Snøporten

Foto: Treprosjekt ASFoto: Treprosjekt ASFoto: Treprosjekt ASFoto: FTreprosjekt AS
Backelogo

Backelogo

Norconsultlogo

Norconsultlogo

Viam

Viam

FurulundSigurd

FurulundSigurd

Mjøndalen

Mjøndalen

Protanlogo

Protanlogo

ATtre

ATtre

HadelandStål

HadelandStål

Artea

Artea

Hfasaderglassteam

Hfasaderglassteam

Treprosjekt

Treprosjekt

Franke

Franke

GunnarHippe

GunnarHippe

OsloVVS

OsloVVS

UllensakerRenhold

UllensakerRenhold

BrødreneMyhre

BrødreneMyhre

Lianlogo

Lianlogo

Da skianlegget SNØ sto ferdig i 2020, var det kun starten på utviklingen av en ny bydel i Lørenskog. I løpet av et par års tid vil Snøbyen inneholde flere kontorbygg med næringsarealer på bakkeplan. Første entreprenør ut på kontor- og næringslokaler er Backe Romerike med sitt bidrag på Snøhus 1 og Snøhus 2, en vei/bru og en stor p-kjeller.

Fakta

Sted: Lørenskog

Prosjekttype: Parkerings-, kontor- og næringsarealer

Byggherre: Snøbyen Utvikling AS

Areal BTA.: 8.000 kvadratmeter kontorer/næring og cirka 15.000 kvadratmeter parkering

Totalentreprenør i en samspillsentreprise: Backe Romerike

Kontraktsum eks. mva.: 321 millioner kroner

Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen AS Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB, RIByFy, RIBR, RIA, RIG og Inggeo: Norconsult l RIE og utførende: Romerike Elektro l RIV vent og utførende: Bryn Byggklima l RIV rør og utførende: Oslo VVS Service l Teknisk prosjektledelse og ITB-koordinator: Viam Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Sigurd Furulund Maskin l Betong: Gislebye Bygg l Stål og prefab: Åkrene Mek Verksted l Mur- og flisarbeid: Mjøndalen Mur og Puss l Tømrer: Hadeland Stål og Gipsmontasje l Solavskjerming: Hunter Douglas Norge l Vinduer: Lian Vinduer l Laminatdører: AT Tre l Stål- og branndører: Daloc Norge l Taktekking: Protan Entreprenør l Trapper og rekkverk: Stokke Stål l Glass og aluminium: H-Fasader Glassteam l Maler: Artea Malermester l Gulvbelegg og tepper: Andersson & Kjærnsmo l Himling og Innv. glassfelt: Moelven Modus l Oppmerking P-hus: Christiania Oppmerking l Skilting og foliering: Axi l Branntetting og -isolering: Oslo Brannsikring l Heis: Orona Norway l Landmåler: Anko l Kjerneboring: Mimax l Peling: Brødrene Myhre l Røykluker: Velux Commercial Bramo l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Lås og beslag: Lås & Sikring l Blikkenslager og fasade: Franke Onsrud Blikkslageri l Spesialinnredninger: Treprosjekt

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien.

– Jo, vi bygger en ny bydel her. Det skal handle om aktivitet – Livet er best i bevegelse. Bydelen skal være et kompetansemiljø innenfor skisport og snø. Men vi ekskluderer ikke andre, vi går også bredere ut og søker etter flere typer virksomheter. Snøhus 1 og 2 er de første næringsbyggene etter SNØ, det neste blir et næringsbygg på mellom seks og sju etasjer i vest, sier prosjektsjef i Snøbyen Utvikling, Ole Morten Huser.

Eierne bak Snøbyen Utvikling AS – Selvaag, Canica, Oslo Pensjons-forsikring, Baumann Invest, Malling & Co. og Lørenskog Kommunale Pensjonskasse – er alle solide aktører med lang fartstid og god erfaring i eiendomsutvikling.

Ambisjonene er det heller ikke noe i veien med, det opplyses at det i Snøbyen ved ferdigstillelse vil være mer enn 2.000 arbeidsplasser fordelt på i alt 200.000 kvadratmeter der SNØ Skiarena utgjør ca 50.000 kvadratmeter.

Arkitekt har vært Reiulf Ramstad Arkitekter, der forslaget til utforming skulle fremstå som en forlengelse av SNØ i nord. – SNØ skal gi assosiasjoner til en isbre, og Snøhusene skal være som kalving fra isbreen. Næringsbygget som kommer vest for Snøhusene skal kunne ses som fjell som breen ligger langs med, forklarer Huser.

