB: Boro Bygg - RIV: Comfort Consult - RIAKU: ÅF Brekke & Strand Akustikk - RIG: Multiconsult - Ventilasjon: Delta Tek - RIE: Heiberg & Tveter

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeid: Kaare Mortensen - Elektro: EDA Elektro Data Strømmen - Ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Rør: Oslo VVS-Service - Heis: Kone - Spunt- og pelearbeid: Seierstad Pelemaskiner - Kjerneboring: Kapptec - Forskalingssystem: Peri - Prefab hulldekker og balkonger: Spenncon - Badekabiner: Part AB - Glasskyvevegger: Joinex - Takktekking: Protan Tak - Alu.vinduer og -dører: Saint-Gobain Bøckmann - Vinduer: NorDan - Blikkenslager: Erling Freitag - Mur, puss og flis: Ole K. Karlsen MPF - Gulvavretting: Fron Betong - Kjøkken/garderobe: Arens - Hvitevarer: Bosch/Siemens - Parkett: Bo Andrén - Malerarbeider: Karl Myhre Malerforretning / Edvardsson Entreprenør - Gulvbelegg: Byggbelegg Elvestad - Rekkverk: GBS Produkter - Nettingboder: Team Bygg - Låser og beslag: TrioVing - Systemhimlinger: Acusto - Brann- og ståldører: Daloc - Utomhus: Sport & Grøntanlegg - Stillas: Christiania Stillas - Brannsikring: Norsk Brannforebygging - Porter: Hörmann - Tredører: Dooria

Rett ved trikkeholdeplassen, på motsatt side av Ullevaal Stadion, har beboerne nå flyttet inn i Sognsveien 66. De 58 leilighetene i Peabs nye boligprosjekt ble overlevert med null feil.

Normalt sett burde det være støyproblemer knyttet til å etablere boliger såpass tett opp til den forholdsvis tette biltrafikken i Sognsveien og ved siden av Sognsvannsbanen. Noen tiltak var nødvendige, men langt færre enn hva man kunne forvente.

Boligblokka legger seg i en vinkel langs T-banesporet og Sognsveien, og skaper et attraktivt og skjermet uteområde mot sør og vest. Bygget legger seg i grenselandet mellom det livlige og urbane livet mot øst og sin strake motsetning i vest. Det indre gårdsrommet må ha en av storbyens mest attraktive gjenboere – Sogn Hagekoloni. De 204 små hyttene og parsellene der vil alltid sørge for at nabolaget forblir stillferdig. Det måtte interessentene også ha innsett da prosjektet ble lagt ut for salg. Leilighetene gikk forholdsvis raskt unna, selv med virkningene av finanskrisen underveis. Ikke overraskende er alle leilighetene nå solgt.

Kunne vært annerledes
Oppstarten med grunnarbeider var i januar 2009. En uforutsett teleledning gikk tvers over tomta, og kunne ha forsinket arbeidene med noen uker, dersom ikke det hadde vært beregnet god tid. Vinkelbygget med parkeringskjeller er pelet til fjell med pelehoder, med støpt bunnplate, og prefab og hulldekker. Men det var det egentlig ikke planlagt som.

− Det var opprinnelig et modulbygg. Men vi bestemte oss for å bygge på ordinært vis. Vi hadde god kapasitet i 2008. Da bestemte vi oss for å prosjektere på nytt, blant annet ble bæresystemet gjort om. Det er nå en strategisk avgjørelse i Peab at vi bygger selv med egne, dyktige tømrere og ikke setter sammen modulbygg. Det blir mindre utsatt for setninger, og med tanke på lyd og akustikk er det også mye bedre, sier prosjektleder Geir Egil Nordang.

Privat uteplass
Arkitektskap har tegnet bygget, og arkitekt Åse Aspen var bevisst på å utnytte beliggenheten i gårdsrommet i sørvest.

