Enslige førstegangskjøpere hadde råd til kun 2 prosent av boligene i Oslo i første halvår av 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Enslige førstegangskjøpere hadde råd til kun 2 prosent av boligene i Oslo i første halvår av 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Single førstegangskjøpere har råd til svært få boliger

Single førstegangskjøpere i Norge hadde i gjennomsnitt råd til 17 prosent av boligene i første halvår av 2022 – i Oslo kun 2 prosent, viser tall fra NBBL.

Oslo er kommunen der det er vanskeligst å etablere seg i med egen bolig. Det blir også stadig mer utfordrende i hovedstadens nabokommuner, viser ferske tall fra Norske Boligbyggerlags (NBBL) Førstehjemindeks.

Oslo, Lørenskog, Asker og Bærum er de vanskeligste kommunene å kjøpe bolig i. Kun 2 prosent av omsatte boliger i Oslo første halvår 2022 var innenfor budsjettet til en singel førstegangskjøper. I Lørenskog var det 3 prosent, Asker 3,3 prosent og Bærum 3,3 prosent.

Høyere priser enn inntekt

Tross store regionale forskjeller i boligprisutviklingen, har boligprisene i de fleste områder de siste årene steget mer enn typiske single førstegangskjøperes inntekt.

– En stor andel av boliglånene som innvilges innenfor bankenes fleksibilitetskvote, går i dag til førstegangskjøpere. Dersom utlånsforskriften strammes inn, slik Finanstilsynet foreslår, vil det kunne bli enda vanskeligere å få kjøpt sin første bolig, sier sjeføkonom Hilde Karoline Midsem i NBBL.

Indeksen illustrerer hvor ulike boligmarkedene er i Norge. I Årdal er 96 prosent av boligene mulig for single førstegangskjøpere å skaffe seg. I Oslo er tallet 2 prosent.

Størst budsjett i Bærum

Gjennomsnittlig boligbudsjett for førstegangskjøpere er 2,7 millioner kroner.

Kjøpekraften til en typisk førstegangskjøper har utviklet seg svært forskjellig i ulike regioner de siste ti årene. Den gjennomsnittlige single førstegangskjøperen i Norge hadde råd til en bolig til 2,7 millioner kroner i første halvår 2022.

I Oslo er dette budsjettet på 3 millioner kroner, mens førstegangskjøperen i Bærum har det største boligbudsjettet på 3,2 millioner kroner.

– Dersom det blir fall i boligbyggingen, vil boligprisveksten trolig komme tilbake, og det blir enda vanskeligere for førstegangskjøperne, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i NBBL.