Sola Airport Arena. Foto: SignifySola Airport Arena. Foto: SignifySola Airport Arena. Foto: SignifySola Airport Arena. Foto: Signify

Smartkontor åpnet med 3D-printede lysarmaturer

IT-selskapet Atea flyttet nylig inn i nye kontorer i Sola Airport Arena i Rogaland, og det moderne kontoret kommer blant annet utstyrt med noe av det siste innen belysning.

Det er Signify, tidligere Philips Lighting, som har stått for levering av belysningen i det nye kontoret, og de har blant annet brukt 3D printede armaturer for å oppfylle Ateas ønsker, skriver Signify i en pressemelding.

– Ved å 3D printe en del av armaturene forkorter vi design- og produksjonstiden betraktelig, og sikrer at armaturet lever opp til de ønsker og behov som Atea har, forteller Tord Christensen, landssjef hos Signify i Norge.

– Armaturene i bygget er tilknyttet løsningen Interact Office, som er en del av vår IoT-plattform. Løsningen er basert på Power-over-Ethernet, noe som betyr at strøm tilføres via ethernet kabelen til hver armatur. Switcher fra Cisco bidrar til å forsyne armaturene med strøm og kommunikasjon, og er en del av byggets IT-nettverk. Dermed blir det en enklere installering, og LED-teknologien bidrar til et veldig lavt strømforbruk, fortsetter Christensen i pressemeldingen.

Lys for lyse hoder

Armaturene har sensorer med funksjonalitet som samler data. Ved hjelp av en mobilapplikasjon kan medarbeiderne selv tilpasse lyset til deres personlige behov. I tillegg vil lyset selv regulere seg ut fra mengden dagslys som strømmer inn gjennom vinduene.

I fellesområdet som huser kantinen og avslappingsområder, er det installert Human Centric Lighting, som betyr at lyset tilpasses brukernes døgnrytme. Lyset avspeiler hvilken tid på dagen det er, og skal, ifølge pressemeldingen, øke både produktivitet og konsentrasjonsevne. De forskjellige sonene for arbeid og avslapping er markert ved hjelp av belysningen.

Excellent

Systemet kan også integreres med Outlook og diverse bookingsystemer, slik at belysningen kan brukes til å signalisere hvilke rom som er ledige. Såkalt Wayfinding kan også tilbys via VLC (Visible Light Communication) i armaturerne for å hjelpe medarbeidere å finne frem i bygget med hjelp av en mobilapplikasjon.

– Brukerne skal alltid være i fokus, og i et smart bygg vil det være overordnet enhver teknologisk installasjon. Vi er derfor veldig fornøyde med lyset i vårt nye kontorbygg, og evnen det har til å skape rom i rommet. Det er viktig for oss at bygningen har den beste og nyeste teknologien, at den er grønn. Koblingen mellom Smart og miljøvennlig og bærekraftig er tett slik vi ser det, og det at bygget vårt sertifiseres som BREEAM Excellent bekrefter nettopp dette. LED-lyset og den intelligente styringen av lyset hjelper oss ytterligere til å oppnå dette. Ved å ha en konvergert infrastruktur sikrer vi at bygningen også i fremtiden kan holdes oppdatert og tilpasses nye teknologier, uttaler Espen Riska, direktør i Atea Stavanger.

Signify ble det nye firmanavnet til Philips Lighting 16. mai 2018. Den juridiske navneendringen i Norge skjer i begynnelsen av 2019.