– Svalgangen ligger jo mot denne solsiden og det var viktig å gjøre denne til et viktig element med et positivt innhold. I tillegg til å la det bli et spill i fasaden, hadde vi her anledning til å utvide deler av svalgangen til en privat uteplass for de respektive leilighetene, sier Aspen.

Bygget trapper ned mot sør fra fem til tre etasjer. Det igjen skaper store terrasser for de åtte treroms leilighetene. Men, som nevnt, roen og stillheten i uteoppholdsrommet mot vest er bemerkelsesverdig lite influert av den hastige trafikken i området rundt.

− I prosjektet fikk kjøperne anledning til å velge planløsning i de ellers like toroms leilighetene. Enten med soverom på øst- eller på sørvestsiden.

Nå viste det seg at det var kun to av 50 leiligheter som valgte stue mot øst. Det medførte at disse to til slutt også gikk for løsningen med stue mot hagekolo-nien i sørvest. Derved oppnådde vi en gjentakelseseffekt med mer rasjonell og effektiv fremdrift, sier prosjektleder i Peab Bolig, Terje Hjelseth.

Glasskyvedør i stua
Selv med gjennomgående leiligheter og svalgangsløsning har rådgivende lydkonsulent kun ett klart synlig tiltak i planløsningene. For å begrense utestøy og som en skjerming mot svalgangen er den ytterste delen av stua delt av med en glasskyvedør.

– Det må jo være opp til den enkelte beboer hvordan denne skal utnyttes, men vi ser for oss at det blir en privat sone mellom stua og den private delen av altanen. Kanskje med grønne vekster som i en slags vinterhage, forklarer Aspen.

Gjennom grundige analyserer har Peab Bolig truffet målgruppen godt. Toroms leiligheter på 43 kvm er så langt mangelvare i denne delen av byen. Med tanke på den nære beliggenheten til universitetsmiljøet på Blindern, er dette et segment som på langt nær er utnyttet til fulle.

Nå utgjør nettopp Universitetet i Oslo en betydelig del av målgruppen. De har behov for å kunne ta i mot stipendiater for kortere eller mindre perioder, og har gått til anskaffelse av 13 toroms leiligheter.

På toppen i femte etasje er det seks toroms leiligheter med en treroms leilighet mellom seg. Her har driftige pårørende, i samarbeid med bydel Nordre Aker, gått til anskaffelse av boliger for beboere med særskilte behov. De er fullfinansierte gjennom Husbanken og har dannet et eget borettslag. Treromsleiligheten skal i denne forbindelse fungere som baseleilighet for tilsyns- og omsorgspersonale.

Null feil
Peab setter mye inn på innarbeidede nullfeilsprosedyrer og leveringslogistikk. Å oppnå null feil er i seg selv et mål, men det settes også inn store ressurser i overleveringsfasen på å få kunden til å føle seg vel ivaretatt. Ca. 30 dager etter selve overtakelsen kommer det igjen ansatte fra Peabs egen serviceavdeling og går gjennom leilighetene med kjøperne på nytt. Denne gangen for å forsikre seg om at alle brukermanualer er forstått og for å eliminere eventuelle brukerfeil.

KIWI ble også med på eiersiden da tomta ble overtatt fra Oslo kommune. Forretningsmessig er også beliggenheten sentral, og i hjørnet på grunnplanet finnes da også en KIWI-butikk på 500 kvm.

Sognsveien 66 er et ektefødt Peabprodukt; Peab Bolig utviklet prosjektet og overlot stafettpinnen videre til totalentreprenøren Peab.

− I et slikt prosjekt har entreprenørene i Peab Entreprenør et svært godt samarbeid med Peab Bolig hvor det prioriteres en felles målsetting om en optimalisering av prosjektet. Dette samarbeidet fungerer alltid svært godt uten noen form for uoverensstemmelser, sier Nordang.

Tekst og foto: Trond Joelson