Siljuslåtten sykehjem

På Rå i Ytrebygda bydel har HENT ført opp Siljuslåtten sykehjem med langtidsplasser for 90 beboere.

Fakta

Sted: Fana, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, sykehjem

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 200 millioner kroner

Bruttoareal: 12.000 kvadratmeter

Tiltakshaver: Etat for utbygging, Bergen kommune

Prosjektledelse: HR Prosjekt

Totalentreprenør og prosjekteringsledelse: HENT

Arkitekt: Asplan Viak

Rådgivere: RIB: Norconsult l RIV: Sweco l RIE: Structor

Underentreprenører og leverandører: Råbygg: Con-Form l Grunnarbeid: Rivenes l Tømrer: NO-Bygg l Maling/flis/gulvbelegg: Kronheim & Christansen l Rørlegger: Anders O Grevstad l Elektro: Sønnico l Ventilasjon: GK Inneklima l Murer: Murmester Heskje l Flis: Stor-Bergen Mur og Flis l Taktekking: Fløysand Tak l Glassarbeider: Kebo Glass l Dører/vinduer: Gilje l Betongelementer: Spenncon l Stålarbeid: Ågotnes sveis l Lås: Certego l Betongsaging/kjerneboring: Mimax l Branntetting/Isolering: Firesafe l Rekkverk: RekkverkSpesialisten l Trelast/byggevarer: Maxbo l Kjøkken/bad/garderober, div. innredninger: Otretek l Blikkenslager: Bygg og Ventilasjon l Gulvstøp og avretting: Betonggulv l Heis: Ing. Knutsen

Tiltakshaver er Etat for utbygging i Bergen kommune, og sykehjemmet skal driftes av Haraldsplass diakonale stiftelse. Bygget er tegnet av Asplan Viak og ført opp av HENT i en totalentreprise.

Bygget har tre etasjer og et samlet areal på 12.000 kvadratmeter. HENTs entreprisekostnad er på cirka 200 millioner kroner, uten merverdiavgift. Byggestart var i februar 2017, og bygget ble overlevert i desember 2018. Etter en periode med prøvedrift har beboere nå flyttet inn.

Siljuslåtten sykehjem har 90 enerom på 28 kvadratmeter. Ni grupper på ti beboere har felles stue og kombinert kjøkken og spiserom. Sykehjemmet har også egne rom for frisør og fotpleie.

I fremtiden vil stadig flere sykehjemsbeboere være demente og Siljuslåtten sykehjem er lagt til rette for demente beboere. Sensorteknologi (nettvarder) og alarmsmykker gjør at beboerne kan ta seg frem i hele bygget uten å møte låste dører. Bygget har trådløst nett som kan bidra til økt fleksibilitet for nye teknologiske løsninger.

Sykehjemmet har store og lyse fellesarealer som vender ut mot skjermede atriehager. Med oppvarmete gangstier kan beboerne benytte hagene året rundt. To aktivitetsrom på sykehjemmet kan brukes til fysisk aktivitet. Den store kantinen kan brukes til sosiale aktiviteter.

Siden sykehjemmet ligger i Harald Sæveruds veg har det fått navn etter et av komponistens verk. Det ligger to barnehager nær sykehjemmet og barnehagebarn inviteres til sykehjemmet.

Nærmeste bybanestopp ligger 200 meter unna.

Prefab og stål

Prosjektleder Kjell Ulriksen i HENT sier at byggingen av Siljuslåtten sykehjem har gått veldig bra. HENT praktiserte BIM og Lean i prosjektet.

Tomten på Rå har fjellgrunn. Under bygget ligger det kanaler for søppelsuganlegg og servicekummer. På byggets østside er det er inngjerdet grøntområde med gangstier og benker. På sørsiden er det en kolle med trær og busker.

Bygget har rektangulær form med to indre atrier, et med glasstak og et åpent.

Bærende konstruksjon er i betong-elementer og stålsøyler. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene har luftet forblending med grå teglstein. Det er vinylbelegg på de fleste gulvene og parkett på stuegulv. Det er systemhimlinger på både beboerrom og i fellesareal.

Høyt fokus på rent tørt bygg

Ulriksen sier det var veldig høyt fokus på rent tørt bygg under innredningen.

Luftet teglforblending og aluminiumsbeslåtte trevinduer gir bygget en vedlikeholdsvennlig fasade med lang levetid. Hele bygget har universell utforming. Solavskjerming skjer med automatisk styrte screens.

I parkeringsanlegget er det 12 biloppstillingsplasser for elbiler og plass for ambulanse og bårebil.

Da byggeaktiviteten var på topp var cirka 80 personer med. Sykehjemmet er ført opp uten fraværsskader.

Energiklasse A

Siljuslåtten sykehjem er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med konvektorer og er basert på fjernvarme. Kjøling skjer via (balansert) ventilasjon. Bygget er i energiklasse A.

Dersom det er ønskelig kan bygget forlenges ut mot øst.