Aktive leietakere

Man kan trygt si at de to leietakerne i Snøhusene har begge kjernevirksomhetene innen aktivitet. Brav, med merkevarene Swix, Lundhags, Helsport og Toko, leier hele Snøhus 1. Foruten kontor-
arealer fra andre til femte etasje, har Brav etablert sin første concept store i første etasje.

I Snøhus 2 vil etter hvert også Wang Toppidrett og Wang Ung flytte inn. Etter at skolen inntok Romerike, har den hatt midlertidig opphold i noen paviljonger i området. Fra skolestart høsten 2022 vil hele 570 elever ta i bruk fra og med halve andre, til og med hele femte etasje.

– De to leietakerne som er på plass i Snøhus 1 og 2, passer perfekt inn i bydelen vi bygger. De skaper en verdi utover det å være leietakere; de er med og bygger et miljø. Vi er nå i kontakt med flere interessenter for næringsarealene i første etasje i Snøhus 2, bekrefter Huser.

Snøhus 1 og 2 henger sammen i alle etasjer med et mellombygg med glassfasader, der ligger også den felles hovedinngangen.

Utvendig trapp

Mellom Snøhus 1 og SNØ er det bygget en større utvendig landskapstrapp på mot veien Snølia og hotellet til Thon. Den vil garantert bli mye brukt. ikke kun som transportareal, men også som et rekreasjonsområde blant beboere og brukere – og ikke minst av elevene på Wang.

Under prosjektet ligger en stor p-kjeller på 18.000 kvadratmeter fordelt på to plan, og med plass til i underkant av 400 biler. Den skal ikke bare skal løse parkeringsbehovet for brukerne av SNØ. Den skal også betjene hele den kommende næringsdelen.

– Tomta er skrånende fra øst til vest, men også fra nord til sør. Å bygge veien mellom snøhusene og boligprosjektet Snølia, var en utfordring. Kjelleren er bygget som et fundament for de kommende Fjellhusene. Hovedgata i den nye bydelen ligger over p-kjelleren og mellom de kommende Fjellhusene og Snøhus 1 og 2, sier Huser.

– Det har vært et stort og komplekst prosjekt. I praksis er det fire prosjekter; de to byggene, p-kjelleren og brukonstruksjonen, forteller prosjektleder Henrik Huseby i Backe Romerike.

Veien opp forbi Snøhusene var en forutsetning for å få på plass Thonhotellet som nå er under bygging. Fjellskjæringen har en høydeforskjell på 20 meter.

– Spørsmålet var hvordan man skulle få på plass den veien. På et tidlig tidspunkt ble det også drøftet en løsning med å bygge støttemurer og fylle opp. Da vi begynte her høsten 2019, begynte vi med fjellsikring og prosjektering av brukonstruksjonen, før vi startet med støping av fundamenter før jul samme år. I mars 2020 begynte vi med prefaben. Deretter sprengte vi og gravde ut p-kjelleren, før vi begynte med de to snøhusene, forklarer Huseby.

Han forteller videre at byggingen krevde et samarbeid med koordineringsmøter med entreprenørene på de to nærliggende prosjektene i øst. Strenge sikkerhetsregler måtte også følges når det gjaldt en høyspentledning i vest.

Snøhusene har bæring i stål og prefabrikkert betong, med hulldekker, stålsøyler og -dragere og sandwich veggelementer. Fasadene består av en hvit aluminiumsplate med nok en perforert aluminiumsplate liggende utenpå.

– Det hvite og det transparente skal svare for de overordnede arkitekturpremissene vi har i Snøbyen, forklarer Huser.

Energisentral for området

Utbyggerne har anlagt en felles energisentral for hele området. Energien fra varmepumpene på SNØ som brukes for å kjøle ned anlegget, legges inn i fjernvarmenettet.

Backe Romerikes råbyggleverandør brukte en helelektrisk beltegående mobilkran for innheising av elementene.

– Det har vært prosjektutvikling underveis, uten at store deler av kontrakten har blitt reforhandlet. Ingen endringer har kommet som et sjokk, selv om prosjektet har blitt utvidet en del underveis, opplyser Huser.

– Ja, det har vært en utvikling fra opprinnelig kontraktsum til i dag, med en del større tilleggsbestillinger, bekrefter Huseby. – Men det har vi stort sett vært enige om. Det har vært et bra samarbeid med byggherre, der vi etter et stort og komplekst prosjekt lander støtt på begge beina, avslutter Huseby.


Flere prosjekter