Knut Erik Vingebakken i Baneservice blåser grønt.

Sikrer seg mot promilleulykker – monterer alkolåser på 36 maskiner

For å få startet opp den 75 tonn tunge pakkmaskinen, må Knut Erik Vingebakken i Baneservice blåse i alkolåsen.

Selskapet, som leverer entreprenørtjenester til jernbanerelatert virksomhet, begynte på nyåret å montere alkolåser på alle store maskiner – både skinnegående maskiner, gravere og hjullastere.

– Ved påsketider skal vi ha utstyrt til sammen 36 maskiner. Av disse er 23 skinnegående, elleve anleggsmaskiner samt to lokomotiver, forteller administrerende direktør Ingvild Storås til Byggeindustrien.

Ingen ulykker

Baneservice har ifølge Storås ikke hatt noen ulykker som følge av alkoholbruk blant de ansatte, men ledelsen har stoppet medarbeidere som man har hatt mistanke om har vært påvirket av alkohol før de begynte selve arbeidet.

– Som et viktig sikkerhetstiltak har vi besluttet å montere alkolåser på maskinene. Deler av ledelsen i produksjonsvirksomheten får automatisk en sms dersom en maskin ikke lar seg starte på grunn av at føreren er alkoholpåvirket. I Baneservice har vi stort fokus på HMS, og de ansatte har krav om pliktmessig avhold åtte timer før skiftet begynner, sier Storås.

– Foregangsbedrift

Både arbeidsmiljøutvalget og tillitsvalgte i Baneservice har vært involvert i prosjektet, og i fjor høst ble beslutningen om å montere alkolåser på maskinene tatt.

– Tiltaket har blitt positivt mottatt. Nå er vi i utprøvingsfasen, og vi håper at alkolåsene fungerer som de skal. Vi mener dette er et viktig HMS-tiltak, og jeg synes det er fint å kunne være en foregangsbedrift på dette området, sier Storås.

Administrerende direktør Ingvild Storås og maskinfører Knut Erik Vingebakken er glade for at alle ansatte stilte seg bak alkolås-tiltaket.