Skatteetaten advarer om svindelforsøk i forbindelse med skattemeldingen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
Skatteetaten advarer om svindelforsøk i forbindelse med skattemeldingen. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Skatteetaten advarer mot utspekulert svindel

Skattemeldingen er ventet i disse dager. Svindlere utnytter dette med utspekulerte forsøk på å lure folk, advarer Skatteetaten.

Denne uken begynner Skatteetaten utsendelsen av rundt fem millioner skattemeldinger. Da øker gjerne også svindelforsøkene, opplyser Skatteetaten.

– Svindelforsøkene blir stadig mer utspekulerte og får utseende som blir svært troverdig. Det gjør at folk må være ekstra på vakt når det tilsynelatende kommer meldinger fra for eksempel oss i Skatteetaten med lenker eller innlogging, sier direktør Ragna Fossen for sikkerhetsstaben i Skatteetaten.

Svindlerne sender ofte eposter eller tekstmeldinger hvor logoer og utforming ligner den de gir seg ut for å være fra, forklarer Fossen.

Svindlerne endrer taktikk

Epost eller meldinger med QR-koder blir stadig mer vanlig. Slike koder er lette å skanne. Da er det viktig å forstå at du kan bli ledet til nettsider som samler sensitive opplysninger om deg eller sprer skadelig programvare.

– Når utformingen eksempelvis er helt likt Skatteetatens logo og farger, må folk vite at vi aldri sender lenker uoppfordret som du skal klikke deg inn på, eller be om innlogging direkte. Vi etterspør heller ikke bank- eller kredittkortopplysninger i disse kanalene, sier Fossen.

Hun sier det er et økende omfang på phishingforsøk i Norge og globalt, men at bevisstnivået, skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt er forbedret.

– Likevel endrer også svindlerne taktikk, og mange blir fortsatt lurt til å klikke på lenker, sier Fossen.

Skatteetatens tips

Skatteetatens har en rekke råd og tips om hva man kan gjøre for å forhindre at du blir lurt. De ber deg blant annet se nøye på eposter og SMS-er du får. Av andre tips er:

* Ta en kritisk vurdering av eposten/SMS-en og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.

* Sammenlign avsenderadressen med tidligere ekte e-poster/SMS-er. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å etterligne logoer, farger og språkføring.

* Vær særlig oppmerksom hvis du i en epost eller SMS blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.

* Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk, skriv heller selv inn internettadressen i nettleseren.

* Spesielt på mobil kan det være fristende å klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.

Skatteetaten opplyser at dersom man er i tvil, kan ringe etaten på 800 80 000.