Skapte luftig loftsetasje

Norge er fullt av trange, mørke loftsrom. Enten du bygger nytt eller rehabiliterer bør du derfor tenke på lyset og planlegge deretter.

Lys er viktig for trivselen. Har du utsikt kan du få en verdifull bonus sammen med økt gulvareal om du velger en løsning med takvinduer. Men planlegg med omhu.

Den ”halve” etasjen et loft ofte kalles kan bli en fullverdig etasje med gode og funksjonelle løsninger. Riktig plasserte takvinduer gir ikke bare lys, men også økt gulvareal og kanskje også utsikt?

Familien Solensteen Strand bor i et tett boligområde i Sund i Stavanger – like ved sjøen. En sjø de tidligere så lite til innenfra.

Loftstua i dette huset var mørk og innbød ikke til mye kos. Vinduer i gavl og et unnselig takvindu ga for lite lys. Ingen av vinduene gjorde det mulig å nyte den flotte utsikten utenfor. Det har det blitt forandringer på.

I samarbeid med arkitekt ble det utarbeidet en løsning familien har blitt svært begeistret for.

Gulvarealet økte
Nå har loftsetasjen blitt svært luftig med doble trillingtakvinduer i salongen og dobbelt takvindu over trappa i retning sjøen.

I tillegg har det blitt installert et takvindu mot nord i salongen og et tvillingtakvindu mot nord i soverommet. Vinduene mot nord er plassert så høyt i taket at de ikke gir utsyn mot nabo, men gir et mer dempet dagslys på solrike dager. Takvinduene mot nord gir også ekstra gode muligheter for utlufting på varme sommerdager.

De store trillingtakvinduene med sjøutsikt fører også til økt takhøyde i hele takvinduenes bredde. Dermed blir boarealet ditto større.

Disse store takvinduene er også topphengslet slik at familien kan gå ”ut” på taket med takvinduene som tak. Det er en luftig og fin løsning, som også kan brukes som solingsplass om det skulle knipe med uteplassen.

– Du skal ta hensyn til boligen og det utgangspunktet du har, sier arkitekt Aarrestad i Arkitektkontoret IHT AS. Hun har samarbeidet med husets familie og VELUX Norge AS om løsningene.

– Her kunne vi gi familien en helt ny opplevelse av loftsrommet. Nå kan de se ut og se skiftende lys og farger.

De seks store og små, som utgjør familien Solensteen Strand, er overveldet av resultatet og kjenner seg nesten ikke igjen i sitt eget hjem. Et hjem som har fått økt boareale takket være det store feltet med takvinduer i loftsstuen og tilbygget i inngangspartiet. Også i tilbygget er det benyttet VELUX takvinduer, men her i en tak-fasadeløsning.

Alle takvinduer og solskjerming, som ikke kan nås stående på gulvet, betjenes selvfølgelig med en trådløs kontrollpad.