Foto: Gorm Kallestad / NTB

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sjeføkonom: – Ikke et stramt budsjett

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea er ikke imponert over regjeringens innstramminger i budsjettet og viser til at oljepengebruken er høyere enn før koronakrisen.

Regjeringen kutter i oljepengebruken og foreslår å bruke 84,4 milliarder kroner mindre enn i år, totalt 322,4 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet ved inngangen til året, ned fra 3,6 prosent i år.

Sammenligner man med 2019, året før koronakrisen, er imidlertid oljepengebruken fortsatt vesentlig høyere enn den har vært tidligere.

– Budsjettunderskuddet skal gå ned. Koronatiltakene fases ut. Dette skjer som følge av at det går bedre i økonomien, det er mer eller mindre automatisk, sier Olsen til NTB.

Han sier han ikke mener regjeringen har lagt fram et spesielt stramt budsjett.

– Det er lett å komme til den konklusjon at dette er stramt, fordi de bruker vesentlig mindre enn i 2021. Men du kan snu på det og si at vi kommer ut av krisen med et budsjettunderskudd som er 75 milliarder høyere enn før krisen, sier Olsen.

Med koronakrisen i økonomien over og et stadig voksende pensjonsfond, har politikerne mye å gå på.

– Vi har ikke blitt satt på de helt store prøvene ennå. Jeg tror ikke regjeringen har måttet jobbe veldig hardt for å bare bruke 322,4 milliarder.

Han frykter at en ny regjering vil øke oljepengebruken ytterligere.

– Siste ord der ikke sagt om hvor stor oljepengebruken blir, min magefølelse går i retning av at man vil plusse på, sier Olsen.