Vigdis Lambrg

Skal få 1.100 arbeidsledige ingeniører i Rogaland i arbeid

NAV Rogaland har tildelt Metier en fireårig kontrakt om leveranse av arbeidsmarkedstiltaket «Prosjektstyring». 

Tiltaket har vært arrangert av Metier for høyt utdannede arbeidsledige i flere fylker i 14 år. Virksomheter i nedbemanningsprosesser benytter også tilsvarende.

– Vi gleder oss til å introdusere vårt program som gjør flinke folk til attraktive kompetansetilbydere, sier leder for Metier Arbeid, Vigdis Lamberg. Hun har vært ansvarlig for programmet siden starten og forteller om kontinuerlige tilpasninger parallelt med endringene i arbeidslivet.

– Vi fikk ideen for 14 år siden da IT-boblen sprakk. Tusenvis av ledige IT-folk møtte stengte dører i arbeidsmarkedet. Mange hadde årelang erfaring med prosjektarbeid, men ingen formalkompetanse. Vi mente at kombinasjonen av prosjektutdanning, sertifisering og støtte i jobbsøkprosessen ville gjøre folk til attraktive medarbeidere og Aetat som NAV het den gang, tente på ideen. Programmet åpnet dører som hadde vært stengt for arbeidsledige IT-folk» sier Lamberg og trekker sammenlikning til dagens arbeidsledige som blant annet teller svært mange dyktige folk fra oljebransjen.

– Flinke folk slåss om de samme jobbene både i og utenfor oljebransjen – og da gjerne utlyste stillinger. Når man vet at kun 20 prosent av ledige stillinger utlyses, får de fleste avslag eller hører ikke et pip i kjølvannet av søknader. Det skyldes manglende kompetanse om ansettelsesprosesser. For de som skal lese igjennom 200-300 søknader har dårlig tid og du har ikke mange sekunder på deg til å fange oppmerksomheten, sier Lamberg.

Strategier for å bli en dyktig selger av sin kompetanse til virksomheter som ennå ikke har utlyst stillinger gir best resultat:

1)Selg deg selv til de 80 prosent av arbeidsgivere som ikke annonserer ledige stillinger

2)Bli kvitt bransjeterminologien din. Få hjelp til å «oversette» din kompetanse til et språk som alle bransjer forstår. Da først fungerer CVen som døråpner til møter.

3)Sørg for å formalisere din prosjekterfaring og fyll på med ferske sertifiseringer og eksamener. Dette er generisk kompetanse og etterspørres i ALLE bransjer.

Det første informasjonsmøtet for søkere til kurset i Rogaland arrangeres 26. januar og nær 80 kandidater intervjues og konkurrerer om de første 12 kursplassene.

– Det er stor entusiasme i Rogaland omkring dette tiltaket. Både Stavanger Næringsforening med sine 25 bransjegrupper og NITO ønsker tiltaket velkommen. Og når vi nå først satser på arbeidsmarkedstiltak i Rogaland, vil vi åpne for et bredt samarbeid med lokale krefter, sier Lamberg.